- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ η τιμή ρεύματος στην Ελλάδα – Ρεκόρ πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων
Χαμηλότερα από τον μέσο όρο ΕΕ τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, εκρηκτική άνοδος ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Φθηνότερο ρεύμα στην Ελλάδα, αυξήσεις φόρων στην ΕΕ και ιστορικό ρεκόρ ηλεκτρικών οχημάτων
Η λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τα ελληνικά νοικοκυριά διαμορφώθηκε στα 232,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα το δεύτερο τρίμηνο του 2025, επίπεδο χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανήλθε στα 246 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με το οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας να είναι φθηνότερο από εκείνο χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Οριακή αύξηση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ παρά τη μείωση του ενεργειακού κόστους
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 3% το δεύτερο τρίμηνο του 2025, παρά τη μείωση του καθαρού ενεργειακού σκέλους των λογαριασμών σε ετήσια βάση. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην άνοδο φόρων και χρεώσεων δικτύου.
Στο σκέλος της παραγωγής, η ηλιακή ενέργεια κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, φτάνοντας τις 98 TWh (+20%). Αντίθετα, η υδροηλεκτρική παραγωγή μειώθηκε κατά 17%, ενώ η αιολική ενέργεια στην ξηρά αυξήθηκε οριακά (+3%) και η υπεράκτια μειώθηκε (-6%). Η πυρηνική ενέργεια υποχώρησε κατά 2%.
Το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παρέμεινε σταθερό στο 52%, ενώ τα ορυκτά καύσιμα αυξήθηκαν ελαφρώς στο 25%.
Ιστορικό ρεκόρ ηλεκτρικών οχημάτων και πτώση στο ρωσικό φυσικό αέριο
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εξέλιξη στην αγορά μεταφορών, καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2025 καταγράφηκε ρεκόρ πωλήσεων ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων, με περισσότερα από 720.000 νέα οχήματα, αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2024. Τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσωπεύουν πλέον 23% της αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ, ποσοστό υπερδιπλάσιο από εκείνο των ΗΠΑ (10%).
Η Σουηδία (62%), η Δανία (60%), η Φινλανδία (54%) και οι Κάτω Χώρες (52%) βρέθηκαν στην κορυφή, με πάνω από τα μισά νέα αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά.
Στο φυσικό αέριο, η Ελλάδα κατέγραψε την πέμπτη χαμηλότερη τιμή λιανικής μεταξύ 23 χωρών της ΕΕ. Η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 35 ευρώ/MWh, 10% υψηλότερα σε ετήσια βάση αλλά 24% χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο, σηματοδοτώντας την έναρξη νέας πτωτικής τάσης.
Τέλος, η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο του 2025, με το μερίδιο της Ρωσίας να υποχωρεί από 18% σε 12% του συνόλου των εισαγωγών της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή
Οι ανακοινώσεις των κομμάτων και το μήνυμα του πρωθυπουργού
«100% τηλεδιοίκηση το καλοκαίρι του 2026»
«Συνεχίζω τις επαφές με ηγέτες της περιοχής» τονίζει ο πρωθυπουργός
Αντίστροφη μέτρηση για αυξήσεις σε επιδόματα και κλαδικούς μισθούς
Σε μια δημοκρατία η εναλλαγή επιτυγχάνεται όταν πείθεις ότι μπορείς να κυβερνήσεις καλύτερα. Μέχρι στιγμής, ο καταγγελτικός λόγος, όσο έντονος κι αν είναι, δεν καταφέρνει αυτό το άλμα.
H Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με συμμάχους και εταίρους σύμφωνα με τον υπουργό
Νίκος Χαρδαλιάς: «Δεν σταματάμε, η προστασία της δημόσιας υγείας δεν είναι διαπραγματεύσιμη»
Το ελληνικό πανεπιστήμιο ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου παραμένει δέσμιο του κράτους μαζί με όλη τη συμπαρομαρτούσα γραφειοκρατία
«Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» αναφέρει το Υπουργείο
«Να σταματήσουν αυτά τα άθλια ‘τηλεδικαστήρια'», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Υποδεχόμαστε τη θλιβερή επέτειο δείχνοντας τον σεβασμό που της αρμόζει», σημειώνει ο πρωθυπουργός
Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα τρία χρόνια από το δυστύχημα
Kαταβάλλονται 73 εκατ. ευρώ σε 87.640 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Οι τομείς που μπορούν να καθορίσουν το παραγωγικό μέλλον της χώρας
Καλεί τους Έλληνες πολίτες να κάνουν μόνο τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις
Η δημοσιογράφος καταγγέλλει στοχοποίηση μετά από άρθρα κριτικής και αναφορές στη Χαμάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.