- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Επιστολή Χέγκσεθ σε Νίκο Δένδια: Στενή η αμυντική σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας
Τι αναφέρει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35
Επιστολή του Πιτ Χέγκσεθ προς τον Νίκο Δένδια: Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ παραμένει προσηλωμένο στη συνεργασία με την Ελλάδα - Τι είπε για τα F-35
Η Ελλάδα, ως ένα εκ των παλαιότερων μελών του ΝΑΤΟ, μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για τους άλλους εταίρους, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας τον ηγετικό της ρόλο σε περιφερειακές πρωτοβουλίες για την Ασφάλεια, αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ.
Ο κ. Χέγκσεθ, στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ευχαριστεί τον Έλληνα ομόλογό του για τη συγχαρητήρια επιστολή για την τοποθέτησή του, καθώς και για τη συνεχή υποστήριξη του Νίκου Δένδια στη διμερή συνεργασία.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας αναφέρει ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνδέονται με στενή αμυντική σχέση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και μέσω του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), εδώ και πολλές δεκαετίες.
Προσθέτει ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας στην υποστήριξη των συμμαχικών προτεραιοτήτων, όπως αποδεικνύεται από τη συνεισφορά της σε αποστολές του ΝΑΤΟ, τις συνεπείς αμυντικές της δαπάνες πλέον του 2% του ΑΕΠ και την υποστήριξη στη στάθμευση, πρόσβαση και εναέρια διέλευση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ -ιδίως δε για τη φιλοξενία στη ναυτική βάση της Σούδας- οι οποίες υποστηρίζουν κρίσιμες επιχειρήσεις σε πολλαπλά θέατρα επιχειρήσεων.
Ο κ. Χέγκσεθ υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ παραμένει προσηλωμένο στη συνεργασία με την Ελλάδα και ότι ο ίδιος πιστεύει πως αυτή θα εμβαθυνθεί περαιτέρω στο μέλλον, ιδίως καθώς προχωρά η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35.
Όσον αφορά το μέλλον, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη οι Ευρωπαίοι εταίροι να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη στην ευρωπαϊκή άμυνα.
Όπως συμπληρώνει, προς αυτήν την κατεύθυνση προσβλέπει με τους συνεργάτες του στη συνεργασία με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, ώστε να εντοπισθούν νέοι τομείς όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεισφέρει.
Ο κ. Χέγκσεθ ευχαριστεί ακόμη τον κ. Δένδια για το μήνυμά του με αφορμή το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα τον περασμένο Ιανουάριο στο Εθνικό Αεροδρόμιο «Ronald Reagan» της Ουάσιγκτον, με τρεις στρατιωτικούς μεταξύ των θυμάτων, για το οποίο, αναφέρει, ότι οι ΗΠΑ άντλησαν παρηγοριά από την υποστήριξη των πλέον στενών φίλων και εταίρων τους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρώην πρωθυπουργός συνδέει τις εξελίξεις με την ευρύτερη κατεύθυνση της ελληνικής διπλωματίας
Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τα κόμματα που δεν στηρίζουν το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την κυριαρχία και την ασφάλεια των ΗΑΕ με πράξεις και όχι μόνο με λόγια
O πολιτικός ένιωσε έντονη αδιαθεσία
Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελατί
Τα ραντεβού με την ιστορία
«Καλώ την αντιπολίτευση να δείξει υπεύθυνη στάση», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ διατηρεί τη θέση του στην ηγεσία της ομάδας S&D
Οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν στο Μέγαρο Μαξίμου
«Στόχος μας η πρώτη θέση στα έσοδα από τουρισμό», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Το μήνυμα σε παιδιά και γονείς
Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται πρώτοι την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου
«Γεμίζουμε με πράσινο πλατείες και γειτονιές της Αθήνας», το μήνυμα Χάρη Δούκα
Πότε και πού θα αναρτηθούν
Στην περιοχή του συμβάντος στέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ
Ποιοι δικαιούνται χρήματα και ποιες εργασίες καλύπτονται
Ρεκόρ μεταπολεμικής απήχησης για λαϊκιστές και αυταρχικούς στην Ευρώπη, με την Ελλάδα στην έκτη θέση, όπως τονίζει μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.