Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης από τα έργα στον Μπράλο: Να θυμάστε ποιο κόμμα μπορεί να διεκδικεί χρήματα από την ΕΕ

Ξεκίνησε η κατασκευή του τούνελ για το νέο οδικό άξονα Μπράλου-Άμφισσας

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει τον νέο οδικό άξονα Μπράλου - Άμφισσας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει τον νέο οδικό άξονα Μπράλου - Άμφισσας © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ξεκίνησε η κατασκευή του τούνελ για το νέο οδικό άξονα Μπράλου-Άμφισσας - Το εργοτάξιο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός

Ένα από τα πιο δύσκολα τμήματα του διαγώνιου οδικού άξονα Λαμίας-Ιτέας-Αντιρρίου ξεκίνησε να υλοποιείται από τον Μπράλο και τη Γραβιά της Άμφισσας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών, καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι πρόδρομες εργασίες και πλέον η ανάδοχος εταιρεία αρχίζει τη διάτρηση του τούνελ που παρακάμπτει όλο τον ορεινό όγκο.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό, υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την ενδοχώρα, τονίζοντας πως αποτελούσε το κατεξοχήν αίτημα μιας ολόκληρης περιοχής για να βγει από την απομόνωση.

Μητσοτάκης από τα έργα στον Μπράλο: Να θυμάστε ποιο κόμμα μπορεί να διεκδικεί χρήματα από την ΕΕ

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του έργου για την κεντρική Ελλάδα και στο γεγονός ότι «αυτό το τμήμα της εθνικής οδού ενώνει όλες τις γωνιές της χώρας».

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης των εγκαταστάσεων, δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για τις λεπτομέρειες της κατασκευής, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας της κυκλοφορίας.

Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο διαγώνιο άξονα σαν την κατεξοχήν εναλλακτική διαδρομή μεταξύ της Δυτικής και της Κεντρικής Ελλάδας, σημειώνοντας ότι αυτό το έργο στην εξέλιξή του βγάζει από την οδική απομόνωση πολλές περιοχές της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ με την ολοκλήρωσή του βελτιώνει τα μέγιστα και τις κυκλοφοριακές συνθήκες στο τουριστικό άξονα Δελφοί-Καλαμπάκα.

Μητσοτάκης: Να θυμάστε ποιο κόμμα μπορεί να διεκδικεί χρήματα από την Ε.Ε.

Με μια αναδρομή για την πρώτη φορά που έπεσε στο τραπέζι η πρόταση του νέου οδικού άξονα Μπράλου – Άμφισσας ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το σημείο, τονίζοντας πως με το έργο αυτό επιβάλλεται «να σπάσει η απομόνωση της Φωκίδας».

«Το έργο αυτό θα κατασκευαστεί με τις πιο σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές ώστε να μην επιβαρυνθεί σημαντικά το περιβάλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής πως γνωρίζουν πολύ καλά τη μεγάλη ταλαιπωρία και τον κίνδυνο στην οδική ασφάλεια που συνεπάγεται η χρήση του παλαιού οδικού δικτύου.

Εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών στον οδικό άξονα Μπράλος - Άμφισσα

Live | Εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών στον οδικό άξονα Μπράλος - Άμφισσα.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Thursday, November 23, 2023

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το έργο αυτό έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση συμπληρώνοντας πως «το 2024 είναι μια σημαντική πολιτικά χρονιά για τη χώρα, 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι και χρονιά ευρωεκλογών. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το αποτύπωμα της Ε.Ε. είναι σημαντικό και συνεχίζεται».

Επιπλέον, υπογράμμισε πως το έργο αυτό είναι το πρώτο οδικό έργο που χρηματοδοτείται από το νέο ΈΣΠΑ 2021-2027.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ποιο κόμμα και παράταξη μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα επάξια στην Ευρώπη και να μπορεί να διεκδικεί σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητά σας», τόνισε από το βήμα ο πρωθυπουργός.

«Μας ταλαιπώρησε η παράκαμψη της Χαλκίδας, αλλά το νερό έχει μπει στο αυλάκι και το έργο θα αρχίσει να κατασκευάζεται ενώ το ίδιο θα συμβεί και το για το έργο που συνδέει Λαμία-Καρπενήσι», σημείωσε επίσης.

Μητσοτάκης από τα έργα στον Μπράλο: Να θυμάστε ποιο κόμμα μπορεί να διεκδικεί χρήματα από την ΕΕ

«Καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της δεύτερης θητείας έχουμε μπει στη φάση της κατασκευής και παράδοσης των έργων. Ο πήχης είναι ψηλά και τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να υλοποιούνται. Τα έργα πρέπει να υλοποιούνται και εντός χρόνου και εντός προϋπολογισμού», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θυμίζοντας τη δέσμευση του υπουργείου Μεταφορών για συστηματική παρακολούθηση της προόδου των εργασιών.

«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όποια προβλήματα προκύψουν. Αυτό που είπαμε από το 2019 ότι θα κάνουμε την Ελλάδα ένα απέραντο εργοτάξιο γίνεται πράξη και τα εργοτάξια κλείνουν πια και παραδίδουμε έτοιμα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Το ίδιο θα συμβεί και εδώ το 2024», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Ο νέος οδικός άξονας Μπράλου-Άμφισσας

Ο διαγώνιος οδικός άξονας Λαμίας- Ιτέας Αντιρρίου, τμήμα του οποίου είναι τα 24 χιλιόμετρα που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται, ενώνει τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης (Ε65), ο οποίος ξεκινά από την Λαμία και φτάνει μέχρι την Εγνατία μετά την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, με την Ιόνια οδό που ξεκινά από το Αντίρριο και φτάνει μέχρι τα Γιάννενα.

Μητσοτάκης από τα έργα στον Μπράλο: Να θυμάστε ποιο κόμμα μπορεί να διεκδικεί χρήματα από την ΕΕ

Επίσης, ενώνει την Κεντρική Ελλάδα με την Πελοπόννησο μετά τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου και σε προέκταση με την Ολυμπία οδό που ξεκινά από την Ελευσίνα φτάνει στην Πάτρα και τον Πύργο.

Το έργο που πρόσφατα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-2027 έχει προϋπολογισμό 285,5 εκ. ευρώ και ανάδοχος είναι η εταιρεία ΑΒΑΞ που υπέγραψε σύμβαση στις 16 Φεβρουαρίου 2023 αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες σε 4 χρόνια.

Το έργο έχει 4 διακριτά τμήματα:

  1. Το πρώτο που είναι στην συγκεκριμένη εργολαβία ξεκινά από τον Μπράλο και φτάνει μέχρι την αρχή της παράκαμψης της Γραβιάς και έχει μήκος 7,3 χιλιόμετρα.
  2. Ακολουθεί η παράκαμψη της Γραβιάς μήκους 2 χιλιομέτρων που έχει κατασκευαστεί.
  3. Το επόμενο είναι ένα τμήμα 5 χλμ που έχει ενταχθεί σε άλλη εργολαβία και αναμένεται να ξεκινήσει.
  4. Το τελευταίο τμήμα 17 χλμ περίπου, είναι ενταγμένο σε αυτή την εργολαβία που ξεκίνησε και αρχίζει από τον ισόπεδο κόμβο των Μεταλλείων Βωξίτη και φτάνει μέχρι την Άμφισσα. Στο τμήμα αυτό προβλέπονται να κατασκευαστούν δύο σήραγγες η μεν μία μήκους 2.225 m και η δεύτερη 2.485 μέτρων, ένας μεγάλος αριθμός από ισόπεδους κόμβους, 7 γέφυρες αλλά και ένα δίκτυο παράλληλων και κάθετων δρόμων για τη σύνδεση του υφιστάμενου δικτύου.
Μητσοτάκης από τα έργα στον Μπράλο: Να θυμάστε ποιο κόμμα μπορεί να διεκδικεί χρήματα από την ΕΕ

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο συνόδευαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Φωκίδας Γιάννης Μπούγας, ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Γιώργος Κοτρωνιάς, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι φορέων ενώ παρέστησαν και οι Μητροπολίτες Φθιώτιδας και Φωκίδας κ.κ. Συμεών και Θεόκτιστος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ