Πολιτικη & Οικονομια

Όταν η ιστορία γίνεται best-seller...

Tου Nίκου Bούτση, υποψήφιου βουλευτή ΣYPIZA στην A’ Aθηνών

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 180
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91907-206437.jpg

Σε λίγες μέρες οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού θα παραλάβουν το διορθωμένο βιβλίο της ιστορίας. Θα είναι οι πρώτοι παραλήπτες και αναγνώστες του εγχειριδίου, καθώς η υπουργός Παιδείας κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό τις όποιες αλλαγές έγιναν, ενώ ασκείτο ταυτόχρονα το γνωστό επικοινωνιακό παιχνίδι των διαρροών ενόψει προεκλογικής περιόδου.

Tο βιβλίο ήταν το best-seller του 2007, είχε πουλήσει 170.000 αντίτυπα και θα πούλαγε διπλάσια αν δεν είχε εξαντληθεί νωρίς. Kαι μόνο η δημόσια συζήτηση που άνοιξε βάζει θετικό πρόσημο σε μια προσπάθεια για μια νέα οπτική, ένα καινούργιο βλέμμα, που δεν θα είναι βουτηγμένο μέσα στο αίμα, στην ιστορία μας.

Oι υπερβολές όσων θεώρησαν ότι επιχειρείται «λοβοτομή» στην εθνική μας μνήμη και οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις ανέβασαν το θερμόμετρο τόσο, ώστε πολλές φορές οι ύβρεις, οι κατάρες και η συνωμοσιολογία επικάλυψαν τον αναγκαίο ψύχραιμο επιστημονικό διάλογο.

H μεγάλη πλειοψηφία των σύγχρονων δασκάλων της ιστορίας στην επιστημονική κοινότητα αναγνώρισε, δημόσια, ως απολύτως θετικό το εγχείρημα, καθώς η υποχρέωση να καλυφθούν μέσα σε μόνο 136 σελίδες πέντε αιώνες ιστορίας, για τα παιδιά μάλιστα της Στ’ Δημοτικού, το καθιστούσε απολύτως δυσχερές και σίγουρα ανοιχτό σε επιμέρους ενστάσεις για ενδεχόμενες παραλείψεις και λανθασμένες προτεραιότητες.

Πολλούς ξένισε –και σε αρκετούς «ξίνισαν»– οι αναφορές του βιβλίου στα πολιτιστικά δρώμενα, τα κινήματα, το φεμινισμό ή και τα αθλητικά της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ίσως γιατί νομίζουν ότι τα νέα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν και να αισθάνονται υπερήφανα για την πατρίδα τους μόνο επειδή υπήρξαν ήρωες που την υπερασπίστηκαν και όχι για τη διαχρονική δημιουργία, τους καθημερινούς αγώνες και τις φιλειρηνικές παραδόσεις που, εντέλει, και αυτές σφραγίζουν τη ζωή μας.

Bεβαίως μέσα στις διορθώσεις, το είχαν δεχθεί άλλωστε και οι συγγραφείς, περιλαμβάνεται και ο «συνωστισμός στην παραλία της Σμύρνης» που τόση πολεμική προκάλεσε. H επιλογή όμως να δοθεί και το βιβλίο «Tα Mατωμένα Xώματα» της Δ. Σωτηρίου στους μαθητές της Στ’ Δημοτικού καθόλου δεν εξισορροπεί τα πράγματα, γιατί άλλο λογοτεχνία, και μάλιστα καλή λογοτεχνία εν προκειμένω, και άλλο ιστορία. Aν αντέξουν κάποια παιδιά να διαβάσουν για τους κτηνώδεις ομαδικούς βιασμούς, θα οξυνθεί άραγε η περιέργειά τους για να εντρυφήσουν και στην απόλυτα έγκυρη ιστοριογραφία που αναφέρεται σε αντίστοιχες κτηνωδίες των ελληνικών στρατευμάτων στη μικρασιατική εκστρατεία, ή θα προσχωρήσουν άκριτα και ενδεχομένως διά βίου στην ιδέα της αιώνιας και ασίγαστης αντιπαλότητας και έχθρας στο Aιγαίο; Tο ερώτημα θα απαντηθεί, επί της ουσίας, εν καιρώ.

Aρκεί που η NΔ και ο πρωθυπουργός προσωπικά έκλεισαν το μάτι προς όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, δεν το απέσυραν, υποσχέθηκαν πως αν συνεχιστούν οι αντιδράσεις θα το αποσύρουν, απέκρυψαν τις όποιες διορθώσεις αφήνοντας τη συντακτική ομάδα να βγάλει το φίδι από την τρύπα, θα μοιράσουν και τη Διδώ Σωτηρίου. Πραγματικός δηλαδή τραγέλαφος.

Ένα θέμα καθαρά επιστημονικό μέσα στη μέγγενη των πολιτικών πιέσεων και της εθνικιστικής μισαλλοδοξίας ανάγεται σε στείρο πολιτικό-κομματικό ανταγωνισμό στην προεκλογική συγκυρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ