- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πιερρακάκης προς ΝΣΚ: Επιτάχυνση διαδικασιών για τα θύματα σε Μάτι, Μάνδρα και Τέμπη
Διέξοδος σε πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χρονοβόρες δικαστικές διενέξεις
Ο Πιερρακάκης καλεί το ΝΣΚ να εξετάσει κατά προτεραιότητα τις εκκρεμείς αιτήσεις για εξώδικη ή συμβιβαστική επίλυση διαφορών, καθώς και τα αιτήματα παραίτησης από ένδικα μέσα
Την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών, με σκοπό τον τερματισμό της πολυετούς ταλαιπωρίας των τραυματιών και των συγγενών των θυμάτων σε Μάτι, Μάνδρα και Τέμπη, ζητά ο Κυριάκος Πιερρακάκης μέσω επιστολής του προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ). Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην παροχή ουσιαστικής διεξόδου σε πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χρονοβόρες δικαστικές διενέξεις επί σειρά ετών.
Η παρέμβαση Πιερρακάκη δεν περιορίζεται στις προαναφερθείσες τραγωδίες, αλλά επεκτείνεται σε κάθε περίπτωση άσκοπων δικαστικών εκκρεμοτήτων, ιδίως όταν τα ένδικα μέσα κρίνονται προδήλως αβάσιμα ή στερούνται πιθανοτήτων ευδοκίμησης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στην επιστολή που εστάλη στις 22 Απριλίου 2026, ο κ. Πιερρακάκης καλεί το ΝΣΚ να εξετάσει κατά προτεραιότητα τις εκκρεμείς αιτήσεις για εξώδικη ή συμβιβαστική επίλυση διαφορών, καθώς και τα αιτήματα παραίτησης από ένδικα μέσα. Η κατεύθυνση είναι σαφής: αποφυγή αντιδικιών χωρίς νομικό έρεισμα και ταχεία διευθέτηση υποθέσεων που χρονίζουν εις βάρος των πολιτών.
Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια των νομοθετικών παρεμβάσεων για τις καταστροφές σε Μάτι και Μάνδρα, ενώ εναρμονίζεται με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάλογη διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών. Στο πλαίσιο αυτό, το Δημόσιο δεσμεύεται να μην ασκεί ένδικα μέσα σε υποθέσεις αποζημιώσεων ή να παραιτείται από ήδη ασκηθέντα, διασφαλίζοντας την ταχύτερη δυνατή δικαίωση των πληγέντων.
Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής είναι ήδη μετρήσιμα. Από την ψήφιση των σχετικών διατάξεων έχουν εκδοθεί 66 πρακτικά για το Μάτι και 14 για τη Μάνδρα, με τις καταβολές προς τους δικαιούχους να αγγίζουν τα 5.482.000 ευρώ. Η σύγκριση με τα 2.986.914 ευρώ που είχαν καταβληθεί έως τις 30 Οκτωβρίου 2025 καταδεικνύει τη σημαντική επιτάχυνση που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η ενεργοποίηση του ΝΣΚ αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης και την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου, περιορίζοντας καθυστερήσεις που εξαντλούν τις αντοχές των πληγέντων.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή τις δηλώσεις του στελέχους Γιώργου Παππά
Η νέα πτέρυγα έχει και σημαντικό ερευνητικό ρόλο
Διευκρινίσεις με αφορμή το περιεχόμενο των βιβλίων νέου Μητρώου
Από το «Χρονοκαταφύγιο» του Γκοσποντίνοφ στη ρητορική Τσίπρα και Σαμαρά
Οι τρεις βασικοί πυλώνες του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας
«Στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας από όλη την Ελλάδα αξίζει το καλύτερο», δήλωσε η υπουργός Παιδείας
«Ένα πρωτοποριακό έργο το οποίο ανοίγει τον δήμο και την κοινωνία στην καθημερινότητα όλων των οικογενειών», τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, θα βρίσκονται στην ιχθυόσκαλα κάθε μήνα
Οι τελευταίες πληροφορίες για το πακέτο
Μερικά παραδείγματα ενδεικτικά της αρπακόλλας που σε τίποτα δεν διαφέρει από την αρπακόλλα του 2011, του 2012, του 2013, του 2014, του 2015, του 2016, του 2017
Τι ισχύει για τα κριτήρια
«Άλλα είπε στην ομιλία του, άλλα λέει το πρόγραμμα της ΕΛ.Α.Σ.», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον εκτελεστικό αντιδήμαρχο του δήμου Πεκίνου, Xia Linmao
Ο δήμαρχος παρουσίασε το όραμα για την οικονομική ανασύνταξη της πόλης στο Metropolitan Summit
Mήνυμα εκλογικής αντεπίθεσης από την Κρήτη
Από στρατηγός, τέταρτη πολιτική δύναμη της Ιταλίας
H δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση του Αντόνιο Κόστα
Ιδιαίτερη αναφορά στο ενδεχόμενο επαναφοράς 13ου μισθού στο Δημόσιο
«Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, σε μια Ελλάδα που μόλις έβγαινε από τη δικτατορία, ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ με τέσσερις μεγάλες αρχές»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.