- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Έρχεται από Σεπτέμβρη το νέο «κόκκινο» τιμολόγιο ρεύματος – Τι αλλάζει για τους καταναλωτές
Πώς θα υπολογίζεται
Έρχεται από Σεπτέμβρη το νέο «κόκκινο» τιμολόγιο ρεύματος – Τι αλλάζει για τους καταναλωτές
Αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει το φθινόπωρο, καθώς από τον Σεπτέμβριο τίθεται σε εφαρμογή το νέο «κόκκινο» τιμολόγιο. Όπως εξήγησε ο ενεργειακός επιθεωρητής Θανάσης Τοτικίδης μιλώντας τη Δευτέρα (4/8) στο ERTNews, το νέο μοντέλο βασίζεται σε ετήσιες συμβάσεις με σταθερές χρεώσεις, δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να προαγοράσει με προκαθορισμένη τιμή την ενέργεια που αναμένεται να καταναλώσει.
Στην πράξη, ο πελάτης θα υπολογίζει βάσει της προηγούμενης κατανάλωσης πόσες κιλοβατώρες θα χρειαστεί για όλο τον χρόνο και θα συνάπτει αντίστοιχο συμβόλαιο με τον προμηθευτή του. Μετά από συμφωνία για την τιμή ανά κιλοβατώρα, το ποσό θα επιμερίζεται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Ουσιαστικά, ο καταναλωτής «κλειδώνει» σταθερό κόστος, αποφεύγοντας διακυμάνσεις τιμών. Ωστόσο, το νέο σύστημα ενσωματώνει ρήτρα αποχώρησης, αλλά και ποινές σε περίπτωση υπέρβασης της δηλωμένης κατανάλωσης.
Αν η κατανάλωση είναι χαμηλότερη από τη συμφωνηθείσα, προβλέπεται επιστροφή χρημάτων στο τέλος του έτους μέσω εκκαθάρισης. Αντίθετα, για υπερβάσεις η επιπλέον ενέργεια θα χρεώνεται με πρόστιμο. Ο κ. Τοτικίδης προτρέπει τους καταναλωτές να συγκρίνουν προσεκτικά τις τιμές του νέου «κόκκινου» τιμολογίου με τα υπάρχοντα «μπλε» τιμολόγια. Εάν η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη και οι υπολογισμοί κατανάλωσης βασίζονται σε προηγούμενα έτη, τότε μπορεί να είναι συμφέρουσα επιλογή. Αν όμως η διαφορά τιμής είναι μικρή ή μηδενική, τότε θεωρεί ως πιο συμφέρον τα ήδη γνωστά «μπλε» τιμολόγια.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την απομάκρυνση Γκιλφόιλ
«Προσδοκία μου είναι η Ελλάδα να μπορεί πια να εξάγει τεχνογνωσία» τόνισε ο πρωθυπουργός
Το πρόγραμμα μετατρέπεται σε μόνιμη πολιτική του κράτους
«Υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές, αλλά έχουν μειωθεί» σημειώνει
Όταν ένα χρόνιο πρόβλημα της Αθήνας γίνεται ξαφνικά κυβερνητική προτεραιότητα
«Η ΝΔ δεν είναι σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα
Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά Ασφαλιστικό Ταμείο
Από την κλοπή στοιχείων καρτών έως τη διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων, ο ψηφιακός κίνδυνος κλιμακώνεται
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στην Κεφαλονιά για τις εκδηλώσεις εορτασμού του πολιούχου του νησιού
Μέσω ειδικής πλατφόρμας, τα σχολεία θα μπορούν να συμμετέχουν και να καταθέτουν τα θέματα που θέλουν να συζητήσουν
Σκληρή ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού
Νέο εθνικό πρότυπο κέντρο για την άνοια στο Περιστέρι
Παρέμβαση της υπουργού στο Συμβούλιο EPSCO που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο
Την Πέμπτη η ψηφοφορία στην Ολομέλεια
Επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και τη διαφθορά
Συνέντευξη του εκτελεστικού προέδρου της METLEN στο CNBC
Οι περιφέρειες που καλύπτονται είναι η Αν. Αττική, Έβρος, Β΄ Πειραιώς, Α΄ Θεσσαλονίκης, Πιερία και Β3΄ Νότιος Τομέας Αθηνών
Το ελληνικό γιαούρτι, τα τυριά και τα φρούτα οδηγούν την εξαγωγική ανάπτυξη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.