Πολιτικη & Οικονομια

ΔΙΚΤΥΟ: Από το τρακτέρ στο drone. Είναι εφικτό;

Εκδήλωση με θέμα: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΔΙΚΤΥΟ: Από το τρακτέρ στο drone. Είναι εφικτό;
Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη οργάνωση εκδήλωση με θέμα το μέλλον του αγροτικού τομέα © todiktio

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση «Από το τρακτέρ στο drone. Είναι εφικτό»; που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 3 Απριλίου από το ΔΙΚΤΥΟ

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα ήταν το αντικείμενο του Working Breakfast που διοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Από το τρακτέρ στο drone. Είναι εφικτό;»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε Την Τετάρτη 3 Απριλίου με την συμμετοχή του περιοδικού Μεταρρύθμιση.

«Μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος και να προχωρήσει με ταχύτητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα; Μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τα γεωγραφικά και κλιματικά της πλεονεκτήματα;»

Οι προτάσεις της Άννα Διαμαντοπούλου

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου επανέλαβε την πρόταση του ΔΙΚΤΥΟΥ για ίδρυση παρατηρητηρίου που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με τις εκάστοτε εξαγγελίες της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη πολιτικής συζήτησης με αριθμούς και αποτελέσματα.

Στη συνέχεια αναλύοντας το μεγάλο έλλειμμα συμβουλευτικής και επιμορφωτικής υποστήριξης των αγροτών, ιδιαίτερα στον ψηφιακό τομέα, κατέθεσε πρόταση του ΔΙΚΤΥΟΥ για δημιουργία «κυψελών» καινοτομίας, «καθώς ο αγροτικός κόσμος δεν είναι μόνο οι αγρότες- είναι επίσης και οι επαγγελματίες μηχανικοί, οι γεωπόνοι, οι κτηνίατροι, οι ιχθυολόγοι, οι βιολόγοι , οι διαχειριστές γης, οι οικονομολόγοι ακόμα και οι ειδικοί μεταφραστές».

«Μία λύση θα μπορούσε να είναι το να συνδυάσουμε την εμπειρία του προγράμματος ΑΚΙΣ (Ολλανδία) αλλά και εμπειρία από τα έξυπνα χωριά (Γαλλία – Γερμανία) και να οργανώσουμε ένα δίκτυο από πολλές μικρές επιχειρήσεις (ΙΚΕ) που θα διαθέτουν όλες αυτές τις ειδικότητες και θα καταθέτουν στόχους πενταετίας για τα αγροκτήματα στα οποία είναι υπεύθυνοι στη χρηματοδοτική αρχή.

Οι μικρές αυτές κυψέλες θα μπορούσαν να έχουν ένα χαλαρό θεσμικό πλαίσιο να ιδρύονται από μεγάλες επιχειρήσεις, από οργανισμούς του υπουργείου εφόσον είναι ευέλικτοι και από την ΕΘΕΑΣ», δήλωσε η κα Διαμαντοπούλου.

ΔΙΚΤΥΟ: Από το τρακτέρ στο drone. Είναι εφικτό;
Η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου © todiktio

Γιώργος Στρατάκος: Ξεκινάει η χρήση drones στη φυτοπροστασία

Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος αφού αναφέρθηκε στις 200 ψηφιακές υπηρεσίες που υπάρχουν διαθέσιμες για τους αγρότες, μέσω του ΥΠΑΑΤ, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας ανέφερε ότι σε λίγες μέρες θα μπει σε εφαρμογή το θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση των drones στη φυτοπροστασία που μέχρι στιγμής δεν υπήρχε και καθιστούσε δύσκολη την εφαρμογή τους στο χωράφι.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, τόνισε ότι υπάρχουν εργαλεία και χρηματοδότηση για την εφαρμογή της τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.