Πολιτικη & Οικονομια

Διαμαντοπούλου: Ορθώς ο πρωθυπουργός θα πάει στην Άγκυρα

«Δεν πρέπει να σταματάει ποτέ ο διάλογος» ανέφερε η πρόεδρος του Δικτύου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Α. Διαμαντοπούλου στο Πρώτο: Ορθώς ο πρωθυπουργός θα πάει στην Άγκυρα-Δεν πρέπει να σταματάει ποτέ ο διάλογος (audio)
Α. Διαμαντοπούλου στο Πρώτο: Ορθώς ο πρωθυπουργός θα πάει στην Άγκυρα-Δεν πρέπει να σταματάει ποτέ ο διάλογος © EUROKINISSI

Άννα Διαμαντοπούλου: Ορθώς θα πάει ο πρωθυπουργός στην Τουρκία - Το θέμα της Μονής της Χώρας πρέπει να τεθεί με καθαρότητα

H Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του Κοινωνικού Κράτους και πρώην Επίτροπος στην Κομισιόν παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Το θέμα της Μονής της Χώρας θα πρέπει να τεθεί με καθαρότητα»

Όπως και σημείωσε αρχικά η κα Διαμαντοπούλου για το θέμα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όσον αφορά την απόφαση του προέδρου Ερντογάν για τη μετατροπή της ιστορικής Μονής της xώρας σε τζαμί, τόνισε «θα έλεγα ότι είναι μία από τις κινήσεις του Ερντογάν να ενισχύσει όσο γίνεται το εσωτερικό ισλαμικό μέτωπο (…). Εμάς μας ενδιαφέρει η δική μας πλευρά. Προφανώς και θα πρέπει να θέσει ο πρωθυπουργός με όλες τις διαστάσεις του το θέμα του μνημείου, γιατί είναι ένα μνημείο ορθόδοξο. Είναι ένα μνημείο μιας πάρα πολύ σημαντικής περιόδου για την ανθρωπότητα και αντίστοιχα να γίνουν και κινήσεις προς τους διεθνείς οργανισμούς, δηλαδή την Unesco, όπου να έχουμε καταγραμμένες και διεθνείς αντιδράσεις.

»Έχουμε έναν γείτονα πάρα πολύ μεγάλο, πάρα πολύ δύσκολο. Και παρ’ όλα όσα γίνονται, όσες προσπάθειες κι αν γίνονται τα τελευταία 50 χρόνια –για να πάω μετά στο θέμα της Κύπρου– δεν έχουμε αλλαγές. Μάλλον αλλαγές επί της ουσίας και επί των διεκδικήσεων προς το χειρότερο. Οι δύο πλευρές παραμένουν σταθερά στις θέσεις τους και με την Τουρκία να βάζει κι άλλα πράγματα. Παρά, λοιπόν, το γεγονός αυτό που είπαμε με το τζαμί, ορθώς θα πάει ο πρωθυπουργός στην Άγκυρα. Δεν πρέπει να σταματούν ποτέ οι δίοδοι επικοινωνίας. Δεν πρέπει ποτέ να σταματάει η συζήτηση, ο διάλογος. Και πρέπει να μπαίνουν με πολύ καθαρό τρόπο τα ζητήματα και από τις δύο πλευρές».

«Αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές θα κρίνουν την ενότητα ή τη διάλυση της Ευρώπης»

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στην πορεία της συνομιλίας: «Το πρώτο σενάριο είναι να ενωθεί η Ευρώπη περισσότερο, να έχει ισχυρή οικονομία και βιομηχανία, να έχει δική της άμυνα, με προϋπόθεση πάντα την κοινωνική συνοχή που ήταν το διαμάντι στην κορώνα της. Το δεύτερο σενάριο είναι η Ευρώπη να συρθεί. Δηλαδή να έχουμε μια αδυναμία λόγω αλλαγών των ισορροπιών στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου δεν θα μπορούν τα κλασικά κόμματα της Ευρώπης να έχουν το πάνω χέρι. Να έχουμε ένα σύρσιμο, να μην μπορούν να παρθούν αποφάσεις και η Ευρώπη να πάει όσο γίνεται και πιο κάτω στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

»Και το τρίτο σενάριο –και έρχομαι τώρα στο θέμα Τραμπ– μια νίκη Τραμπ, εκτός από όλα αυτά που ανακοινώνει, δηλαδή ότι θα σταματήσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να πληρώσουν όσα πλήρωσε η Αμερική για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, θα βάλει δασμούς πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που είχε βάλει μέχρι τώρα και ούτω καθεξής... Υπάρχει ακόμη ένα ενδιαφέρον θέμα ότι ο Τραμπ, όπως και ο Σι, δηλαδή ο Κινέζος πρόεδρος τώρα που επισκέφθηκε την Αμερική, δείχνουν ότι έχουν μια προτίμηση προς τους αυταρχικούς ηγέτες. Και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος στην Ευρώπη να χωριστεί, να υπάρχει ένας εσωτερικός διχασμός αυτών οι οποίοι θα συνεργάζονται με τον Τραμπ και την Κίνα και αυτών οι οποίοι θα προσπαθούν να συμπτύξουν μια ευρωπαϊκή δύναμη. Αυτός ο διχασμός μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της Ευρώπης. 

»Για αυτό και έχει συνεχή σημασία σε αυτές τις ευρωεκλογές να έρθει στον δημόσιο διάλογο όλο αυτό το διακύβευμα που αφορά την επόμενη περίοδο. Δεν είναι ένας περίπατος καλοκαιρινός. Αυτές οι ευρωεκλογές θα κρίνουν πάρα πολλά ζητήματα, θα κρίνουν την ταυτότητα σε μεγάλο βαθμό και την ενότητα ή τη διάλυση της Ευρώπης. Τη διατήρηση μιας ενότητας η οποία έχει τα προβλήματα που όλοι τα ξέρουμε –μια ένωση κρατών είμαστε προς το παρόν, δεν είμαστε μια ενωμένη Ευρώπη–, αλλά εν πάση περιπτώσει έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλα βήματα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία
Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία

«Οι Έλληνες άκουσαν τρία διαφορετικά πράγματα από τρεις ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εκείνο που δεν άκουσαν ήταν κάποια ουσιαστική απάντηση της χώρας μας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.