Πολιτικη & Οικονομια

Κλίμα πόλωσης και αναταραχής στη Βουλή για τα Μνημόνια

Με 156 ψήφους υπέρ πέρασε η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής 

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
93441-187935.jpg

Τα ξημερώματα ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο με 156 υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ), 72 κατά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), 22 «παρών» (Ποτάμι, ΚΚΕ), ενώ η Χρυσή Αυγή απείχε. Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα να στρέφεται κυρίως κατά της πρόσφατης δήλωσης περί προθυμίας του να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση. «Σας ζήτησε ποτέ κανείς να μπει σε τέτοια κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Η μήπως νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών; Θα μείνετε για πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι», είπε ο Πρωθυπουργός και με αφορμή της προαναγγελίας συγκρότησης ανακριτικής επιτροπής, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Μας απειλείτε; Έχετε απέναντί σας μια κυβέρνηση που λέει την αλήθεια και θέλει να βγάλει τη χώρα από τη λάσπη. Η Ελλάδα απώλεσε μεγάλο μέρος οικονομικής δύναμης, αλλά δεν είναι υποταγμένη. Σύντομα θα διαπιστώσετε κι εσείς ότι είναι χώρα κυρίαρχη και υπολογίσιμη. Έχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική – δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές. Θα το διαπιστώσετε και εσείς και εκείνοι».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στην περίοδο των Καννών και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε προτείνει για την θέση του Πρωθυπουργού τον Γ. Αρσένη. Όμως ο κ. Τσίπρας τον διέψευσε υπενθυμίζοντάς του ότι «δεν ήταν η συζήτηση για τον Παπαδήμο ήταν για τον Πικραμένο», δηλαδή η συζήτηση αυτή έγινε τον Μάιο του 2012 όταν αναζητούσαν πρόσωπο για την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Και ο κ. Σαμαράς συμφώνησε πως «πράγματι ήταν για τον Πικραμένο».

Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί διχαστικά στη χειρότερη στιγμή, την ώρα που δεν υπάρχει ρευστότητα, την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των περιφερειών και την ώρα που κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός.

«Η διερεύνηση πρέπει να αφορά την περίοδο από το 1981 και να επεκταθεί και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα είτε σε νέο μνημόνιο είτε σε μοιραίο ατύχημα. Προειδοποίησε επίσης ότι κατηγορητήριο θα υπάρξει αλλά για όσους παίζουν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Για την συμμετοχή της ΝΔ σε οικουμενική κυβέρνηση ο Αντ. Σαμαράς είπε: «Δεν μιλάμε για τα δικά μου όνειρα. Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα βγείτε για να βγείτε από τους δικούς σας εφιάλτες» και αν η ΝΔ θα στήριζε μία συμφωνία που δεν θα ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Αντ. Σαμαράς για την Επιτροπή Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους. «Σας έχει υποκαταστήσει η κυρία Κωνσταντοπούλου; Πώς πήγατε εκεί όταν ως Πρωθυπουργός είδατε να λείπουν τα άλλα κόμματα. Ο Βαρουφάκης είπε ότι δεν ένοιωθε άνετα και εσείς πήγατε εκεί και πανηγυρίζατε», είπε. Παραδέχθηκε ακόμη ότι «εγώ δεν είχα ως προτεραιότητα την εξεταστική επιτροπή. Ας με τιμωρήσει ο λαός γι’ αυτό. Προτεραιότητά μου ήταν και είναι να σωθεί η χώρα».

«Θα θέλατε πολύ να κάνετε Εξεταστική Επιτροπή. Ξέρετε γιατί δεν κάνατε; Γιατί ο συγκυβερνήτης σας ήταν ο Ε. Βενιζέλος», του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τη ΝΔ να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική επισημαίνοντας πως η ΝΔ με την πρότασή της για έλεγχο από το 1981 και μετά συμπεριλαμβάνει την περίοδο 2009 – 2015, ως υποσύνολο της πρότασής της.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ