Πολιτικη & Οικονομια

Τέμπη: Συνεχίζεται η κόντρα για την ασυλία υπουργών

«Δεν εξαιρείται κανείς από την Δικαιοσύνη», δήλωσε ο Π. Μαρινάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέμπη: Συνεχίζεται η κόντρα για την ασυλία υπουργών
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Τέμπη: Για άδειασμα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο συνεχίζεται η κόντρα για την ασυλία υπουργών

Συνεχίζεται η κόντρα για την ασυλία υπουργών σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών. «Η Νέα Δημοκρατία μετά από ένα χρόνο φαίνεται πως αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κρύβει τις τεράστιες  ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή για το έγκλημα των Τεμπών», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d005zw6crz8x)

ΣΥΡΙΖΑ:Ο κ. Καραμανλής πρέπει να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης

«Το άδειασμα ξεκίνησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος μίλησε για ατομική επιλογή και ατομικό δικαίωμα όσον αφορά την άρση του άρθρου 86 για τον πρώην υπουργό, ενώ σημείωσε επίσης πως κανένας δεν είναι a priori ένοχος ή a priori αθώος».

«Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης είπε ότι δεν θα κατέβαινε καν στις εκλογές εάν ήταν στη θέση του κ. Καραμανλή, ενώ οι βουλευτές της κυβέρνησης, Γιώργος Σταμάτης, Λευτέρης Κτιστάκης και Φίλιππος Φόρτωμας πήραν αποστάσεις από τον βουλευτή Σερρών, τονίζοντας πως στη θέση του θα είχαν ήδη ζητήσει την άρση της ασυλίας τους για να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τόνισε επίσης πως «το Μαξίμου έχει πλέον συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται πίσω από τα κατασκευασμένα "παραμύθια" του κ. Γκρίνμπεργκ περί ανθρώπινου λάθους και "χρόνιων παθογενειών", όπως προσχηματικά επανέλαβε και στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εξεταστική».

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να συνεχίσει το "έγκλημα" της συγκάλυψης, χωρίς συνέπειες. Ο κ. Καραμανλής πρέπει να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έτσι θα παραγραφούν οι ευθύνες που βαραίνουν το Μέγαρο Μαξίμου για την άθλια επιχείρηση συγκάλυψης.  Είναι αδιαμφισβήτητο πια. Είμαστε αντιμέτωποι με δύο εγκλήματα. Με την τραγωδία των 57 νεκρών στα Τέμπη και με την διαρκή προσπάθεια από την κυβέρνηση για τη συγκάλυψη των πραγματικών ευθυνών και των ενόχων», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει:

«Αν για το πρώτο έγκλημα πρέπει να διερευνηθούν, εκτός από τις πολιτικές και οι ποινικές προεκτάσεις, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του Κ. Αχ. Καραμανλή και του τότε υφυπουργού Υποδομών, Γ. Καραγιάννη, το δεύτερο έχει άλλη διάσταση. Είναι συλλογικό, ως προς τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και το μέγεθος των εμπλεκομένων στελεχών της, αλλά έχει "αρχή, μέση και τέλος". Με αρχή τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Σ' αυτό εντάσσονται και πρέπει να διερευνηθούν, ο ρόλος και οι ευθύνες του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρ. Τριαντόπουλου, για το "μπάζωμα" της αλήθειας, όσο και του γγ του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασία, Β. Παπαγεωργίου».

Π. Μαρινάκης: Υπάρχει κάποιος που εξαιρείται; Όχι, είναι η απάντηση

«Η Δικαιοσύνη, η οποία ερευνά την υπόθεση αυτή και είναι υπεράνω όλων, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία. Και μιλάνε για συγκάλυψη. Ρωτάω, λοιπόν, εγώ, τα εξής απλά ερωτήματα: Υπάρχει κάποιος που εξαιρείται; Όχι, είναι η απάντηση. Υπάρχει κάτι το οποίο έχει αιτηθεί η Δικαιοσύνη και έχει έρθει η δήθεν "κακιά" Κυβέρνηση να της το έχει αρνηθεί; Όχι, είναι η απάντηση. Υπάρχει κάποιο κατηγορητήριο το οποίο έχει γραφτεί, υπάρχει κάτι το οποίο η Δικαιοσύνη έχει αιτηθεί από τη Βουλή κι έχει έρθει η κυβέρνηση και έχει πει "όχι"; Όχι, είναι η απάντηση», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ για την υπόθεση των Τεμπών.

Και επισήμανε: «Ποια είναι η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν είναι αθώος a priori, επειδή για παράδειγμα είναι υπουργός. Ή κανείς δεν εξαιρείται του να είναι εν δυνάμει ύποπτος επειδή είναι υπουργός. Αλλά κανείς δεν είναι a priori ένοχος ή κατηγορούμενος ή ύποπτος, επειδή το λέει η κοινή γνώμη ή ένα μέρος αυτής, η αντιπολίτευση, εγώ, εσείς ή ο οποιοσδήποτε. Αθώους, ενόχους, υπόπτους και κατηγορουμένους τους καθορίζει η Δικαιοσύνη».

«Σε τρία πράγματα είναι απόλυτα υποκριτές», συνέχισε για την αντιπολίτευση. «Πρώτον. Λένε: Αυτή η "κακιά" κυβέρνηση δεν καταργεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και κρύβει τον Καραμανλή. Έτσι δεν λένε; Μάλιστα. Όταν έγινε η συνταγματική αναθεώρηση, αυτή η δήθεν κακιά κυβέρνηση, άλλαξε την προθεσμία και εξομοίωσε υπουργούς με τους υπόλοιπους πολίτες. Γιατί δεν ήρθε τότε ο "καλός" ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αρβανίτη και όλων των υπολοίπων, να ζητήσει την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών; Να σας πω εγώ γιατί; Γιατί τον χρησιμοποίησαν 11 φορές όταν ήταν πλειοψηφία και κρύφτηκαν πίσω από τον νόμο 11 υπουργοί τους.

Δεύτερον: Γιατί δεν συντάσσουν κατηγορητήριο για να μπορούν να μας κατηγορήσουν για συγκάλυψη; Γιατί πρέπει να γράψουν ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της καθυστέρησης υλοποίησης μιας σύμβασης, που ολοκληρώθηκε επί των ημερών μας, και της ανθρωποκτονίας. Αν το κάνουν αυτό, ξέρετε τι θα συνεπάγεται; Ότι, για παράδειγμα, όταν ήρθε ο εισαγγελέας για το Μάτι και είπε ότι αν υπήρχε το 112, θα είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι από αυτούς που πέθαναν, θα έπρεπε αυτοί που δεν ολοκλήρωσαν το 112 - ενώ ο Πιερρακάκης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη το ολοκλήρωσαν σε λίγους μήνες - θα έπρεπε να πάνε κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία. Εμείς δεν το πιστεύουμε αυτό, αλλά αυτοί το υπονοούν. Το υπονοούν, αυτή είναι η χυδαιότητα, για να γίνουν αρεστοί σε έναν πονεμένο κόσμο, αλλά δεν το γράφουν κιόλας, γιατί ξέρουν ότι αυτό θα έχει και συνέπειες.

Και το τρίτον, θυμήθηκαν όλους τους νεκρούς; Θυμήθηκαν όλες τις τραγωδίες; Θυμήθηκαν όλες τις δυσάρεστες στιγμές; Εμείς δεν κάνουμε συμψηφισμό και θεωρούμε ότι κάθε πονεμένη μάνα πρέπει να έχει τον απόλυτο σεβασμό μας, έχει την απόλυτη, προφανώς, ελευθερία και κατανόηση, η κάθε μάνα και ο κάθε πατέρας που έχει χάσει ένα παιδί. Και τι λέω; Το ξαναλέω. Κανείς δεν είναι a priori - το τονίζω - αθώος επειδή μπορεί να είναι Υπουργός, αλλά και κανείς - το τονίζω - δεν είναι a priori ένοχος, επειδή το λέει ο οποιοσδήποτε πλην της Δικαιοσύνης», ανέφερε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d00663mxss1l)

«Κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο»

Σχετικά με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis ανέφερε πως δείχνει μια μεγαλύτερη φθορά, σε σχέση με τις άλλες. «Να προβληματιστούμε για κάποια πράγματα. Πρώτον, ότι κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο», συνέχισε και προσέθεσε μεταξύ άλλων: «Μας λέει ότι υπάρχει κόσμος, ο οποίος λέει ότι, ωραία, έχεις καταφέρει πέντε πράγματα. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει μία σταθερότητα οικονομική. Αυξάνονται οι μισθοί, μειώνεται η ανεργία, συζητάμε πλέον για ευρωομόλογα και για μια διαδικασία αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, οχυρώνουμε τα σύνορά μας, αλλά, προφανώς, έχω παράπονο για ένα-δύο-τρία θέματα. Εμείς τι έχουμε καθήκον να κάνουμε; Να εξηγήσουμε τη σημασία των πρώτων πέντε, να λύσουμε τα υπόλοιπα τρία και, ενδεχομένως, όπου υπάρχει παρανόηση, να πούμε τι κάνουμε σε αυτά».

«Η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει στις προσεχείς ευρωεκλογές το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, όχι γιατί αυτό είναι μία, ας πούμε, μικροπολιτική μάχη, γιατί θεωρούμε ότι από αυτές τις ευρωεκλογές, καταρχάς, κρίνεται και η ευρωπαϊκή στόχευση της χώρας. Δηλαδή ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι που θα μας εκπροσωπούν στο Ευρωκοινοβούλιο, ποιοι θα υπερασπίζονται αυτές τις πολιτικές που σήμερα και χθες και τις επόμενες μέρες θα υπερασπιστεί ο πρωθυπουργός, όπως είναι αυτό που σας είπα για τις αμυντικές δαπάνες. Και κάτι ακόμα, βέβαια: Αυτό το αποτέλεσμα θα στείλει ένα μήνυμα για την πορεία της χώρας. Θα συνεχίσουμε με αυτή τη σταθερότητα;», τόνισε ενώ σε ερώτηση αν μπορεί να προκύψουν και εθνικές εκλογές απάντησε «σε καμία περίπτωση» υπογραμμίζοντας πως «η χώρα έχει μία σταθερή κυβέρνηση, με 158 βουλευτές, με μία πολύ νωπή λαϊκή εντολή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ