Παρέμβαση Πιερρακάκη για τραπεζικά τέλη - Μηδενικές χρεώσεις για αναλήψεις από ΑΤΜ
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε κατάργηση των χρεώσεων για αναλήψεις από ΑΤΜ τρίτων
Κυριάκος Πιερρακάκης: Μηδενικές πλέον οι χρεώσεις για αναλήψεις από ΑΤΜ τρίτων - Πλαφόν 1,5€ για άλλες προμήθειες
Σε σημαντική νομοθετική παρέμβαση προχωρά η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, με στόχο την ανακούφιση των πολιτών από τις τραπεζικές χρεώσεις που επιβαρύνουν καθημερινές συναλλαγές.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μηδενίζονται πλέον οι χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ τρίτων παρόχων, ανεξαρτήτως της τράπεζας του καταναλωτή, ενώ η ρύθμιση θα ισχύει σε όλο το τραπεζικό δίκτυο μέσω του τεχνολογικού συστήματος ΔΙΑΣ.
Παράλληλα, θεσπίζεται εθνικό πλαφόν ύψους 1,5 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες προμήθειες τραπεζικών συναλλαγών, ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και περιορισμός αθέμιτων χρεώσεων.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω αυξήσεων σε τραπεζικές χρεώσεις.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σε παρέμβασή του ανέφερε ότι με τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις- συνταξιοδοτικές διατάξεις», του οποίου η συζήτηση ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή, προχωρά «σε μία παρέμβαση που είναι βαθιά πολιτική και έχει κοινωνικό πρόσημο» και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι «η κυβέρνηση δρα προς όφελος της κοινωνίας».
Ειδικότερα, με την τροπολογία αφορά ρυθμίσεις για τις τραπεζικές χρεώσεις από ΑΤΜ, που, όπως ανέφερε, είναι:
- Πρώτον, κατοχύρωση των μηδενικών χρεώσεων, που ήδη ισχύουν, για τους πελάτες των τραπεζών.
- Δεύτερον, τον μηδενισμό των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες μεταξύ τους, οι οποίες, ακόμα και αν μετέχουν στο ψηφιακό σύστημα ΔΙΑΣ χρεώνουν ποσά 1,5-2 ευρώ.
- Τρίτον, θα μπει εθνικό πλαφόν 1,5 ευρώ για οποιαδήποτε άλλη χρέωση, το οποίο θα είναι το τελικό ποσό.
- Τέταρτον, σε οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα σε μια τράπεζα και έναν τρίτο πάροχο, ο τρίτος πάροχος θα αντιμετωπίζει τους πελάτες της τράπεζας σαν να είναι η ίδια τράπεζα, δηλαδή χρέωση μηδέν.
- Πέμπτον, στις δημοτικές κοινότητες που υπάρχει μέχρι ένα ΑΤΜ, και όπου προβλέπεται ότι οι αναλήψεις γίνονται δωρεάν από τα πιστωτικά ιδρύματα, επεκτείνεται και σε τρίτους παρόχους.
- Έκτον, θεσμοθετείται η κατάργηση των χρεώσεων για ερώτηση υπολοίπου, ενώ όσον αφορά τα εμβάσματα, ό,τι ισχύει για τις τράπεζες θα ισχύει πλέον και για τους τρίτους παρόχους.
- Έβδομο, για τα εμβάσματα η χρέωση 0,5 ευρώ που ισχύει για τις τράπεζες θα ισχύει και για τους τρίτους παρόχους.
Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι με αυτές τις διατάξεις αποκαθίσταται ένα θέμα που έχει ανακύψει σε σχέση με χρεώσεις από ΑΤΜ τρίτων παρόχων και σε αυτό που συνέβη μετά την πώληση μηχανημάτων από τράπεζα σε εταιρεία - τρίτο πάροχο που επιβάλλει χρεώσεις στους πελάτες της τράπεζας. Με χρεώσεις που δικαίως χαρακτηρίζονται αδικαιολόγητες. Ο υπουργός τόνισε πως «αυτό είναι μη αποδεκτή κατάσταση από τον πρωθυπουργό και το ΥΠΟΙΚ. Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την διαφωνία μας και η διαφωνία σημαίνει πράξη».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mε αφορμή τη φύλαξη των υποδομών και του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ
«Αυτή ήταν μια ξεχωριστή συνάντηση Eurogroup για εμένα»
Ως εναλλακτικό πρότυπο, επικαλέστηκε το ευρωπαϊκό μοντέλο λιμενικής οργάνωσης
Συζήτησή με τον Ηλία Κανέλλη στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου δημόσιων εκδηλώσεων «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Από πού παίρνει ψήφους η Καρυστιανού, χαμηλές πτήσεις για Τσίπρα και Σαμαρά
Ακρίβεια, μειωμένη αγοραστική δύναμη και χαμηλή εμπιστοσύνη σε αγορά, υγεία, ασφάλιση και τράπεζες
Η εκκίνηση μίας αχρείαστης κουβέντας από το πουθενά, ναι, είναι πολιτικό πρόσημο
Στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο
Μήνυμα της πρέσβειρας των ΗΠΑ υπέρ διαλόγου Αθήνας–Άγκυρας και ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά στις δηλώσεις Καρυστιανού και υπερασπίζεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης
«Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις
Έργα στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα
Μετατρέποντας τη μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη σε μια αναξιόπιστη χώρα
Οι απαντήσεις που πρέπει να δώσει ο πρωθυπουργός στους αγρότες σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Στο επίκεντρο θέματα που αφορούν τη διεύρυνση της ευρωζώνης
Το μήνυμα του πρωθυπουργού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.