- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Π. Μαρινάκης: Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ - Ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
«Τέλος στην κακοδιαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Στόχος είναι να μην υπάρχει ούτε μία χαραμάδα για φαινόμενα κακοδιαχείρισης», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης για την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπερασπίστηκε την απόφαση για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), χαρακτηρίζοντάς την ως «ιστορική» και «δραστική». Όπως τόνισε, πρόκειται για μια κομβική παρέμβαση με στόχο την εξάλειψη χρόνιων στρεβλώσεων στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων.
«Ο στόχος είναι να λυθεί αυτός ο “γόρδιος δεσμός”, να μην υπάρχει ούτε παραθυράκι, ούτε χαραμάδα για φαινόμενα κακοδιαχείρισης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης για την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, προσθέτοντας πως η νέα αρχιτεκτονική εποπτείας αποτελεί αποφασιστικό βήμα για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του συστήματος πληρωμών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εμφανιστεί ως νεοσύστατο κόμμα, αγνοώντας τις ιστορικές του ευθύνες για τον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, χαρακτήρισε «ακραία υποκριτική» την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας την απαρχή των προβλημάτων σε υπουργική απόφαση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, η οποία επέτρεπε την επιδότηση βοσκοτόπων χωρίς να υπάρχουν ζώα.
«Αυτό ο κόσμος πρέπει να το γνωρίζει. Δεν του το έχουμε πει όσο θα έπρεπε», είπε, υπενθυμίζοντας πως η εν λόγω απόφαση καταργήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τα αποτελέσματά της επέδρασαν μακροχρόνια στο σύστημα επιδοτήσεων.
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην ποινική διάσταση της υπόθεσης, τονίζοντας ότι ο λόγος ανήκει στη Δικαιοσύνη και πως η έρευνα πρέπει να φτάσει σε βάθος. Παράλληλα, υπογράμμισε την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, η οποία απαντάται με θεσμικές τομές, συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς και ψηφιακή αναβάθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας, πραγματοποιήθηκαν:
- 12.846.000 έλεγχοι αγροτεμαχίων με σύγχρονες τεχνολογίες
- 915.569 διασταυρωτικοί έλεγχοι για συνδεδεμένες ενισχύσεις
Παράλληλα, σημείωσε ότι εφαρμόζεται σχέδιο δράσης σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ήδη προχωρούν έργα αναβάθμισης του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να ανταποκρίνεται στα πρότυπα της Ε.Ε.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως η μεταφορά των πληρωμών στην ΑΑΔΕ σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής θεσμικής αξιοπιστίας, με την αρμοδιότητα να περνά σε μια ανεξάρτητη αρχή κοινής αποδοχής, μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις και παθογένειες του παρελθόντος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοινές ευρωπαϊκές λύσεις ζητά ο πρωθυπουργός - Η εβδομαδιαία ανασκόπηση
Από την ίδρυση στις 4 Οκτωβρίου 1974 και τη Μεταπολίτευση έως τις σύγχρονες μεταρρυθμίσεις
Η αντίδρασή του ήρθε μετά τη συνέντευξη της
79,7 εκατ. ευρώ σε 92.826 δικαιούχους
To ερώτημα για τις οφειλές που εξαιρούνται μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2024
Στήριξη του ΠΑΣΟΚ στα αιτήματά τους για το δυσβάσταχτο κόστος καυσίμων
Επίσκεψη στο Επταπύργιο - Μήνυμα κατά της εμπορευματοποίησης
Θερμές ευχές από τον Αμερικανό αντιπρόσωπο - Στο επίκεντρο η επιλογή νέου Γενικού Γραμματέα
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη παίκτες και τεχνικό τιμ για την εικόνα και την πίστη που δείχνουν στο Nations League
Στροφή στην οικιακή κατανάλωση, άνοδος του espresso και αίτημα για κατάργηση του ΕΦΚ
Σαφές μήνυμα από τον πρωθυπουργό στην τελετή παράδοσης κειμηλίων Ελλάδας-Βουλγαρίας
Κλιμακωτές εκπτώσεις για οφειλέτες που αποδέχονται τα ευρήματα της ΑΑΔΕ
Εντός του 2026 αναμένεται να παραδοθούν 11 σχολικές μονάδες και οι υπόλοιπες έξι εντός του 2027
Ο πρωθυπουργός επισήμανε τον κίνδυνο μιας ακατάσχετης παροχολογίας, ενόψει των εκλογών
Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα έργα στην Αλεξανδρούπολη, την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τη Στυλίδα και τον Βόλο
«Πρόκειται για ένα τοπόσημο που αναδείχνει την τάση του ανθρώπου προς το υψηλό, δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη των φοιτητών και των οικογενειών τους»
Στη διαδρομή, ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από πολίτες και επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή
«Να δω τι θα κάνει σε λίγους μήνες που δεν θα είναι καν βουλευτής», έγραψε ο υπουργός Υγείας
Αξιοποιήθηκαν έσοδα από την επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών προς τον EFSF
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.