Πολιτικη & Οικονομια

Όταν η Βάσω Παπανδρέου αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα στο Ιράν

Η συγκινητική κίνηση πριν πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βάσω Παπανδρέου
Όταν η Βάσω Παπανδρέου αρνήθηκε να φορέσει μαντήλα στο Ιράν © EPA / BEHROUZ MEHRI

Βάσω Παπανδρέου: Η άρνησή της να βάλει μαντίλα σε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν και η συγκινητική έκπληξη στο αεροδρόμιο

Ήταν το 1998 όταν η Βάσω Παπανδρέου επισκέφτηκε το Ιράν. Ως υπουργός Ανάπτυξης τότε, έφτασε στην Τεχεράνη τον Νοέμβριο, με τις διαπραγματεύσεις για το πώς θα εμφανιστεί στο Ιράν χωρίς να φορά μαντίλα να διαρκούν περίπου 15 ημέρες. Η Βάσω Παπανδρέου είχε αρνηθεί να ακολουθήσει τον ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες, ούσα υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. 

Ο Παναγιώτης Λούσκος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της αποστολής του Υπουργείου στο Ιράν, αναφέρθηκε σε ανάρτησή του για την απόφαση της Βάσως Παπανδρέου να σπάσει το πρωτόκολλο, αλλά και τις συγκινητικές στιγμές που βίωσαν λίγο πριν μπουν στο αεροπλάνο της επιστροφής, όταν Ιρανές - που ανήκαν στους Φρουρούς της Επανάστασης - την πλησίασαν και πέταξαν με τη σειρά τους και τις δικές τους μαντίλες. 

Όπως θα δείτε σε φωτογραφία από την επίσκεψη στην Τεχεράκη, η Βάσω Παπανδρέου φορά καπέλο. Η ιστορία έρχεται στο φως με αφορμή τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου σε ηλικία 80 ετών.

Οι διαπραγματεύσεις για την άρνηση της Βάσως Παπανδρέου να βάλει μαντίλα στο Ιράν

Ο κ. Λούσκος περιγράφει: «Είχα την τύχη τον Νοέμβριο του '98, να συμμετέχω σ εκείνη την ιστορική επίσκεψη της τότε υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου στο Ιράν και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, μερικές αναμνήσεις μου. Η Ελληνική αντιπροσωπεία αριθμούσε 13 άτομα. Δέκα από τους συμμετέχοντες ήταν άνδρες και τρεις ήταν γυναίκες. Η κάθετη άρνηση της Βάσως Παπανδρέου να συμμορφωθεί με την θεοκρατική ενδυματολογική υποχρέωση του Ιρανικού καθεστώτος, για την είσοδο στη χώρα τους, οδήγησε σε μια διαπραγμάτευση 15 ημερών με την Ιρανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Τελικά το καθεστώς συμβιβάστηκε, υποχώρησε και επέτρεψε στην Υπουργό και μόνο γι' αυτή την είσοδο στο Ιράν, χωρίς τη σκληρή ενδυματολογική τους παράδοση. Αν θυμάμαι καλά τέτοια έγκριση είχε δοθεί μέχρι τότε, σε ξένη επισκέπτρια, για πρώτη φορά». 

Ο κ. Λούσκος συνεχίζει την περιγραφή του για όσα έγιναν στο Ιράν: «Η πτήση είχε γίνει με το κυβερνητικό αεροσκάφος και κατά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης και προτού πατήσουμε το πόδι μας σε ιρανικό έδαφος, τέσσερις φρουροί της επανάστασης πάνοπλοι, εισήλθαν εντός του αεροσκάφους, κάνοντας εξονυχιστικό έλεγχο για τα συμφωνηθέντα ενδυματολογικά των τριών γυναικών. Υπήρχε 24ωρη φύλαξη όλων μας από τους Φρουρούς της Επανάστασης τόσο στις επίσημες μετακινήσεις μας, όσο και στο ξενοδοχείο διαμονής μας, από τους πάνοπλους, που ούτε το πρόσωπό τους είχαμε δει ΠΟΤΕ. Δεν θα αναφερθώ στις λεπτομέρειες της επίσκεψης, πάρα μόνο σ' ένα γεγονός.

»Μετά από δέκα μέρες παραμονής ήρθε η ώρα της αναχώρησής μας. Πηγαίνοντας προς το αεροδρόμιο συνοδεία πάντα των φρουρών της επανάστασης, όταν πια είχαμε ανέβει στο αεροπλάνο συνέβη το εξής απρόσμενο και ταυτόχρονα συγκινητικό: οι 4 Φρουροί της Επανάστασης έβγαλαν τις μαντίλες που κάλυπταν τα πρόσωπά τους. Μείναμε με ανοιχτό το στόμα όταν διαπιστώσαμε μετά από δέκα μέρες ότι οι φρουροί ήταν γυναίκες. Αγκάλιασαν τη Βάσω Παπανδρέου και ξέσπασαν σε λυγμούς πάνω της, λέγοντας το "πόσο σημαντικό και συμβολικό" ήταν γι' αυτές, ότι μια ξένη επισκέπτρια κατόρθωσε και μπήκε στη χώρα, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του καθεστώτος». 

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ #ειδική_αφιερωση_σε_ΜΙΑ_γυναίκα - Ειχα την τυχη τον Νοέμβριο του 98 , να συμμετεχω...

Posted by Panagiotis Louskos on Thursday, September 22, 2022

Βάσω Παπανδρέου: Η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ

Η Βάσω Παπανδρέου γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δίνει νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης, προωθεί την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστατεύει τη μητρότητα, εμπεδώνει στην ισότητα των δύο φύλων και δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προωθεί την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχυρώνει τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παίρνει μεγάλη έκταση στον διεθνή τύπο, που φθάνει να την αποκαλέσει «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» και «Σιδηρά Κυρία».

Το 1993 συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, την υψηλότερη επίδοση στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Ως επίτροπος στην ΕΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου συγκρούστηκε με διάφορους συντηρητικούς ηγέτες και κυρίως τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, υπερασπίζεται ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και παίζει ενεργό ρόλο στην εκλογή του Κωνσταντίνου Σημίτη στην Πρωθυπουργία. Ως Υπουργός Εσωτερικών θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

Πέτυχε την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων της χώρας, συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η συνεπωνυμία με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου ήταν συμπτωματική.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.