- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μητσοτάκης ενόψει αντιπυρικής περιόδου: Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε για να προετοιμαστούμε για το φετινό καλοκαίρι
Παρουσίασε το εθνικό προγράμμα πολιτικής προστασίας «Αιγίς»
Μητσοτάκης: Παρουσίασε το εθνικό προγράμμα πολιτικής προστασίας «Αιγίς» - Όσα είπε ενόψει αντιπυρικής περιόδου
Για την κλιματική κρίση μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το πρόγραμμα «Αιγίς» αναφέροντας ότι «η κρίση δυστυχώς είναι ήδη παρούσα απειλώντας ζωές, περιουσίες και κρίσιμες υποδομές».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ακραία φαινόμενα της εποχής σημειώνοντας πως τίποτα δεν θα είναι όπως χθες και πως είναι υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. «Η πρόληψη, η καταστολή και η αποκατάσταση γίνονται αναγκαίο τρίπτυχο έχοντας προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους αφανείς ήρωες της πρώτης γραμμής που σβήνουν πυρκαγιές, που σώζουν ζωές στις πλημμύρες, που παρεμβαίνουν μετά από κάθε σεισμό και με αυτοθυσία δίνουν όλες τις μάχες.
Μητσοτάκης: Πώς θα αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές σε πρώτο χρόνο
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε ξεχωριστά τους εθελοντές και σημείωσε πως η εμπειρία των περασμένων ετών μας δίνει δύναμη και γνώση για την αντιπυρική περίοδο η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Αναφέρθηκε επ΄ αυτού στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και έκανε λόγο για δύσκολη αντιπυρική περίοδο. «Στο μέτρο του δυνατού έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε καλύτερο για να μας βρει το καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένους», συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών σημειώνοντας πως είναι επιτυχία που «καταφέραμε να παντρέψουμε τις δασικές υπηρεσίες με την πυροσβεστική υπηρεσία».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο πιο αυστηρά επιχειρησιακό δόγμα με στόχο να αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές σε πρώτο χρόνο.
«Θα ήθελα να θυμίσω ότι έχουν γίνει πιο αυστηρές οι ποινές για τους εμπρηστές, αλλά και για εκεινους που προκαλουν από αμέλεια, μπορεί η πρόθεση να τους λείπει αλλά το αποτέλεσμα είναι ολέθριο. Αξίζει να επαναλάβουμε ότι όλες οι δασικές εκτάσεις οι οποίες καίγονται κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέες», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την σημασία της πρόληψης και ειδικά στο πρόγραμμα antinero. «Είναι η πρώτη φορά που δαπανώνται τόσοι πόροι για προληπτικές δράσεις», ανέφερε, ενώ είπε ότι «υπάρχει ατομική ευθύνη στον καθαρισμό των οικοπέδων».
Η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο της πρόληψης
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η αξιοποίηση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, προσθέτει χρήσιμα όπλα και είμαστε στην πρώτη γραμμή δοκιμής νέων μοντέλων πρόβλεψης, είτε μιλάμε για πυρκαγιές, είτε για πλημμύρες.
«Δεν θα ακούσετε ποτέ από εμένα, ούτε από τον υπουργό, ότι είμαστε πανέτοιμοι. Ούτε ότι η πολιτική προστασία μπορεί να γίνει πεδίο πολιτικής διαμάχης. Κάνουμε το καλύτερο. Μερικές φορές η μάχη με τη φύση μπορεί να είναι άνιση», συμπλήρωσε και έφερε παράδειγμα τις εικόνες από το Ντουμπάι σημειώνοντας πως το νερό που έπεσε εκεί ήταν το 1/3 ή το ¼ από εκείνο που έπεσε στην κακοκαιρία Ντάνιελ.
«Δεν αντιμετωπίζουμε τη νέα πραγματικότητα με κατεβασμένα τα χέρια. Η Ελλάδα του 2024 δεν θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα του 2019 όταν η Πολιτική Προστασία ήταν περιθωριακή γραμματεία και στεγαζόταν σε ένα ετοιμόροπο κτίριο, με ανενεργό το 112. Κι όμως έχουμε κάνει μια σημαντική πρόοδο. Έχουμε αποκτήσει ένα φορέα ο οποίος έχει στιβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Είναι μια προσπάθεια που έχει τη σφραγίδα του Νίκου Χαρδαλιά και του Χρήστου Στυλιανίδη. Ένα έργο που συνεχίζει ο Βασίλης Κικίλιας με πυξίδα το πρόγραμμα «Αιγίς». Το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας που τρέχει η χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η χρηματοδότησή του έρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Με αφορμή τα νέα Καναντέρ που θα πάρει η χώρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υποκλίνεται στους χειριστές των παλιών πυροσβεστικών αεροσκαφών και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχουμε πάρει απόφαση να πάρουμε ελικόπτερα μεσαίου τύπου, ώστε να παρεμβαίνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στο πεδίο των επιχειρήσεων.
«Αυτός ο εξοπλισμός δεν θα υπήρχε αν δεν είχαμε εξασφαλίσει τα ανάλογα κονδύλια από τις Βρυξέλλες. Μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης έχει διαθέσει πόρους 36 δις ευρώ στη χώρα μας. Το μισό ποσό είναι απευθείας επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο χαμηλότοκα δάνεια. Να αντιληφθούν όλες και όλοι γιατί αυτό το οποίο θα ψηφίσουμε στις 9 Ιουνίου αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Θα κριθεί ποια πολιτική δύναμη είναι ικανή να εξασφαλίσει πόρους για τη χώρα, ποια θα μπορέσει να διεκδικήσει πιο ευέλικτη κοινή αγροτική πολιτική, ποια θα διαμορφώσει τη στάση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δηλώσουν αν θέλουν η χώρα μας να παραμείνει στην τροχιά προόδου που ακολουθεί εδώ και πέντε χρόνια, μακριά από πειράματα και περιπέτειες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο ίδιος ο τίτλος της Πολιτικής Προστασίας αποκτά ένα ουσιαστικό περιεχόμενο αποτυπώνοντας την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας, ώστε ο τόπος να συνεχίσει την ανοδική του τροχιά, με την κοινωνία να βηματίζει με σιγουριά ώστε να πλησιάσει ακόμα περισσότερο την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Δείτε την εκδήλωση για το πρόγραμμα «Αιγίς»:
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΔΥΠΑ παρατείνει την προθεσμία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα
Ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών
Αποκαλύψεις για παράνομες επιδοτήσεις, «λευκές» δηλώσεις πόθεν έσχες και ελέγχους δισεκατομμυρίων
Απάντηση της υπουργού Τουρισμού στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων στον Guardian
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στρατηγική συμμαχία με Μακρόν και ιστορική μείωση του δημόσιου χρέους
Στο τραπέζι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η νέα μείωση εισφορών για ενίσχυση της αγοράς
Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ισχυρή αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος και ιδιωτικής κατανάλωσης
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Παρέμβαση με αιχμές για μεταρρυθμίσεις, θεσμούς και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δηλώσεις για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας και τη στρατηγική συνεργασία
Άριστη κρίνεται η μετεγχειρητική κατάσταση της συζύγου του πρωθυπουργού μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.