Πολιτικη & Οικονομια

Λάθη και παραλείψεις στις Φορολογικές Δηλώσεις 2024 - Οι διευκρινίσεις που δίνει η ΑΑΔΕ

Πότε εκπνέει η προθεσμία υποβολής τους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άτομο σημειώνει με μολύβι σε τετράδιο και έχει ανοιχτό δίπλα του το λάπτοπ του
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Προθεσμία και διευκρινίσεις για παραλείψεις - Φωτογραφία αρχείου © JESHOOTS.COM / Unsplash

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Προθεσμία και διευκρινίσεις για παραλείψεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ - Πότε εκπνέει η προθεσμία υποβολής τους

Τις Φορολογικές Δηλώσεις 2024 συμπληρώνουν οι πολίτες με τη βοήθεια των λογιστών τους και ήδη έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με λάθη και παραλείψεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Αν και έχουν χρόνο για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, αφού η προθεσμία εκπνέει τον Ιούλιο, δόθηκαν διευκρινίσεις από το αρμόδιο Υπουργείο για το τι θα πρέπει να πράξουν για να προχωρήσουν σε διορθώσεις. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1e7axblisy1)

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Προθεσμία και διευκρινίσεις για παραλείψεις

«Κάθε χρόνο όλες οι δηλώσεις είναι προσυπληρωμένες με τα δεδομένα που παίρνουμε από τους φορείς του δημοσίου και τους ιδιωτικούς φορείς. Να θυμίσω ότι αυτοί οι φορείς έχουν την ορθότητα και την ακρίβεια των δεδομένων αυτών. Δεν είναι καινούργιο αυτό, αλλά ούτε και άγνωστο σε κανέναν. Οι πολίτες κοιτούν τις δηλώσεις -διορθώνουν τα λάθη και προχωρούν στην υποβολή. Τι κάναμε φέτος για πρώτη φορά σε σχέση με πέρυσι; Πέρυσι τα δεδομένα αυτά, στη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών ήταν είτε σωστά είτε λάθος και έπρεπε να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Φέτος είπαμε για 1,3 εκατ. φορολογούμενους -κατά κύριο λόγο για αυτούς που έχουν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, εάν τα δεδομένα είναι σωστά, τότε δεν χρειάζεται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση… εάν δεν θέλουν να πάρουν κάποια επιστροφή φόρου κλπ. Αυτό δεν χρειάζεται να το κάνουν οι πολίτες αυτοί. Θα κάνουμε εμείς τη διαδικασία για τους φορολογούμενους αυτούς στο τέλος της προθεσμίας …. είπαμε μέχρι την 1η Ιουλίου. Άρα στις 2 Ιουλίου θα υποβάλλουμε εμείς τη δήλωση αυτή. Και δίνεται περιθώριο μέχρι τις 26 Ιουλίου στους φορολογούμενους, εάν υπάρχει κάποιος λάθος να κάνουν μια τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις. Κάνουμε και κάτι άλλο για πρώτη φορά… εάν υπάρχουν αλλαγές στα δεδομένα από τρίτους φορείς. Θα αρχίσουμε να ειδοποιούμε τους πολίτες σε εβδομαδιαία βάση για τις αλλαγές. Θα τρέχει στο σύστημα μια πληροφορία και θα ειδοποιεί τους πολίτες για τυχόν αλλαγές, για να μπουν και να δουν. Η ενημέρωση αυτή θα γίνεται με email. To myADEE app βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή. Το παίρνουμε και σαν ειδοποίηση στο κινητό μας», σημείωσε ο διοικητής ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο MEGA.

«Στο myADEE app-στο τέλος αυτού του μήνα - το πολύ μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου - οι πολίτες θα μπορούν να δουν το εκκαθαριστικό και τη φορολογική τους δήλωση. Αλλά και όσοι είναι σε αυτή την κατηγορία- της αυτοματοποιημένης υποβολής θα δουν το ειδικό αρχείο που τους έχουμε φτιάξει που δείχνει τα δεδομένα που έχουμε για αυτούς και την προεκκαθάριση του φόρου», συμπλήρωσε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1chsguiphi1)

Φορολογικές Δηλώσεις 2024 - Προθεσμία

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 26 Ιουλίου και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Πιθανός επιπλέον φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2025. Στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, δικαιούται έκπτωσης 3%.

Υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d13a0244g9ch)

Φορολογικές Δηλώσεις 2024 - Νέα στοιχεία

Δύο είναι τα νέα στοιχεία στη φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

1. Για πρώτη φορά περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, καθώς η ΑΑΔΕ τις έχει προσυμπληρώσει για λογαριασμό τους και εάν εκείνοι δεν πατήσουν το πλήκτρο για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή τους θα το κάνει κι αυτό η ΑΑΔΕ υποβάλλοντάς τις αυτόματα, κατά την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d12c2u4zloex)

2. Περισσότεροι από 730.000 επαγγελματίες θα φορολογηθούν φέτος με αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία θα προσδιορίσουν εναλλακτικά με τεκμαρτό τρόπο τα φορολογητέα εισοδήματά τους.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις Φορολογικές Δηλώσεις 2024

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ακόμη τα εξής:

  • Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο.
  • Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση εφόσον το έχουν δηλώσει. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δύνανται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.
  • Οι δηλώσεις για τους φορολογούμενους που απεβίωσαν το 2023 υποβάλλονται για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, από τους νόμιμους κληρονόμους τους εμπρόθεσμα έως 31/12/2024.
  • Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.
  • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 -500 ευρώ σε περίπτωση που ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεντροαριστερά: Να ενωθούμε για να γυρίσουμε στα παλιά;
Κεντροαριστερά: Να ενωθούμε για να γυρίσουμε στα παλιά;

«Η επιστροφή σε σχήματα και ιδεοληψίες του αλήστου μνήμης παρελθόντος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ανάκαμψης για το κόμμα που (θέλει να) εκπροσωπεί τη φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα»

Podcast «50 χρόνια Μεταπολίτευση»: Νίκος Παναγιώτου και Χρήστος Φραγκονικολόπουλος συζητούν με τον αναπληρωτή καθηγητή Σωτήρη Πετρόπουλο για το κράτος και την κοινωνία πολιτών
Podcast 50 χρόνια Μεταπολίτευση: Το κράτος και η κοινωνία των πολιτών

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Πετρόπουλος συζητά με τους καθηγητές Χρήστο Α. Φραγκονικολόπουλο και Νίκο Σ. Παναγιώτου

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΒΑΡΗΣ - ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Όποιος δήμαρχος δεν μπορεί, να πάει σπίτι του

Το καλοκαίρι έρχεται κάθε χρόνο και οι ανάγκες για καθαρισμό είναι σταθερές. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να τρέχουν τελευταία στιγμή ή να αναθέτουν εργασίες σε εταιρείες οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.