- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στουρνάρας για ελληνική οικονομία: Η διεθνής κοινότητα μιλάει για θαύμα
«Σε όλη την Ευρώπη έχουμε υψηλή φορολογία στα καύσιμα, εμείς ως Ελλάδα είμαστε περίπου στη μέση»
Γιάννης Στουρνάρας για ελληνική οικονομία: Η διεθνής κοινότητα μιλάει για θαύμα – Καλώς εξοφλούμε το χρέος με τα υπερπλεονάσματα
Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική, δημοσιονομική, χρηματοπιστωτική σταθερότητα αλλά και μεταρρυθμίσεις, τόνισε στη συνέντευξή του σήμερα (24.07)στο Open, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως «καταστροφή δεν ήταν τα μνημόνια, αλλά θα ήταν το να βγαίναμε από το ευρώ και να ήμασταν μια χώρα που θα μπαίναμε σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Η διεθνής κοινότητα μιλάει για οικονομικό θαύμα».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «η χώρα εάν θέλει μπορεί να βρει συναινέσεις ευρύτατες. Υπάρχει περιθώριο συναινέσεων και σε δύσκολες περιστάσεις. Τότε αποδείχτηκε στην πράξη και εύχομαι και σήμερα να έχουμε κουλτούρα συναινέσεων. Δεν είναι δουλειά μου να σχολιάσω ένα κόμμα Σαμαρά».
«Θέλω να πιστεύω ότι τα παθήματα γίνανε μαθήματα»
Σχολιάζοντας τις δύσκολες εποχές που πέρασε η ελληνική οικονομία, είπε πως: «Θέλω να πιστεύω ότι τα παθήματα γίνανε μαθήματα, να μην ξαναζήσουμε καταστάσεις πρώτης πενταετίας – δεκαετίας 2000 και πρώτου εξαμήνου 2015. Τότε ακολουθήθηκε μια δημοσιονομική επεκτατική πολιτική, που εκτίναξε το δημόσιο χρέος, τα μνημόνια ήταν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Τα πλήρωσαν πολλοί και δυστυχώς δεν γινόταν αλλιώς, οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται δεν υπάρχουν. Συναίνεσαν τότε τρία κόμματα και μπράβο τους», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Πρόσθεσε ότι «καταστροφή δεν ήταν τα μνημόνια, αλλά θα ήταν το να βγαίναμε από το ευρώ και να ήμασταν μια χώρα που θα μπαίναμε σε μεγαλύτερες περιπέτειες». «Η διεθνής κοινότητα μιλάει για οικονομικό θαύμα», υπογράμμισε. Συμπλήρωσε ότι «σήμερα αναπτυσσόμαστε πολύ γρηγορότερα από τους υπόλοιπους, μειώνουμε το δημόσιο χρέος. Υπάρχουν ευάλωτοι πολίτες, αλλά η χώρα βρέθηκε στο χιλιοστό, στον γκρεμό».
Αναφερόμενος στις παροχές, υποστήριξε ότι: «Σήμερα, για να μπορείς να δώσεις παραπάνω παροχές, πρέπει να έχεις μια οροφή δαπανών. Για να δώσεις κάτι, πρέπει να κόψεις κάτι άλλο. Είμαστε στο όριο, δεν υπάρχει περιθώριο για περισσότερες δαπάνες.
Όταν εξερράγη το χρέος πήραμε μέτρα, μπήκαμε στα μνημόνια, κάναμε συμφωνίες. Αυτή τη στιγμή το όφελος της χώρας είναι ότι μειώνει το δημόσιο χρέος. Επειδή μειώνεται το χρέος μπορεί η Ελλάδα και μειώνεται με μικρότερα spreads. Kαλά κάνουμε και εξοφλούμε το χρέος με τα υπερπλεονάσματα».
«Ως Ελλάδα είμαστε περίπου στη μέση»
Για τη φορολογία, είπε ότι «Έχουμε υψηλούς έμμεσους φόρους γιατί έχουμε πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή στους άμεσους» και ότι «Σε όλη την Ευρώπη έχουμε υψηλή φορολογία στα καύσιμα, εμείς ως Ελλάδα είμαστε περίπου στη μέση».
Στο κομμάτι της ακρίβειας, τόνισε ότι ο πληθωρισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Για την ελληνική οικονομία, είπε ότι «Οι τουρίστες δημιουργούν μια υπερβάλλουσα ζήτηση και αυτό ωθεί προς τα πάνω τις τιμές. Τι να τους πούμε δεν σας θέλω;». Για τις υψηλές τιμές σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε που πάσχει ο ανταγωνισμός. Σε ποια προϊόντα και ποιες υπηρεσίες».
«Στην Ελλάδα έχουμε τη δεύτερη τρίτη μέση πραγματική αύξηση μισθών»
Όσον αφορά τους μισθούς, ανέφερε ότι «Στην Ελλάδα έχουμε τη δεύτερη τρίτη μέση πραγματική αύξηση μισθών την τελευταία πενταετία. Δεν ωραιοποιώ την κατάσταση, ούτε λέω ότι είμαστε όλοι ευτυχείς με τα λεφτά που παίρνουμε. Το 2009 η Ελλάδα ήταν μια φούσκα που έσκασε και μας έσωσαν οι Ευρωπαίοι με 280 δισ. αναχρηματοδότηση χρέους. Τα μέτρα που ελήφθησαν την περίοδο των μνημονίων εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού». Υποστήριξε ακόμα, ότι «θα είναι τρέλα η 13η σύνταξη ή άλλες παροχές χωρίς δημοσιονομικό χώρο, θα μας οδηγήσουν πάλι σε δύσκολες καταστάσεις».
Για τον πόλεμο υπογράμμισε ότι «Είμαστε σε περίοδο σιωπής, μια εβδομάδα πριν από την απόφαση της ΕΚΤ, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι μετά την πανδημία η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε μια δίνη κλυδωνισμών. Οι περίοδοι ομαλότητας ακολουθούνται από κλυδωνισμούς. Έχουμε τους δασμούς των ΗΠΑ, τον μερκαντιλισμό της Κίνας. Η Ευρώπη είναι στη μέση και έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Αποταμιεύει παραπάνω από ότι επενδύει. Μπορεί να το αξιοποιήσει αυτό και να προστατευτεί από τις δύο αυτές δυνάμεις».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Να δείξουμε στους πολίτες ότι το πολιτικό σύστημα έχει δυνατότητα να αναγεννηθεί» σημειώνει ο πρωθυπουργός
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παρενέβαινε συνεχώς στην ομιλία του μιλώντας εκτός μικροφώνου
Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού
«Σε όλη την Ευρώπη έχουμε υψηλή φορολογία στα καύσιμα, εμείς ως Ελλάδα είμαστε περίπου στη μέση»
Πότε θα πάρουν τα χρήματα των συντάξεών τους
Τι ώρα θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στα ΑΤΜ
Το σχόλιο του βουλευτή στην ανάρτηση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
Τι αναφέρει η Αρχή σε ανακοίνωσή της
Διακοσμητικό παραμένει το αυτόματο σύστημα ακινητοποίησης των τρένων
«Ουδεμία σχέση έχουμε» δηλώνει ο τραγουδιστής
«Το νερό δεν είναι εμπόρευμα»
Τι λέει για τις δημοσκοπήσεις
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι ότι είναι ούτε πολύ δεξιό ούτε πολύ αριστερό»
Στη θέση των Κεδίκογλου και Κόκκαλη
Πόσο % των πολιτών δικαιολογεί τον προπηλακισμό και γιατί
«Μη βγάζετε συμπεράσματα από μία κινητικότητα που για εμάς δεν είναι ασυνήθιστη», είπε ο πρωθυπουργός
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το δικτατορικό καθεστώς βρισκόταν ήδη σε «αποσύνθεση» από το 1973
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.