Πολιτικη & Οικονομια

Η πρώτη διαφοροποίηση των «11» στη Βουλή - Δεν καταψήφισαν τις ρυθμίσεις υπέρ των servicers

Σε άλλη «γραμμή» από τον ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρώτη διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ των «11» στη Βουλή
Η πρώτη διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ των «11» στη Βουλή ©ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Η πρώτη διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ των «11» στη Βουλή - Δεν καταψήφισαν τις ρυθμίσεις υπέρ των servicers

Την επίσημη πρώτη διαφοροποίηση από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν την Δευτέρα οι «11» αποχωρήσαντες βουλευτές, οι οποίοι αναμένεται να ανακοινώσουν το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το «σήμα» δόθηκε στην ψηφοφορία της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο που εισάγει το νέο πλαίσιο λειτουργίας των servisers και τον μηχανισμό προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

Οι 10 από τους 11 ανεξάρτητους βουλευτές δήλωσαν «παρών»

Και αυτό γιατί οι 10 από τους 11 ανεξάρτητους της νέας ομάδας (ο βουλευτής Ροδόπης Φ. Οζγκιούρ καταψήφισε) δήλωσαν «παρών» σε τρία από τα έξι άρθρα για τα οποία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για το άρθρο 7, που ενσωματώνει διάταξη ευρωπαϊκής οδηγίας και αφορά τη δυνατότητα κατοχής χρηματικών ποσών, το άρθρο 38, που τροποποιεί τον νόμο του 2018 για τη λειτουργία των servicers και το άρθρο 40 για παρατάσεις αδειών λειτουργίας.

Yπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια με τίτλο, «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων -ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος “Ηρακλής” και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομιών, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο σύνολό του, από την Ολομέλεια της Βουλής.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxfidb6xsbl5)

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί έξι άρθρων καθώς και μίας υπουργικής τροπολογίας, η οποία αφορά την εξαίρεση από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου των συναλλαγών του ΤΑΙΠΕΔ.

Όλες ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.

Ειδικότερα, σε σύνολο 297 βουλευτών ψήφισαν:

Υπέρ της αρχής: «Ναι» 158, «Όχι» 139

Άρθρο 7: «Ναι» 190, «Όχι» 97, «Παρών» 10

Άρθρο 38: «Ναι» 158, «Όχι» 129, «Παρών» 10

Άρθρο 40: «Ναι» 190, «Όχι» 97, «Παρών» 10

Άρθρο 66: «Ναι» 158, «Όχι» 139

Άρθρο 89: «Ναι» 158, ‘Όχι» 139

Άρθρο 107: «Ναι» 158, «Όχι» 139

Υπουργική τροπολογία: «Ναι» 158, «Όχι» 139

Ποιους αφορούν οι νέες ρυθμίσεις

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς αναφέρθηκε στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια τονίζοντας ότι αφορούν:

  • Πρώτον, τους ευάλωτους δανειολήπτες αφού καθίσταται υποχρεωτικό οι τράπεζες να αποδεχτούν την ρύθμιση, κάτι πολύ σημαντικό διότι μέχρι τώρα κάτι τέτοιο ήταν υποχρεωτικό μόνο για φορείς του Δημοσίου
  • Δεύτερον, βελτιώνεται ο αλγόριθμος για όλους τους δανειολήπτες (όχι μόνο για τους ευάλωτους)
  • Τρίτον, μπαίνουν κανόνες πληροφόρησης των services, κάτι που μας αναβαθμίζει σημαντικά "διότι όντως μέχρι σήμερα ήμασταν πάρα πολύ πίσω", όπως είπε

«Αυτά είναι τρία πολύ θετικά μέτρα που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι γίνονται προς τη θετική κατεύθυνση. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ο πρώτος που έχει λειτουργήσει, αφού έχουν γίνει 5.000 ρυθμίσεις, όταν με τον προηγούμενο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν γίνει 2.500 ρυθμίσεις. Αυτό αποδεικνύει ότι λειτουργεί και τώρα επεκτείνεται κι άλλο», υπογράμμισε ο κ. Πετραλιάς.

Πηγή: ertnews

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ