Πολιτικη & Οικονομια

«Μύλος» στον ΣΥΡΙΖΑ με το δημοψήφισμα Κασσελάκη - Δυσαρέσκεια ακόμα και από προεδρικούς

«Πυρετός» συνεδριάσεων των τάσεων - Στο τραπέζι ακόμα και πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέφανος Κασσελάκης
© SOOC/Nick Paleologos

Ο Στέφανος Κασσελάκης εκτιμάται ότι ανακοίνωσε το δημοψήφισμα για τις διαγραφές για να «προλάβει» την αναμενόμη αποχώρηση της «Ομπρέλας», η οποία φέρεται να είναι έτοιμη να παίξει ως τελευταίο χαρτί την πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ 

Αναβρασμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή εσωκομματική δημοψηφίσματος αναφορικά με τις διαγραφές Τζουμάκα, Σκουρλέτη, Βίτσα και Φίλη.

Η κίνηση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έγινε για να «προλάβει» την -όπως όλα δείχνουν- έξοδο της «Ομπρέλας» από το κόμμα, κατά την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Πλην όμως, οι εξελίξεις φαίνεται είχαν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα: αφενός ο ένας από τους «4» προς διαγραφή, ο Πάνος Σκουρλέτης, ανακοίνωσε απο την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησε αντίστοιχη ανακοίνωση από τον Νίκο Βούτση. Αφετέρου, η κίνηση αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχει προβληματίσει ακόμα και άτομα από τον στενό του κύκλο.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Ομπρέλας εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αποστάσεις «προεδρικών» από το δημοψήφισμα

Συγκεκριμένα, δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις των πάλαι ποτέ «προεδρικών, όπως Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, μετά την απόφαση του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη να προσφύγει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές τεσσάρων ιστορικών στελεχών του χώρου.

Το ίδιο ισχύει και για τους Γιάννης Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κώστα Ζαχαριάδη, στελέχη που έχουν κρατήσει ουδέτερη στάση και έχουν προσπαθήσει να διατηρήσουν τις ισορροπίες στη διαμάχη μεταξύ των νεοπροεδρικών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που έχει επικρίνει ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επτά προαναφερθέντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και να του ζήτησαν να πάρει πίσω το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε. Ουσιαστικά, δηλώνουν ότι είναι περιττή η παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας και ακόμα περισσότερο η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με δεδομένο ότι ανακοινώνονται ή προαναγγέλλονται αποχωρήσεις.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Κώστα Ζαχαριάδη στον ρ/σ «Πρώτο Πρόγραμμα», με τον πρώην βουλευτή και υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων να τονίζει ότι πρέπει να λυθεί στην Επιτροπή Δεοντολόγιας και όχι με δημοψήφισμα το θέμα των διαγραφών.

«Όταν κάποιος αποχωρεί, δεν βρίσκω το λόγο να συνεχίσουν με κάθε μέτρο οι διαδικασίες των διοικητικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η διαδικασία των διαγραφών και των πειθαρχικών μέτρων, κάθε είδους πειθαρχικού μέτρου στο κόμμα δεν είναι ζήτημα το οποίο τίθεται στην κρίση των μελών. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε την Επιτροπή Δεοντολογίας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Ζαχαριάδης χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη» τις αποχωρήσεις Σκουρλέτη και Βούτση, ενώ πρόσθεσε ότι η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εύκολο να αποτραπεί στην παρούσα φάση.

Πρόλαβε την πρόταση μομφής της «Ομπρέλας», αλλά του γύρισε μπούμερανγκ

Ως μια κίνηση-ματ για να προλάβει «πραξικόπημα της Ομπρέλας» χαρακτήρισαν συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη την πρότασή του για εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές Τζουμάκα, Σκουρλέτη, Βίτσα και Φίλη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα στελέχη της Ομπρέλας είχαν αποφασίσει στη χθεσινή τους σύσκεψη να θέσουν στην Κεντρική Επιτροπή το θέμα των διαγραφών, αλλά και ζήτημα καθαίρεσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με το επιχείρημα των «αντικαταστατικών ενεργειών».

Ήταν εδώ και καιρό γνωστό, εξάλλου, ότι δύσκολα θα υπήρχαν οι απαραίτητες πλειοψηφίες στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στην Κεντρική Επιτροπή για τη διαγραφή των ιστορικών αυτών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το γεγονός ότι ο προς διαγραφή Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπει το σκηνικό, σε συνδυασμό με το ότι - όπως ήδη αναφέρθηκε - υπάρχει δυσαρέσκεια σε όλες τις τάξεις για την κίνηση του δημοψηφίσματος. 

Πάντως, οι αποχωρήσεις Σκουρλέτη και Βούτση φαίνεται πως ήταν απλά η αρχή, καθώς όλα δείχνουν ότι η «Ομπρέλα» θα ανακοινώσει την αποχώρησή της στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή, όπως αποφασίστηκε σε χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της τάσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αρκετά πιθανό ότι και ο Στέφανος Τζουμάκας θα ανακοινώσει στην ΚΕ την αποχώρησή του από το ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας μάλιστα «πυρά» κατά πάντων.

Τι είπε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης

Κατά την περιοδεία του σήμερα το απόγευμα σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Στέφανος Κασσελάκης υπονόησε λίγο-πολύ ότι δεν τον απασχολεί αν θα κατατεθεί το Σάββατο πρόταση μομφής εναντίον του.

«Το κόμμα πρέπει επιτέλους να ακούσει την κοινωνία. Τα είδα σήμερα το πρωί στη Μεγαλόπολη, στην Καλαμάτα, στη Σπάρτη και στην Τρίπολη. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτά ως πυξίδα του και θέλει να τα λύσει, αυτό θα είναι το πιο αριστερό πράγμα που θα κάνει ποτέ», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της περιοδείας.

Διαμήνυσε εκ νέου πως είναι εκλεγμένος πρόεδρος από τη βάση και προέτρεψε «να ακούσουμε τη βάση», τονίζοντας ότι «η βάση θέλει να γίνουμε κυβερνητική Αριστερά με συντροφικότητα και ανεκτικότητα».

«Οι ύβρεις που δεν ανασκευάζονται είναι ύβρεις προς όλα τα μέλη και δεν μπορεί ένας πρόεδρος να τις νομιμοποιήσει», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwv8s15fg5d5)

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, δεν αποκλείεται πάντως εντός των επόμενων ωρών ο Στέφανος Κασσελάκης να ρίξει τους τόνους και να φανεί πιο ενωτικός, ενόψει και της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή.

Συνεδριάζουν οι τάσεις Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα

Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω εξελίξεων, συνεδριάζουν εκτάκτως απόψε οι «6+6» που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και η τάση Τεμπονέρα.

Δεν αποκλείεται στις συσκέψεις αυτές να πέσει εκ νέου ως σενάριο η ενεργοποίηση της δυνατότητας καθαίρεσης του προέδρου.

Τη μεγαλύτερη πίεση εσωκομματικά δέχεται αυτή τη στιγμή η τάση της Έφης Αχτσιόγλου, καθώς είχε αποφασίσει την παραμονή της εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ταυτόχρονα την άσκηση σκληρής κριτικής στον Στέφανο Κασσελάκη. 

Τοποθετήσεις στελεχών της τάσης Αχτσιόγλου, όπως του Νίκου Μπίστη, δείχνουν τον βαθμό και την ένταση των αντιδράσεων.

Λαοδικεία; Φτάνει . Ως εδώ . Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι.

Posted by Νίκος Μπίστης on Friday, November 10, 2023

Αποστολάκης: Κάποια στελέχη ξέφυγαν

Την επεισοδιακή κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να σκιαγραφήσει ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Καταρχάς, είπε ότι από την πρώτη στιγμή που εξελέγη, ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ενωτικός και βαθιά δημοκρατικός, αλλά ήρθε αντιμέτωπος με επιθέσεις.

«Κάποια στελέχη ξέφυγαν, έχει οξυνθεί η κατάσταση» και «δεν μπορεί να αμφισβητείται το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών από μέλη του κόμματος», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολάκης.

Σε αυτή την κατεύθυνση προέταξε την ανάγκη να λυθούν γρήγορα όλα τα εσωτερικά ζητήματα, επισημαίνοντας ότι «πρέπει μέχρι τις Ευρωεκλογές το κόμμα να πατήσει στα πόδια του».

Ειδικότερα, ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγραφών, ενώ για την πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα είπε πως προβλέπεται στο καταστατικό.

Τέλος, σχετικά με το αν έχει επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε: «Όχι. Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας μένει έξω απ’ όλα αυτά. Παρακολουθεί την κατάσταση. Ξέρω ότι ενδιαφέρεται, ξέρω ότι έχει εικόνα, αλλά δεν συμμετέχει».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwv9o0aeju2x)

Σφοδρή αντίδραση Δρίτσα κατά Κασσελάκη

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Θοδωρής Δρίτσας κατά του Στέφανου Κασσελάκη αναφορικά με το δημοψήφισμα για την αποπομπή των Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα.

Το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο Facebook, κάνει λόγο για πρακτικές που θυμίζουν ρωμαϊκή αρένα και κοινωνικό αυτοματισμό στην πολιτική ζωή, καλώντας παράλληλα τα στελέχη του κόμματος σε αντίσταση.

Παράλληλα, ρωτά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, παλαιά και νέα, όλων των τάσεων, εάν θα ανεχθούν αυτή την εξέλιξη και εάν θα δώσουν «ελεύθερο στην απόλυτη παραφροσύνη και στη γελοιότητα».

Το ακούσαμε κι αυτό! Ο Στέφανος Κασσελάκης μας λέει ότι, δεν κάνει πίσω και γι' αυτό θα καλέσει το λαό του ΣΥΡΙΖΑ σε...

Posted by Θοδωρής Δρίτσας on Friday, November 10, 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY