Πολιτικη & Οικονομια

Τουρισμός σε νευρική κρίση: Ο πόλεμος στο Ιράν «φρενάρει» κρατήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Το Reuters αναφέρει ακυρώσεις έως 100% στην Κύπρο και πίεση σε προ-κρατήσεις και μετατόπιση ζήτησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρίστρια στην Ακρόπολη
©envato/bisualphoto

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μειώνει τις κρατήσεις, αυξάνει ακυρώσεις και στρέφει τουρίστες προς τη δυτική Μεσόγειο

Ο πόλεμος στο Ιράν προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς στον τουρισμό της Ανατολικής Μεσογείου, με την Κύπρο να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα και την Ελλάδα να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Κύπρου καταγράφει μείωση σχεδόν 40% στις κρατήσεις για τον Μάρτιο, με αντίστοιχη πτωτική τάση να διαμορφώνεται και για τον Απρίλιο. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Χρήστος Αγγελίδης, η αβεβαιότητα που προκαλεί η σύγκρουση έχει επηρεάσει άμεσα τη τουριστική ζήτηση.

Την ίδια στιγμή, τα δεδομένα της AirDNA αποτυπώνουν την ένταση του φαινομένου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις: οι ημερήσιες ακυρώσεις εκτινάχθηκαν από περίπου 15% πριν την έναρξη της σύγκρουσης έως και 100% τις αμέσως επόμενες ημέρες. Αν και στη συνέχεια υποχώρησαν, διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, γύρω στο 45% έως τις 21 Μαρτίου.

Στροφή της ζήτησης στον τουρισμό – Προορισμοί της δυτικής Μεσογείου κερδίζουν έδαφος

Παράλληλα, η εικόνα επηρεάζει και άλλες χώρες της περιοχής. Ελλάδα και Τουρκία καταγράφουν μικρότερης έντασης αυξήσεις στις ακυρώσεις, ωστόσο η τάση είναι σαφής. Αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η EasyJet και η Jet2, αναφέρουν υποχώρηση της ζήτησης για προορισμούς της Ανατολικής Μεσογείου, με τους ταξιδιώτες να στρέφονται πλέον προς τη δυτική Μεσόγειο και κυρίως την Ισπανία.

Στην Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας, οι επιπτώσεις αρχίζουν να γίνονται ορατές. Η Aegean Airlines καταγράφει διψήφια μείωση στις καλοκαιρινές κρατήσεις από το Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου, ενώ, σύμφωνα με τον Γιώργο Βερνίκο του ΣΕΤΕ, παρατηρείται επιβράδυνση στις προκρατήσεις.

«Βρισκόμαστε σε φάση αναμονής», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι παρά τη συγκράτηση της ζήτησης, η συνολική εικόνα της χρονιάς παραμένει μέχρι στιγμής θετική, χάρη στη δυναμική που είχε διαμορφωθεί πριν την έναρξη της κρίσης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY