- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το ΠΑΣΟΚ ή θα προχωρήσει ή θα αυτοκτονήσει
Το συνέδριο του Μαρτίου ως μια ακόμα ευκαιρία για το κόμμα
ΠΑΣΟΚ: Το ερχόμενο συνέδριο της παράταξης και η πιθανότητας συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία
Η προεκλογική χρονιά που μόλις ξεκίνησε βρίσκει το πολιτικό σκηνικό σε αναβρασμό. Οι διεργασίες εντείνονται τόσο στο εσωτερικό των κομμάτων όσο και μεταξύ τους, ανάλογα με τους στόχους που το καθένα έχει θέσει στον δρόμο προς τις επόμενες κάλπες. Ο εκνευρισμός εντείνεται από τη φημολογία για την εξαγγελία της εμφάνισης νέων κομμάτων και τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην αναμενόμενη αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων και, επομένως, στο εκλογικό αποτέλεσμα. Οι ολοένα και πιο πυκνές δημοσκοπήσεις εξελίσσονται, πέρα από εργαλεία ανάλυσης, και σε επικοινωνιακά εργαλεία των κομματικών επιτελείων που σπεύδουν να τις ερμηνεύσουν με βάση τις στρατηγικές τους επιδιώξεις.
Από την άποψη αυτή τα πράγματα για την κυβέρνηση φαίνεται να είναι πιο εύκολα, όχι τόσο εξαιτίας των πενιχρών επιδόσεών της, ειδικά στη δεύτερη θητεία της –άλλωστε το «αποτύχαμε» είναι δική της παραδοχή–, όσο, κυρίως, εξαιτίας της αδυναμίας της αντιπολίτευσης να αρθρώσει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Επομένως, το πρόβλημα περνάει στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν εξαντλείται μόνο στην επεξεργασία προγραμματικών θέσεων. Ο πολίτης που θα αποφασίσει να πάει στην κάλπη θέλει να είναι σίγουρος ότι με την κομματική επιλογή που θα κάνει σύμφωνα με τις απόψεις του, θα συμβάλλει παράλληλα και στην πολιτική σταθερότητα, μακριά από τις περιπέτειες και τους κινδύνους που διέτρεξε στο πρόσφατο παρελθόν.
Το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές αυτοδύναμα τη νίκη, επιδιώκοντας αμφίπλευρη διεύρυνση των δυνάμεών του
Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει καθαρά και χωρίς αμφισημίες το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να δει την πρότασή του για τη διεκδίκηση της εξουσίας να γίνεται στοιχειωδώς πιστευτή. Δυστυχώς, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα μηνύματα που εκπέμπονται μάλλον δεν ξεκαθαρίζουν τις απαντήσεις, όπως φαίνεται και από τη «βελόνα» που έχει πάρει την κατηφόρα. Μέχρι σήμερα, όλες οι αποφάσεις όλων των –εκλεγμένων και μη εκλεγμένων– οργάνων από το τελευταίο Συνέδριο και μετά κατέληγαν στην ίδια επωδό. Το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές αυτοδύναμα τη νίκη, επιδιώκοντας αμφίπλευρη διεύρυνση των δυνάμεών του. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει στη συνέχεια την πορεία της χώρας.
Το τελευταίο διάστημα ορισμένη πλευρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει να ψηφιστεί στο ερχόμενο συνέδριό του απόφαση σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ αποκλείει σε κάθε περίπτωση μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Η ηττοπάθεια, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνάμεις του και η απαξίωση των στόχων του κόμματος είναι μάλλον το τελευταίο που χρειάζεται το συνέδριο του Μαρτίου. Ωστόσο, η πρόταση στέλνει μηνύματα προς διαφορετικές κατευθύνσεις και καταρχήν θέλει να αποδομήσει τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του 2012, που στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ ακριβά, αλλά κράτησε την Ελλάδα όρθια μέσα στην κρίση, μέχρι την κατάληψή της από τις πλατείες των «αγανακτισμένων».
Αυτές τις πλατείες και τα όσα ακολούθησαν θέλουν να σβήσουν κάποια στελέχη της Κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ από τη μνήμη των πολιτών, προκειμένου να περάσουν ευκολότερα το δεύτερο μήνυμα της πρότασής τους. Ότι δηλαδή η κυβερνητική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνάει μέσα από τη «συμπεριλιπτική προοδευτική συνεργασία», με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στη σημερινή έφοδο του λαϊκισμού. Πάντως, αν κρίνει κανείς από τις πρώτες πληροφορίες για επαφές με Χαρίτση και Φάμελλο, ηγέτες δύο κομμάτων που δεν θα υπάρχουν καν μετά την ανακοίνωση του κόμματος Τσίπρα, αντιλαμβάνεται ότι η πρόταση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται καθαρά σε συμπόρευση με τον ανανήψαντα πρώην πρωθυπουργό. Πιστεύουν πραγματικά κάποιοι ότι οι προοδευτικοί πολίτες που πάλαιψαν για να κρατηθεί η χώρα ζωντανή στην Ευρώπη υπάρχει περίπτωση να ξαναβάλουν, έστω και εμμέσως, με την ψήφο τους τον Τσίπρα στο παιχνίδι της εξουσίας;
Ας ελπίσουμε ότι το συνέδριο του Μαρτίου θα είναι ακόμα μια, η τελευταία ίσως, ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ
Τον Νοέμβριο του 2024 το ΠΑΣΟΚ είχε δει, μετά από πολλά χρόνια, τη δημοσκοπική του επίδοση να ανεβαίνει στο 20%. Οι αναλυτές που βλέπουν και πίσω από την εκτίμηση της ψήφου είχαν σημειώσει τότε ότι για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ υπερτερούσε της ΝΔ στον κεντρώο χώρο. Κάτι φυσιολογικό δηλαδή, αφού το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε πάντα με την πλειοψηφία των κεντρώων πολιτών. Ήταν μια χρυσή πολιτική ευκαιρία, γιατί ένα μέρος των μετριοπαθών ψηφοφόρων είχε αρχίσει να κουράζεται και να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτό τον χώρο. Δυστυχώς, η ευκαιρία αυτή χάθηκε μετά από άστοχες πολιτικές κινήσεις και όπως είπε στην τελευταία του ομιλία στο Ζάππειο ο Κώστας Σημίτης: «οι ευκαιρίες δεν είναι πολλές». Ας ελπίσουμε ότι το συνέδριο του Μαρτίου θα είναι ακόμα μια, η τελευταία ίσως, ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ιστορικό των αυξήσεων και το πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος
Το μήνυμα της Αμερικανίδας πρέσβειρας για την 25η Μαρτίου
Το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης
«Η Ελλάδα προχωρά μπροστά παρά τις δυσκολίες»
«Χρόνια πολλά για τη μεγάλη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου!»
Τι ισχύει με την προσαύξηση, ποιοι τη δικαιούνται
«Η χώρα είναι προετοιμασμένη να ανταπεξέλθει στο κλίμα διεθνούς αστάθειας», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup
Στην εισήγησή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της ΚΟΕΣ
Στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς εξοπλισμού
«Ο κόσμος είναι οργισμένος και κάθε μέρα οργίζεται και περισσότερο με αυτά που βλέπει»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγεί γιατί δεν προκρίθηκε η μείωση του ΕΦΚ
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν
Μετά την παραίτηση Χαρίτση
Δεν παραιτείται από βουλευτής
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Γιώργου Φλωρίδη για τις συνθήκες στην αίθουσα που ξεκίνησε η δίκη των Τεμπών
Με βάση ποια κριτήρια αξιολογείται η αίτηση στην πλατφόρμα
«Φωτιά» οι τιμές στα βενζινάδικα
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη διαμόρφωση της αίθουσας του δικαστηρίου στη Λάρισα
Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας, επηρεάζοντας και το Δώρο Πάσχα ΔΥΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.