Πολιτικη & Οικονομια

LIVE | Η συζήτηση στην Ολομέλεια για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα Τέμπη

Οι θέσεις των κομμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής
Τέμπη - Βουλή: Η συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τέμπη - Βουλή: Η συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής - Οι θέσεις των κομμάτων

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών». Στο πόρισμα, που είχε εγκριθεί από την πλειοψηφία της επιτροπής, τονίστηκε ότι, εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως, το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, δεν θα είχε συμβεί.

Στο ίδιο πόρισμα έχουν κατατεθεί οι γνώμες της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τονίζει ότι πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να κάνει λόγο για απόπειρα κυβερνητικής συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη, το ΚΚΕ να σημειώνει πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς από το 2010 και μετά, την Ελληνική Λύση να ζητά την παραπομπή των υπουργών Μεταφορών από το 2012 και μετά, τη Νέα Αριστερά να προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, την ΚΟ Σπαρτιάτες να καταγράφει ως αυτονόητη την καταρχήν αρμοδιότητα των Δικαστικών Αρχών, και την ΚΟ Νίκη να αποδίδει ευθύνες στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς 2009-2023. Η Πλεύση Ελευθερίας, που δεν κατέθεσε πρόταση πορίσματος, ανέφερε διά της προέδρου της Ζ. Κωνσταντοπούλου ότι υπήρξε συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, με εντολή της κυβέρνησης.

Τέμπη - Βουλή: Η συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής - Δείτε LIVE

Στην Ολομέλεια ο λόγος για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα Τέμπη

Εκρηκτική αναμένεται να είναι η σημερινή μέρα στη Βουλή, καθώς στην Ολομέλεια αναμένεται να συζητηθεί το πόρισμα της πλειοψηφίας μετά την Εξεταστική Επιτροπή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Οι τόνοι θα ανέβουν κατακόρυφα όπως προεξοφλούν όλες οι πλευρές ενώ η αντιπολίτευση στο σύνολό της θα στραφεί εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης - κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Εκτός από τον πρωθυπουργό, στο στόχαστρο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα βρεθεί και ο τότε υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Εναντίον του πρώην υπουργού Μεταφορών υπέβαλε μήνυση ένας από τους τραυματίες του δυστυχήματος, στην οποία ο Κώστας Αχ. Καραμανλής κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Την ίδια στιγμή η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης ζήτησαν την άρση της ασυλίας του, όπως και του Χρήστου Σπίρτζη.

Η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε περί τις 9:30 και η συζήτηση επί του πορίσματος να οργανωθεί με τέσσερις κύκλους ομιλητών βουλευτών κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους. Τον λόγο, επιπροσθέτως, θα λάβουν φυσικά όσοι πολιτικοί αρχηγοί θα θελήσουν να τοποθετηθούν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Θα λάβουν μέρος συνολικά 41 βουλευτές και η συζήτηση θα διεξαχθεί σε τρεις κύκλους. Ο πρώτος κύκλος των ομιλητών – βουλευτών θα απαρτίζεται από τους βουλευτές των κομμάτων και ο ανεξάρτητος βουλευτής που αποτέλεσε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Στους επόμενους κύκλους θα συμμετέχουν 16 ομιλητές στον κάθε κύκλο αναλογικά με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει υπουργός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ