- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πιερρακάκης στο Eurogroup: Προσοχή στη στήριξη - Να μην πυροδοτηθεί νέα δημοσιονομική κρίση
Ισορροπία στα μέτρα στήριξης, με προσωρινές παρεμβάσεις με στόχευση σε ευάλωτους πολίτες
Στοχευμένα μέτρα στήριξης χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό ζητά o Kυριάκος Πιερρακάκης στο Eurogroup λόγω ενεργειακής κρίσης
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να κινηθούν με «ισορροπία και υπευθυνότητα» απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι στοχευμένα, προσωρινά και να δίνουν προτεραιότητα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα κρίση, δημοσιονομική αυτή τη φορά, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε την παρούσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα οφείλουν να εντάσσονται στο υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο. Όπως ανέφερε, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών-μελών, ζητούμενο παραμένει η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας και Παραγωγικότητας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ξεκαθάρισε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, καθώς αυτή απαιτεί σοβαρή οικονομική ύφεση.
«Υπάρχει επιβράδυνση, αλλά δεν υπάρχει ύφεση», σημείωσε, αποκλείοντας προς το παρόν ένα πιο ευέλικτο δημοσιονομικό καθεστώς.
Πιερρακάκης: Η ενεργειακή κρίση παρατείνεται και πιέζει τις αλυσίδες εφοδιασμού
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η ενεργειακή κρίση φαίνεται να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από τις αρχικές εκτιμήσεις, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα.
Όπως ανέφερε, οι εξελίξεις πρέπει να παρακολουθούνται στενά, ιδιαίτερα ως προς τις επιπτώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς η παρατεταμένη αστάθεια ενδέχεται να επηρεάσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.
Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν - Στοχευμένες παρεμβάσεις στην ενέργεια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ένα πακέτο μέτρων («εργαλειοθήκη») που θα περιλαμβάνει:
- Μείωση της φορολογίας στην ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να είναι χαμηλότερη από αυτή των ορυκτών καυσίμων
- Βελτίωση της αποδοτικότητας των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας
- Επικαιροποίηση των σημείων αναφοράς για τις δωρεάν κατανομές
- Ενίσχυση του αποθεματικού σταθερότητας της αγοράς για τη συγκράτηση των τιμών
Παράλληλα, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο βασίζεται σε δείκτη καθαρών δαπανών, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία: τα μειωμένα έσοδα λόγω επιβράδυνσης δεν απαιτείται να αντισταθμίζονται, ενώ εξαιρούνται οι δαπάνες για τόκους και το κυκλικό μέρος των επιδομάτων ανεργίας.
Ωστόσο, υπογραμμίστηκε ότι, λόγω περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου, τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν προσωρινά και στοχευμένα, χωρίς να ενισχύουν τη συνολική ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Παρά τις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν —όπως η φορολόγηση καυσίμων— η κοινή γραμμή παραμένει η ανάγκη για προσεκτική και ισορροπημένη παρέμβαση.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.