- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ντάισελμπλουμ για την πρώτη συνάντηση με τον Βαρουφάκη το 2015 και την περίφημη χειραψία
Η δυσκολία στη διερμηνεία και το κλίμα στο Υπουργείο Οικονομικών
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε στο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ «Στο χιλιοστό» για την πρώτη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη το 2015
O πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, περιέγραψε στο ντοκιμαντέρ «Στο χιλιοστό» του ΣΚΑΪ την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη το 2015.
«Υπήρχε μία διαφορά που έκανε δύσκολη την κατάσταση», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη συνάντηση με τον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Υπήρχε ένας νέος άνθρωπος που έλεγε ότι είμαστε όλοι τρελοί και πως η προσέγγιση που είχαμε τα τελευταία χρόνια ήταν λάθος. Έτσι, κάποιοι συνάδελφοι με συμβούλεψαν να μην πάω στην Αθήνα. Νομίζω πως πίστευε ότι έπρεπε να είναι ξεκάθαρο ποια πλευρά ήταν εκείνη που ζητούσε κάτι, και ποια πλευρά ήταν σε θέση να πει "ναι" ή "όχι". Είχε να κάνει με επίδειξη ισχύος. Και πάλι διαφωνούσε με αυτό. Εξελέγησαν δημοκρατικά, ήταν η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα και έπρεπε να συνεργαστούμε μαζί τους».
Στο ντοκιμαντέρ, που υπογράφουν οι συγγραφείς του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα» Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού, μίλησε και ο Τόμας Βίζερ, τότε πρόεδρος του Euroworking Group. «Ήταν λιγότερο γνωστός στον κόσμο της οικονομετρίας απ’ όσο μας έκανε να πιστεύουμε», είπε αρχικά για τον Γιάνη Βαρουφάκη και συμπλήρωσε ότι δεν χρειάστηκε καν να μεριμνήσει ώστε να μάθει κάποια πράγματα γύρω από τον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, αφού ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης φρόντιζε να μιλάει και να εκφράζεται τόσο υπερβολικά, ώστε δεν χρειαζόταν να ξέρει κανείς κάτι περισσότερο για εκείνον. «Η Ευρώπη έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεσή της να βοηθήσει την Ελλάδα, στον βαθμό που μπορούσε, να παραμείνει εντός της Ένωσης και του ευρώ».
Και ο κ. Βιζέρ δέχονταν συμβουλές να μην έρθουν στην Ελλάδα.
Γερούν Ντάισελμπλουμ: Πώς ήταν το κλίμα στο Υπουργείο Οικονομικών
Ο κ. Ντάισελμπλουμ περιέγραψε το κλίμα στο Υπουργείο Οικονομικών. Υποστήριξε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών του είπε ότι θα απέλυε 300 υπαλλήλους του Υπουργείου. «Ανταλλάξαμε φιλικές κουβέντες και γνωριστήκαμε. Κάτι που με εξέπληξε και θυμάμαι ακόμα είναι πως είπε ότι θα απέλυε 300 άτομα. Δεν είμαι σίγουρος για τον αριθμό, αλλά είπε ότι θα απέλυσε εκατοντάδες υπαλλήλους του υπουργείου επειδή δεν είναι αξιόπιστοι. Μου έκανε εντύπωση ότι οι διάδρομοι ήταν άδειοι, οπότε ίσως να τους είχε ήδη διώξει όλους. Πολύ παράξενη ατμόσφαιρα».
Όσα είπαν Ντάισελμπλουμ - Βαρουφάκης στην περίφημη χειραψία τους
«Όλα αυτά λέγονταν στα ελληνικά, οπότε άκουγα τον τόνο της φωνής του αλλά δεν καταλάβαινα τι έλεγε. Για κάποιον λόγο η διερμηνέας αργούσε πολύ. Οπότε, βρέθηκα να κάθομαι δίπλα σε αυτόν τον τύπο που ανέτρεπε όλα όσα προσπαθούσα να καταφέρω, που ήταν να τους ηρεμήσω όλους και να υπάρξει εποικοδομητική συζήτηση. Τα ανέτρεπε όλα αυτά, ενώ δεν ήμουν σίγουρος για το τι έλεγε», περιέγραψε ο Ντάσελμπλουμ για τις κοινές δηλώσεις με τον Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τις οποίες τραβήχτηκε η περίφημη φωτογραφία με τη χειραψία τους και την ατάκα: «μόλις σκότωσε την τρόικα».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε χαρακτηρίσει «σαθρά δομημένη επιτροπή» την τρόικα. Μετά από αυτή τη συνάντηση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναχώρησε από την Αθήνα, εκτιμώντας ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «δεν ήταν αρκετά έξυπνος και οξυδερκής. Με αυτόν τον τύπο αποκλείεται να βρούμε λύση».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι αναλαμβάνουν καθήκοντα
Με τον νέο Κανονισμό θεσπίζεται ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
«Tα χαμηλότερα στρώματα της χώρας μένουν έρμαια της εξάρτησης από την εκάστοτε κυβέρνηση», τόνισε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Τι αλλάζει από 1ης Ιουλίου και τι όχι
Η ορκωμοσία έγινε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα
16 χρόνια από την έκρηξη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
«Ένα διοικητικό λάθος 20 ετών βαφτίστηκε "πολιτικό σκάνδαλο"»
Έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια
«Δεν ξαναγράφετε η ιστορία κ. Πιερρακάκη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη παρέμβασή του στη Βουλή
Κάνει λόγο για «δόλια κίνητρα και μια γνωστή συνταγή»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε «πυρά» κατά της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει «μπερδεμένος» από τα όσα άκουσε
Επιτέλους θα μιλήσουμε για τις ανισότητες και τα χρέη;
Τι δήλωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για την αμνηστία πολιτικών εγκλημάτων
Στο διεθνές συνέδριο «Shaping the Future of Shipping», ο υπουργός Ναυτιλίας
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αδικείται από τη σημερινή μας εικόνα» τόνισε ο βουλευτής
«Δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας, ούτε θα υποσχεθούμε περισσότερα, λόγω δημοσκοπήσεων»
«Έχουμε ένα από τα πιο πλήρη συστήματα πρόληψης στην Ευρώπη», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας
Για πράξη σεβασμού στην πολιτιστική κληρονομιά και το Διεθνές Δίκαιο κάνει λόγο η Υπουργός Πολιτισμού
Παραμένει στα 2 χρόνια η παράταση της θητείας των τριών Ελλήνων ευρωεισαγγελέων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.