- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Χρυσοχοΐδης από Θεσσαλονίκη: Η ασφάλεια είναι δικαίωμα, η βία δεν είναι άποψη
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλά για κράτος δικαίου, τρομοκρατία και τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε από τη Θεσσαλονίκη την ασφάλεια δημοκρατικό δικαίωμα, υπογραμμίζοντας πως η τρομοκρατική βία δεν είναι πολιτική πράξη
Ασφάλεια στην καθημερινότητα, ισχυρό κράτος δικαίου απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως στις περιέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Θεσσαλονίκη.
«Η ασφάλεια είναι δημοκρατικό δικαίωμα. Δεν είναι προνόμιο ορισμένων περιοχών ή ορισμένων κοινωνικών ομάδων», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και συνέχισε:
«Γι' αυτό και η πολιτική μας έχει έναν καθαρό προσανατολισμό: Αστυνομία παρούσα, επαγγελματική, αποτελεσματική και λογοδοτούσα. Αστυνομία κοντά στον πολίτη και ταυτόχρονα αποφασιστική απέναντι σε εκείνους που απειλούν τη ζωή, την περιουσία και την κοινωνική ειρήνη».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήρε τη δράση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης που δείχνει στο Α' εξάμηνο του 2026 βελτίωση σε όλους τους δείκτες αντιμετώπισης της παραβατικότητας και έκανε ειδική αναφορά και στα εγκλήματα τρομοκρατίας και στον θάνατο της Βάγιας Νέστορα.
«Η Βάγια δεν είναι απλώς ένα όνομα σε μια δικογραφία, ούτε ακόμη ένα θύμα της τρομοκρατικής βίας. Ήταν μια μητέρα, ένας άνθρωπος αγαπημένος, μια πολύτιμη παρουσία για την οικογένειά της. Η ζωή της αφαιρέθηκε άδικα μέσα στο ίδιο της το σπίτι -- εκεί όπου κάθε άνθρωπος δικαιούται να αισθάνεται ασφαλής», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και υπογράμμισε:
«Πίσω από τον θάνατό της μένει μια οικογένεια βαθιά πληγωμένη και ένα κενό που δεν μπορεί να γεμίσει. Στεκόμαστε δίπλα στους δικούς της ανθρώπους με σεβασμό, συμπαράσταση και βαθιά οδύνη. Και κρατούμε ζωντανή τη μνήμη της ως διαρκή υπενθύμιση του χρέους μας: να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή, την ασφάλεια και τη Δημοκρατία».
«Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε μια γρήγορη και ουσιαστική απάντηση», συνέχισε ο υπουργός και προσέθεσε:
«Με επίμονη έρευνα, αξιοποίηση του αποδεικτικού υλικού και συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, συνελήφθησαν τα πρόσωπα που κατηγορούνται για συμμετοχή στην επίθεση και σχηματίστηκε μια ολοκληρωμένη δικογραφία. Οι κατηγορούμενοι έχουν πλέον παραπεμφθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Εκεί θα κριθούν, με βάση τις αποδείξεις, την ποινική δικονομία και τον νόμο.
Η υπόθεση αυτή έχει σαφή τρομοκρατική διάσταση, όπως αποτυπώνεται και στην ποινική διερεύνησή της. Και εδώ χρειάζεται να είμαστε απολύτως καθαροί: Η τρομοκρατική βία δεν είναι πολιτική πράξη, δεν είναι διαμαρτυρία και δεν είναι "ελαφριά" παραβατικότητα.
Όταν τοποθετείται ένας εμπρηστικός μηχανισμός σε κατοικία, όταν στοχοποιούνται άνθρωποι και τίθενται σε κίνδυνο ανυποψίαστοι πολίτες, δεν έχουμε συμβολική ενέργεια. Έχουμε εγκληματική βία που μπορεί να σκοτώσει - και, στην περίπτωση της Βάγιας Νέστορα, σκότωσε.
Στη Δημοκρατία η πολιτική διαφωνία είναι ελεύθερη, ακόμη και όταν είναι σκληρή. Η βία, όμως, δεν είναι άποψη. Το μίσος δεν είναι ιδεολογία.
Κανένας πολιτικός ή ιδεολογικός αυτοπροσδιορισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για εμπρησμούς, επιθέσεις και δολοφονίες. Όποιος επιχειρεί να επιβάλει τον φόβο με τη βία, θα εντοπίζεται, θα συλλαμβάνεται και θα λογοδοτεί ενώπιον της Δικαιοσύνης».
Νωρίτερα, στον ίδιο χώρο έγιναν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου αμφιθεάτρου του Αστυνομικού Μεγάρου για συσκέψεις και εκδηλώσεις της αστυνομίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοινές ευρωπαϊκές λύσεις ζητά ο πρωθυπουργός - Η εβδομαδιαία ανασκόπηση
Από την ίδρυση στις 4 Οκτωβρίου 1974 και τη Μεταπολίτευση έως τις σύγχρονες μεταρρυθμίσεις
Η αντίδρασή του ήρθε μετά τη συνέντευξη της
79,7 εκατ. ευρώ σε 92.826 δικαιούχους
To ερώτημα για τις οφειλές που εξαιρούνται μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2024
Στήριξη του ΠΑΣΟΚ στα αιτήματά τους για το δυσβάσταχτο κόστος καυσίμων
Επίσκεψη στο Επταπύργιο - Μήνυμα κατά της εμπορευματοποίησης
Θερμές ευχές από τον Αμερικανό αντιπρόσωπο - Στο επίκεντρο η επιλογή νέου Γενικού Γραμματέα
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη παίκτες και τεχνικό τιμ για την εικόνα και την πίστη που δείχνουν στο Nations League
Στροφή στην οικιακή κατανάλωση, άνοδος του espresso και αίτημα για κατάργηση του ΕΦΚ
Σαφές μήνυμα από τον πρωθυπουργό στην τελετή παράδοσης κειμηλίων Ελλάδας-Βουλγαρίας
Κλιμακωτές εκπτώσεις για οφειλέτες που αποδέχονται τα ευρήματα της ΑΑΔΕ
Εντός του 2026 αναμένεται να παραδοθούν 11 σχολικές μονάδες και οι υπόλοιπες έξι εντός του 2027
Ο πρωθυπουργός επισήμανε τον κίνδυνο μιας ακατάσχετης παροχολογίας, ενόψει των εκλογών
Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα έργα στην Αλεξανδρούπολη, την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τη Στυλίδα και τον Βόλο
«Πρόκειται για ένα τοπόσημο που αναδείχνει την τάση του ανθρώπου προς το υψηλό, δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη των φοιτητών και των οικογενειών τους»
Στη διαδρομή, ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από πολίτες και επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή
«Να δω τι θα κάνει σε λίγους μήνες που δεν θα είναι καν βουλευτής», έγραψε ο υπουργός Υγείας
Αξιοποιήθηκαν έσοδα από την επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών προς τον EFSF
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.