Πολιτικη & Οικονομια

Είναι τα μη κρατικά ΑΕΙ κίνδυνος για τα δημόσια; Η απάντηση του καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης απαντάει στις θεωρίες και τη «δύναμη» των δημόσιων πανεπιστημίων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Είναι τα μη κρατικά ΑΕΙ κίνδυνος για τα δημόσια; Η απάντηση του καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη
© ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Tι απαντάει ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης - Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης απαντάει στις θεωρίες και τη «δύναμη» των δημόσιων πανεπιστημίων  

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη φοιτητική κοινότητα καθώς συνεχίζονται οι καταλήψεις σε τμήματα και σχολές των ΑΕΙ. Η εξεταστική όπως αποφασίστηκε από τη σύνοδο των Πρυτάνεων θα γίνει ψηφιακά, ενώ σε αυτό υπάρχει έντονη αντίδραση της σχολής Ναυπηγών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που είναι «κάθετοι» με τις ηλεκτρονικές εξετάσεις.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και τακτικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Αχιλλέας Γραβάνης, με ανάρτησή του σχολιάζει το επερχόμενο νομοσχέδιο και τη «δύναμη» των δημόσιων πανεπιστημίων.

Η ανάρτηση του καθηγητή κ. Γραβάνη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια 

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΟΥ!

Τα 35 χρόνια που λειτουργώ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και κάποια εξ αυτών και στο ΙΤΕ τα δυο ιδρύματα δεν μου αγόρασαν ούτε έναν υπολογιστή, την συντριπτική πλειοψηφία των εργαστηριακών οργάνων για την έρευνα μου και την εκπαίδευση των φοιτητών μου τα αγόρασα από τα ανταγωνιστικά διεθνή και εγχώρια ερευνητικά προγράμματα μου και αυτά των συνεργατών μου από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τους μισθούς των μεταπτυχιακών φοιτητών μου και των μεταδιδακτορικών ερευνητών-συνεργατών μου τους εξασφάλισα από τα ερευνητικά μου προγράμματα, τα έξοδα των ταξιδιών για την συμμετοχή των φοιτητών και των συνεργατών μου σε επιστημονικά συνέδρια τα καλύπταμε επίσης από τα ερευνητικά μας προγράμματα.

Τα δυο ιδρύματα μας παρείχαν χώρο, ηλεκτρικό, νερό και διοικητικές υπηρεσίες, μέρος όμως και αυτών των εξόδων να καλύπτονται από τις κρατήσεις ενός ποσοστού των χρημάτων μου από τα ερευνητικά προγράμματα μου (overheads). Ακόμη και μεγάλο μέρος των κατασκευών των εργαστηρίων μου καλυφτήκαν από τα ερευνητικά μου προγράμματα.

Τι λοιπόν να φοβηθώ από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων; Τίποτα! Τα καλά δημόσια πανεπιστήμια επιβιώνουν κυρίως όχι από την δημόσια πάγια χρηματοδότηση αλλά από τις ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίζουν οι άξιοι καθηγητές και οι ερευνητές τους. Εύχομαι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια να προσελκύσουν άξιους συναδέλφους ώστε να εξασφαλίσουν πόρους αριστείας για να μπορέσουν να μας συναγωνιστούν.

Περισσότερο με απασχολεί η παρεμπόδιση της λειτουργίας του δημοσίου πανεπιστημίου μου από τις καταλήψεις, τους προπηλακισμούς, βανδαλισμούς και την βία των αντιδημοκρατικών μειοψηφιών τους παρά ο ανταγωνισμός από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτοί απαξιώνουν και θα απαξιώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια και όχι τα ιδιωτικά, όταν υπάρξουν. Και ναι μέμφομαι την Πολιτεία που δεν προστατεύει τις προσπάθειες μου από τους τραμπούκους στο δημόσιο πανεπιστήμιο και όχι αν δώσει την δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών. Τα τελευταία θα πρέπει να κοπιάσουν πολύ για να με συναγωνιστούν!

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΟΥ! Τα 35 χρόνια που λειτουργώ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και κάποια εξ αυτών και στο ΙΤΕ τα δυο...

Posted by Achilleas Gravanis on Tuesday, January 30, 2024

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.