- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δένδια, πιάσε μια καυτή πατάτα
Με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση αναθέτει την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία και σωστή λειτουργία του Αγνώστου Στρατιώτη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναλάβει «την προστασία και σωστή λειτουργία του Αγνώστου Στρατιώτη» - Τι σημαίνει αυτό για τον Νίκο Δένδια
«Μπορεί ένα ιστορικό μνημείο όπως του Αγνώστου Στρατιώτη να γίνεται πεδίο εκδηλώσεων άσχετων με την αποστολή του; Η δική μου απάντηση είναι όχι. Πολύ περισσότερο, όταν όλοι οι πολίτες μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα σε χιλιάδες άλλους χώρους με συγκεντρώσεις ή διαδηλώσεις» έγραψε, μεταξύ μπόλικων άλλων, ο πρωθυπουργός στο καθιερωμένο κυριακάτικο ποστ του στο Face το Book. Κάποιοι το χάρηκαν, κάποιοι χαλάστηκαν αλλά νομίζω κανείς δεν πρέπει να ενοχλήθηκε περισσότερο από τον υπουργό Δένδια. Κι αυτό γιατί στη συνέχεια του μηνύματός του ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης γράφει: «γι’ αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεμπλέξει το κουβάρι των συναρμοδιοτήτων γύρω από τη φύλαξη και συντήρηση του μοναδικού αυτού τοπόσημου της Αθήνας. Με νομοθετική ρύθμιση, λοιπόν, την επόμενη εβδομάδα, αναθέτει την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία και σωστή λειτουργία του Αγνώστου Στρατιώτη εκεί όπου ανήκει: στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας».
Από όλες τις καυτές πατάτες που θα μπορούσε να πετάξει στον υπουργό της Άμυνας, αυτή ζεματάει περισσότερο. Οι άνθρωποι που θέλουν να παραμείνει το μνημείο ως έχει σήμερα, ακόμα κι αν είναι λιγότεροι, είναι πολύ πιο φωνακλάδες και απειλητικοί από όσους πιστεύουν ότι η οποιαδήποτε διαμαρτυρία, διεκδίκηση και απαίτηση δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει και υποβάθμιση του δημόσιου χώρου. Είναι πολύ πιο εκδηλωτικοί και επιθετικοί και η εμπειρία δείχνει ότι δεν έχουν κανέναν δισταγμό να πετάξουν στο πυρ το εξώτερο οποιονδήποτε δεν χορεύει στον ρυθμό των νταουλιών τους. Όπως καταλαβαίνετε αυτό για έναν πολιτικό που με επιμέλεια προσπαθεί εδώ και χρόνια να βγάζει την ουρά του έξω από κάθε σύγκρουση είναι ότι το λιβάνι για τον διάβολο.
Ταυτοχρόνως είναι ένα θέμα στο οποίο δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση. Άπαξ και η ευθύνη του μνημείου περάσει εξ ολοκλήρου στο υπουργείο της Άμυνας χρειάζονται λίγες ώρες (μπορεί και απλώς λεπτά) για να επανέλθει στην προηγούμενη, μνημειακή, κατάστασή του και να πάψει να μοιάζει με παράρτημα κάποιου κομματικού φεστιβάλ. Δηλαδή όχι μόνο ο υπουργός Δενδιας θα βρεθεί με μια καυτή πατάτα αλλά δεν έχει και καμία δικαιολογία να μην την ξεφλουδίσει αμέσως.
Με λίγα λόγια, ο επιμελώς ατσαλάκωτος Δένδιας θα αναγκαστεί να επιτέλους να δείξει πώς αντιλαμβάνεται τη τάξη και τη νομιμότητα, όχι σε ζητήματα που αφορούν μικρές κοινωνίες της επαρχίας που δεν θέλουν να χάσουν τα έσοδα από τα στρατόπεδα στην περιοχής τους αλλά σε ένα κεντρικό ζήτημα της πολιτικής που διχάζει όσο κανένα άλλο αφού έχει γίνει το πεδίο μάχης στο οποίο συγκρούονται η λογική με την παρόρμηση.
Θα είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Δένδιας, είτε ως Υπουργός Εξωτερικών είτε ως Υπουργός Άμυνας, θα βρεθεί σε τέτοια δύσκολη θέση και θα αναγκαστεί να πάρει μια θέση που δεν θα είναι καθολικά δημοφιλής (στη «σύγκρουσή» του με την Χρυσή Αυγή είχε ολοφάνερη τη στήριξη της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας). Θα είναι η πρώτη φορά που θα πρέπει εμπράκτως να δείξει σε πια πλευρά της αντίληψης για την πολιτική στέκεται. Και μπράβο του.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε μία Κυριακή η εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών
Συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον πρωθυπουργό, Πέτερ Μαγιάρ
Αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος με έμφαση στον ρόλο της τεχνολογίας
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με παιδιά για το Μουντιάλ, συμμετείχε σε δραστηριότητες και περπάτησε στην αγορά
Ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε τρεις δράσεις χρηματοδότησης
Το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού στους τομεάρχες του κόμματός του
50 εκατ. ευρώ για τη διαστημική πολιτική
Πότε θα είναι εφικτή η απευθείας καταβολή
Το να βγαίνουν οι αντίπαλοί του και να τον κατηγορούν ότι δεν είναι ο ίδιος που ήταν το 2015 και ότι πια δεν είναι αρκετά αριστερός, είναι μάννα εξ ουρανού για έναν άνθρωπο που πασχίζει να πείσει ότι έχει αλλάξει.
Σε κλίμα συγκίνησης η συνάντηση - «Οφειλόμενο ηθικό χρέος της Πολιτείας», δήλωσε ο υπουργός
Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Ποια προγράμματα αφορά
«Η κυβέρνηση αλλάζει ξανά τους κανόνες των αυτοδιοικητικών εκλογών με στόχο τον ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο της Αυτοδιοίκησης»
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς- Ενισχύονται τα μελτέμια, αυξημένη ετοιμότητα και μεγάλη προσοχή από όλους
Κατηγορώντας τον παράλληλα ότι «επιχειρεί να εμφανιστεί ως πρότυπο πολιτικής εντιμότητας»
Άδωνις Γεωργιάδης: Κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί του Πολάκη
Αμφισβητεί τη νομιμότητά του
Τι είπε για τη σχέση του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο
Aιχμές για τη λειτουργία του κόμματος σε «κεντρικό επίπεδο»
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αποσταλούν στον υπουργό Δικαιοσύνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.