Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης για Στεγαστική Κρίση: «Θα αυξηθεί το όριο για Golden Visa σε μεγάλα αστικά κέντρα και νησιά»

Οι απαντήσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη και η αιχμή για τον Χάρη Δούκα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Στεγαστική Κρίση στη Βουλή
Μητσοτάκης για Στεγαστική Κρίση: Απαντήσεις στη Βουλή © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Κυριάκος Μητσοτάκης για Στεγαστική Κρίση: Η απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με τη Στεγαστική Κρίση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει εξαπολύσει βολές τις προηγούμενες ημέρες κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «παραμένει θεατής σε μια στεγαστική κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις».

Μητσοτάκης για Στεγαστική Κρίση: «Έρχεται νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για τη Golden Visa»
Μητσοτάκης για Στεγαστική Κρίση: «Έρχεται νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για τη Golden Visa» © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Κυριάκος Μητσοτάκης για Στεγαστική Κρίση: Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού

«Μετά τα αγροτικά ζητήματα που συζητήσαμε την προηγούμενη Παρασκευή, έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε - γιατί όχι - έναν κοινό τόπο για το στοίχημα της Στέγης. Συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη στη διάγνωση του προβλήματος. Η χώρα για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης. Πολλοί νέοι αναγκάζονται μέχρι και τα 30 και τα 35 τους να παραμένουν με τους γονείς τους. Ειδικά σε περιοχές που υπάρχει έντονη πίεση λόγω της τουριστικής ανάπτυξης υπάρχει αδυναμία να βρεθεί σπίτι. Πολίτες της Περιφέρειες δεν έχουν τους γιατρούς και τους εκπαιδευτικούς τους που αδυνατούν να βρουν στέγη, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των περιοχών», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ συνέχισε αναφερόμενος στο καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και την αύξηση στις τιμές των κινητών που είναι σημαντική τα τελευταία χρόνια. 

«Οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά από μία χαμηλή βάση, αλλά δεν έχουν επιστρέψει στις τιμές προ μνημονίων», είπε ο πρωθυπουργός. 7 στους 10 διαμένουν στο δικό τους σπίτι, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και δη στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, όπου εντοπίζεται επίσης πρόβλημα στέγασης για τους νέους. 700.000 κτίρια μπορεί να είναι κλειστά σήμερα και να μην είναι κατοικήσιμα είπε ο πρωθυπουργός, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του την «Ώρα του Πρωθυπουργού». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι την ώρα που η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει τροχιά, οι τιμές των οικοδομικών υλικών αυξήθηκαν, ενώ παραμένει δυσχερής η λήψη στεγαστικών δανείων. «Η δική μας αγορά ακινήτων έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Καλό είναι να μην παίρνουμε λύσεις copy paste, αλλά να συνδιαμορφώνουμε λύσεις και βάση των δυνατοτήτων του κρατικού προϋπολογισμού», απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι μάλλον αδικεί την κυβέρνηση όταν υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί με ζητήματα στέγασης. Ο πρωθυπουργός έδωσε το παράδειγμα της μείωσης, αθροιστικά κατά 15% του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα προγράμματα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» και το «Ανακαινίζω - Νοικιάζω». 

Μητσοτάκης για Στεγαστική Κρίση: 7% των αγοραπωλησιών ακινήτων την τελευταία διετία αφορούσαν τη Golden Visa

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να απαντήσει και στην αποστροφή του Νίκου Ανδρουλάκη ότι η Golden Visa αποτελεί «φαρμάκι» για τη στέγαση των νέων, σημειώνοντας ότι μόλις το 7% των αγοραπωλησιών ακινήτων την τελευταία διετία αφορούσαν τη Golden Visa. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πολύ σύντομα θα υπάρξει νέα παρέμβαση για τη Golden Visa, σημειώνοντας ότι έχει φέρει πολλά κεφάλαια στην Ελλάδα. «Σχεδιάζουμε μια περαιτέρω αύξηση του ορίου για επενδύσεις που αφορά τις περιοχές σημαντική πίεση στα ενοίκια, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα νησιά. Μπορεί να πάει στις 800.000. Επενδύσεις δηλαδή που δεν είναι ανταγωνιστικές. Αλλά μπορούμε να κρατήσουμε τα 250.000 εκεί που δεν υπάρχει οικιστική πίεση. Πολύ σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης. Θα αφορά μεγαλύτερες επενδύσεις που δεν ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα που θέλει κάποιος να αγοράζει».  

Μητσοτάκης: «Ο δήμαρχος Αθηναίων ας διαθέσει τα κλειστά ακίνητα σε ευάλωτες οικογένειες και όχι σε συλλογικότητες»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ακόμη στον Νίκο Ανδρουλάκη σχετικά με την απελευθέρωση των κλειστών ακινήτων που ανήκουν στους δήμους και - σε πολλές περιπτώσεις - έχουν αποκτηθεί μέσω κληροδοτημάτων. Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά του νέου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, σχολιάζοντας: «Πείτε στον δήμαρχο Αθηναίων, που στηρίξατε στις εκλογές, να διαθέσει τα κλειστά ακίνητα σε ευάλωτες οικογένειες και όχι σε συλλογικότητες και καταλήψεις». 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν άφησε αναπάντητη την αιχμή του πρωθυπουργού: «Ακόμη δεν το έχετε χωνέψει. Σε έναν μήνα ο Χάρης Δούκας πώς να προλάβει να ανοίξει τα κλειστά ακίνητα. Τη στιγμή που ο Κώστας Μπακογιάννης δεν το έπραξε πέντε χρόνια, αλλά έκλεισε τους δρόμους στο κέντρο». 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Στεγαστική Κρίση

Η επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Στεγαστική Κρίση

«Η πατρίδα μας βρίσκεται σε πρωτοφανή στεγαστική κρίση», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην τοποθέτησή του για την υποστήριξη της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε με θέμα: «Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η  Golden Visa είναι «φαρμάκι» για χιλιάδες νέους της πατρίδας μας. «Περιφρονείτε τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Υπάρχει κίνδυνος να κάνουμε απλησίαστες λαϊκές γειτονιές. Σήμερα έχουμε χρέος να έρθουμε στη θέση χιλιάδων Ελλήνων που δυσκολεύονται να βρουν σπίτι. Λόγω του κόστους της στέγασης αναγκάζονται να μετακομίσουν κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

O Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σήμερα στην επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη Στεγαστική Κρίση
O Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σήμερα στην επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη Στεγαστική Κρίση © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ