Πολιτικη & Οικονομια

Ποια η προϋπόθεση για τον σχηματισμό νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή

Νέο πολιτικό εγχείρημα από τους ανεξάρτητους βουλευτές

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος
Συγκροτείται κοινοβουλευτική ομάδα από τους βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Βουλή: Νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα συγκροτήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές μετά την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ - Η προϋπόθεση

Νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα ετοιμάζονται να συγκροτήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές μετά την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι «εννέα» βουλευτές της «Ομάδας Αχτσιόγλου» με τη συνεργασία της Πέτης Πέρκα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου - που προέρχονται από την «Ομπρέλα» - φαίνεται ότι είναι έτοιμοι για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού εγχειρήματος, για το οποίο δηλώνουν ότι υπάρχει ο πολιτικός χώρος, αλλά και η κοινή ιδεολογική βάση. Μάλιστα, σε σημερινή της συνέντευξη, η Πέτη Πέρκα σχολίασε ότι δεν αποκλείει να συμμετάσχει το νέο αυτό εγχείρημα και στις Ευρωεκλογές. 

Ποια είναι, όμως, η προϋπόθεση για να μπορέσει να συγκροτηθεί μία νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα από ανεξάρτητους βουλευτές; Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ο ελάχιστος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι οι 10 βουλευτές. Συνεπώς, εάν η «Ομάδα Αχτσιόγλου» (9 ανεξάρτητοι βουλευτές) και οι βουλευτές της «Ομπρέλας» (δυο βουλευτές) συνεργαστούν, μπορούν να σχηματίσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, της οποίας επικεφαλής -όπως διαρρέεται- θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πλάτη σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
Πόσους βουλευτές έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Είμαστε 11»: Οι πρώτες δηλώσεις Ηλιόπουλου

Ο Νάσος Ηλιόπουλος λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Κωνσταντίνο Τασούλα, συζήτησε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και σχολίασε: «Είμαστε 11», εκφράζοντας έτσι ότι το σώμα των βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται πλέον στο ίδιο μέτωπο. «Με την κίνησή μας θέλουμε να υποστηρίξουμε το πλαίσιο αξιών και απόψεων που έχουμε για την Αριστερά και να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι τα «σιγά σιγά τα επόμενα βήματα».

Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και Έφη Αχτσιόγλου
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Πέτη Πέρκα: «Έχουμε στενή σχέση και ίδια πολιτική στόχευση»

Λίγη ώρα πριν την αποχώρηση της «Ομάδας Αχτσιόγλου», η Πέτη Πέρκα είχε μιλήσει στον ΣΚΑΪ για το νέο πολιτικό εγχείρημα και την κινητικότητα που επικρατεί για τον σχηγματισμό νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Αυτό που βλέπω είναι ότι ο κόσμος της Αριστεράς δε δέχεται άλλο την ντροπή, θέλει την αξιοπρέπεια. Ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα», δήλωσε η κ. Πέρκα και συμπλήρωσε: «Υπάρχει πολιτικός χώρος, μία κινητικότητα για ένα νέο εγχείρημα το οποίο έχουμε τον χρόνο για να το οργανώσουμε, προφανώς με τις συντρόφισσες και τους συντρόφους που θα αποχωρήσουν. Έχουμε στενή σχέση και ίδια πολιτική στόχευση. Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κάτι πρωτότυπο, πρώτη φορά γίνεται μία διάσπαση που δεν ξεκινάει από πάνω αλλά από κάτω. Χιλιάδες μέλη, τμήματα ολόκληρα, η νεολαία αποχωρούν κάθε μέρα με σοβαρά πολιτικά κείμενα. Αυτό δείχνει μία ώθηση».

«Αυτό που βλέπω είναι ότι ο κόσμος της Αριστεράς δε δέχεται άλλο την ντροπή, θέλει την αξιοπρέπεια. Ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα. Τον ακούμε τόσες μέρες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σοβαρός κυβερνητικός παράγοντας, δε μπορεί να είναι δόκιμος, δεν μπορεί να κάνει άστοχες δηλώσεις», είπε η Πέτη Πέρκα και συνέχισε: «ενώ ομνύει στον Αλέξη Τσίπρα, στις δηλώσεις του τον αποδομεί. Του έχει επισημανθεί ότι όταν χτυπάς έναν υπουργό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ χτυπάς τον Αλέξη Τσίπρα». «Για τον κ. Κασσελάκη ισχύει ότι για όλα φταίνε οι Αριστεροί εντός του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζει αυτό που ακούγαμε "για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ"», σχολίασε η Πέτη Πέρκα. 

«Δε θέλω να μιλάω άλλο για τον Στέφανο Κασσελάκη, θέλω να μιλάω για την επόμενη μέρα. Πρέπει επειδή υπάρχει ένα πολιτικό κενό, να συσταθεί κάτι: φορέας, κόμμα; Το έθεσε ωραία ο κ. Τσακαλώτος: κάτι περισσότερο "από forum κάτι λιγότερο από κόμμα", θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Θα ήθελα να πάρουμε μέρος στις Ευρωεκλογές, να εκφραστεί όλο αυτό. Θα ήθελα πολύ ψηλά στο νέο αυτό εγχείρημα την πράσινη ατζέντα, αυτό που χωρίζει την Αριστερά από τη Δεξιά, δηλαδή ο τρόπος που θα γίνει η πράσινη μετάβαση. Θα μιλήσουμε και με τον κ. Κόκκαλη σχετικά με το θέμα αυτό».

Σε ερώτηση που δέχθηκε η Πέτη Πέρκα για το αν στο νέο πολιτικό εγχείρημα θα είναι επικεφαλής ο Αλέξης Χαρίτσης, η Πέτη Πέρκα απάντησε πως είναι άγνωστο ακόμη ενώ πρόσθεσε πως: «Δεν ισχύει ότι ο κ. Τσακαλώτος και η κ. Αχτσιόγλου δεν μιλάνε».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx5yruwrd8kp)

Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ