Πολιτικη & Οικονομια

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά διάλυσης: Τι θα κάνουν Πέρκα και Τσακαλώτος - Ποιοι οι 45 που αποχώρησαν

Παραμονή στελεχών με αιτιάσεις κατά Κασσελάκη

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Πέτη Πέρκα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Στέφανος Κασσελάκης
Πώς διαγράφεται η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Τι θα κάνουν Πέτη Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος © EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εξελίξεις μετά την Κεντρική Επιτροπή - Τι θα κάνουν Πέτη Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος 

Η Κεντρική Επιτροπή δεν έφερε το τέλος ούτε των εντάσεων, ούτε των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Η επόμενη ημέρα διαγράφεται εξίσου πυκνή σε γεγονότα, τα οποία αναμένεται να φέρουν νέες αναταράξεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, τι κι αν ο πρόεδρος του κόμματος υπογραμμίζει ότι «από σήμερα αρχίζει η ενότητα». Όλα τα φώτα πλέον, είναι στραμμένα - εκτός από τον Στέφανο Κασσελάκη - και στους βουλευτές Πέτη Πέρκα και Ευκλείδη Τσακαλώτο, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν αφήνουν τις έδρες τους. 

Σήμερα Δευτέρα (13.11) η Πέτη Πέρκα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να στείλουν στον Πρόεδρο της Βουλής επιστολή ανεξαρτητοποίησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα μετρά πλέον 45 βουλευτές, με μία «απώλεια» στη Φλώρινα και μία δεύτερη στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Ήδη από το βράδυ της Κυριακής (12.11) η Πέτη Πέρκα έχει δηλώσει ότι δεν θα αφήσει την έδρα, σημειώνοντας: «έχω νωπή εντολή για να υπηρετήσω την περιοχή μου»

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, έστειλε αυστηρό μήνυμα σε Πέρκα και Τσακαλώτο, υποστηρίζοντας ότι οι δύο βουλευτές έχουν τις έδρες τους «στις πλάτες του Αλέξη (εν. Τσίπρα) και του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Κούλογλου κάνει το ίδιο! Επιτέλους, σεβαστείτε τη βάση του κόμματος! Επιτέλους σεβαστείτε τον κώδικα δεοντολογίας τον οποίο προσυπογράψατε». 

Η βουλεύτρια Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα αποχώρησε από το κόμμα και αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθεί
Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την Πέτη Πέρκα μετά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ιστορικά στελέχη

Ο κύκλος των - πιο πρόσφατων - αποχωρήσεων ιστορικών και άλλων σημαντικών στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε με το «αντίο» του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Βούτση. Την Κυριακή, ο Στέφανος Τζουμάκας έκλεισε πίσω του την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ και έφυγε με ταξί από τον χώρο εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ λίγο αργότερα 45 πρόσωπα από την «Ομπρέλα», άφησαν αιχμές και αποχώρησαν από το κόμμα

Πρόκειται εκτός από τους δύο βουλευτές Πέτη Πέρκα και Ευκλείδη Τσακαλώτο για: Αυγουστάκη Ελένη, Βάκη Φωτεινή, Βίτσα Δημήτρη, Βούτσης Νίκο, Γιαννακάκη Μαρία, Γκόγκογλου Άγγελο, Γονίδη Μαρία, Γούλιαρου Θεοδώρα, Δρίτσα Θοδωρή, Ζωγράφο Βασίλη, Ιγγλέζη Κατερίνα, Καββαδία Αννέτα, Καλαμαρά Έφη, Καλδάρα Κώστα, Καλκανδή Πέτρο,  Καμτσίδου Ιφιγένεια, Κανελλοπούλου Μαρία, Καραμεσίνη Μαρία, Κατριβάνου Βασιλική, Κλαυδιανό Παύλο, Κνήτου Κατερίνα, Κούτση Νίκο, Κυπριανίδου Ερμίνα, Λάμπρου Πάνο, Μαγαλιού Ερμίνα, Μαντά Χρήστο, Ματσούκα Χάρις, Μπαλαούρα Όλγα, Μπασκόζο Γιάννη, Μπουγελέκα Γιώργο, Νικολάρα Μαρία, Ξανθό Ανδρέα, Παπαδόπουλο Χριστόφορο,  Παπαζεύκου Ουρανία, Παπανδρέου Ανδρέα, Ρογδάκη Αννα, Σκουρλέτη Πάνο, Υδραίο Μιχάλη, Φίλη Νίκο, Χατζησοφιά Αννα, Χριστοδουλοπούλου Τασία, Χριστούλη Έλενα και Ψαρρά Στέλλα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Παραμένουν, αλλά εγείρουν αιτιάσεις

Παρότι η ομάδα Τεμπονέρα και η ομάδα Αχτσιόγλου βρέθηκαν με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, η - για την ώρα - παραμονή τους συνοδεύεται από σειρά αιτιάσεων για τη στάση (διχαστική για την πρώην υπουργό) που τήρησε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή. Άλλωστε, η Έφη Αχτσιόγλου επέρριψε τις ευθύνες για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο του κόμματος. 

«Η κατηγορία των υπονομευτών, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όχι απλώς δεν καταδικάστηκε, όπως θα ήταν αναγκαίο για τη συλλογική λειτουργία, αλλά αναβαθμίστηκε. Πρόκειται για μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα χειρότερα, ο Στ. Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα», αναφέρει σε κείμενό της η ομάδα Αχτσιόγλου

Από την άλλη, η ομάδα Τεμπονέρα παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να δώσει «λευκή επιταγή» στον πρόεδρο του κόμματος. 

Τι θα κάνει ο Σταθάκης

Όπως είχε ήδη πει, ο Γιώργος Σταθάκης δεν παραβρέθηκε στις διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Και παρότι με άρθρό του ήδη αποχαιρέτησε τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει δηλώσει επίσημα την αποχώρησή του από το κόμμα, αν και θεωρείται θέμα χρόνου. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού ο πρώην υπουργός έχει δηλώσει ότι η εκλογή Κασσελάκη είναι «πολιτική αυτοκτονία για τον ΣΥΡΙΖΑ»

Σιγή ιχθύος από τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε τον δρόμο της σιωπής. Αν και η Σία Αναγνωστοπούλου ζήτησε δημόσια από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση για τις εξελίξεις υπό τον φόβο της διάλυσης του κόμματος, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην βρεθεί στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής και να παρακολουθήσει σαν θεατής τις ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα του. Αδιαμφισβήτητα, μία δήλωση Αλέξη Τσίπρα θα είχε βαρύνουσα σημασία για «προεδρικούς» και μη. 

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ