- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μητσοτάκης στο Euronews: Πολύπλοκες οι διατλαντικές σχέσεις – Θετικά τα σχόλια Τραμπ για αποκλιμάκωση
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλύει τις διατλαντικές σχέσεις και τη στάση της Ελλάδας για τη Γάζα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Euronews μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, εστιάζοντας στις σχέσεις Ευρώπης–Ηνωμένων Πολιτειών, στον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ και στις εξελίξεις γύρω από τη Γάζα.
Κ.Μητσοτάκης: Πιο σύνθετες οι σχέσεις ΗΠΑ–ΕΕ, ενιαία στάση για Γροιλανδία
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι διατλαντικές σχέσεις «γίνονται πιο πολύπλοκες» και υπογράμμισε πως η Ευρώπη οφείλει να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα με μεγαλύτερη αυτονομία. Ερωτηθείς αν ο Ντόναλντ Τραμπ αποτέλεσε «τον ελέφαντα στο δωμάτιο» της Συνόδου, σημείωσε ότι το όνομά του συζητήθηκε και χαρακτήρισε θετικές τις δηλώσεις του για αποκλιμάκωση της έντασης στη Γροιλανδία.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ευρώπη απάντησε «με μία φωνή» υπερασπιζόμενη τη Δανία και τη Γροιλανδία, με μοναδική εξαίρεση την Ουγγαρία, κάτι που –όπως είπε– δεν προκαλεί έκπληξη. «Βρήκαμε, όμως, τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε.
Απαντώντας στην κριτική του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο ότι η Σύνοδος ήταν χάσιμο χρόνου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης επιταχύνεται και υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που ανέδειξαν την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
Συμβούλιο Ειρήνης και Γάζα: Ρόλος ΗΠΑ, ευρωπαϊκή παρουσία
Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Ειρήνης που έχει προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσα έχουν ανακοινωθεί «υπερβαίνουν τον ΟΗΕ». Τόνισε τη σημασία της εμπλοκής των ΗΠΑ στο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα είχαμε ανακωχή χωρίς την εμπλοκή Τραμπ».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα ήθελε να αποτελέσει μέρος μιας συμφωνίας για τη Γάζα και εμφανίστηκε ανοιχτός σε μια περιορισμένης διάρκειας συνεργασία με τις ΗΠΑ αποκλειστικά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στο σύνολο όσων έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διασφάλισης ουσιαστικής ευρωπαϊκής παρουσίας στις αποφάσεις για το μέλλον της Γάζας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στην Κεφαλονιά για τις εκδηλώσεις εορτασμού του πολιούχου του νησιού
Μέσω ειδικής πλατφόρμας, τα σχολεία θα μπορούν να συμμετέχουν και να καταθέτουν τα θέματα που θέλουν να συζητήσουν
Σκληρή ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού
Νέο εθνικό πρότυπο κέντρο για την άνοια στο Περιστέρι
Παρέμβαση της υπουργού στο Συμβούλιο EPSCO που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο
Την Πέμπτη η ψηφοφορία στην Ολομέλεια
Επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και τη διαφθορά
Συνέντευξη του εκτελεστικού προέδρου της METLEN στο CNBC
Οι περιφέρειες που καλύπτονται είναι η Αν. Αττική, Έβρος, Β΄ Πειραιώς, Α΄ Θεσσαλονίκης, Πιερία και Β3΄ Νότιος Τομέας Αθηνών
Το ελληνικό γιαούρτι, τα τυριά και τα φρούτα οδηγούν την εξαγωγική ανάπτυξη
Αναλυτικοί πίνακες με τις καταβολές που έγιναν
«Αποτελεί υποχρέωση της αναδόχου κοινοπραξίας η αποκατάσταση των ζημιών» ανέφερε ο υφυπουργός
Η χώρας μας δεν σταματά να αλλάζει πίστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό
Τι ζητά από τον πρόεδρο της εταιρείας
Ξύλο μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, λεηλασίες σε καταστήματα
Η δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου
Η πολιτική διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών και η εργαλειοποίηση της κοινωνικής οργής
Πόσα δίνουμε τον χρόνο για την καθημερινή μας συνήθεια
«Για να θησαυρίσουν δεν διστάζουν να οδηγούν στον θάνατο απελπισμένους ανθρώπους»
Το κρίσιμο Eurogroup και τα δεδομένα στο τραπέζι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.