Πολιτικη & Οικονομια

Ερρίφθη ο κύβος για τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ - Δείχνει την πόρτα ο Κασσελάκης

Όλα τα φώτα στην Κεντρική Επιτροπή

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Γεγονός οι δύο πρώτες αποχωρήσεις - Ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει την πόρτα της εξόδου - Η ώρα της διάσπασης

Ο Πάνος Σκουρλέτης άνοιξε τον κύκλο των αποχωρήσεων ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας το πρωί της Παρασκευής (10.11) ότι δεν επιθυμεί να ακολουθήσει τον «αδιέξοδο δρόμο» στον οποίο υποστηρίζει ότι κινείται η Κουμουνδούρου από την εκλογή του νέου προέδρου μέχρι και σήμερα. Πλέον, τα βλέματα όλων στρέφονται με περίσσειο ενδιαφέρον στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Δεύτερη αποχώρηση και επίσημα υπήρξε εκείνη του Νίκου Βούτση.

Οι εξελίξεις στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, μοιάζει να αποτελούν «πεδίο δόξης λαμπρό» και γράφονται σε συνέχειες, γεμάτες αιχμές, επιθέσεις και πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη και της ομάδας βουλευτών και στελεχών που βρίσκεται στο πλευρό του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε σήμερα με διαδικτυακό «διάγγελμα» να απευθυνθεί στα μέλη του κόμματος, αλλά και στον ελληνικό λαό, δηλώντοντας ότι προτίθεται να ζητήσει από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να αποφασίσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από τα μέλη του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του «προσέβαλαν βάναυσα όλους μας». Λίγο νωρίτερα, θέλησε μέσα από το «Κόκκινο» να απαντήσει στην «Ομπρέλα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γελάει καλύτερα, όποιος γελάει τελευταίος»

«Αδιέξοδο» βλέπει ο Σκουρλέτης - «Κυνήγι μαγισσών» ο Βούτσης

Τόσο ο Πάνος Σκουρλέτης, όσο και ο Νίκος Βούτσης αφήνουν με την αποχώρησή τους αιχμές για την πορεία που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το κλίμα το οποίο συντηρείται στο εσωτερικό του κόμματος εδώ και περίπου δύο μήνες. 

«Ο δρόμος που έχει επιλέγει είναι αδιέξοδος, καταστροφικός και οδηγεί έξω από το πλαίσιο των ιδεών, των αξιών και των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και δεν είμαι διατεθειμένος να τον ακολουθήσω. Επιλέγω να συνταχτώ με τις δεκάδες των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά αποχωρούν υπερασπιζόμενοι την πολιτική τους αξιοπρέπεια και αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο», σημειώνει στην επιστολή αποχώρησης ο Πάνος Σκουρλέτης και προσθέτει: «Συνιστά θράσος και ασέβεια η αναφορά ότι "επί πέντε χρόνια υπονομεύατε το κόμμα". Αν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ που συνέβαλαν καθοριστικά στο να ανατρέψει τους συσχετισμούς και τον οδήγησαν στην κυβέρνηση το 2015 να κατηγορούνται για υπονόμευση Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχείται σήμερα από αντιΣΥΡΙΖΑ, λαϊκίστικες και κεντροδεξιές απόψεις». Επιπλέον, υπογραμμίζει: «Είναι φανερό πως πρόκειται για ένα σχέδιο αποαριστεροποίησης που θα οδηγήσει στο τέλος της παρουσίας στην Ελλάδα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετά από πάνω από μισό αιώνα παρουσίας».

Από τη δική του πλευρά, ο Νίκος Βούτσης υποστηρίζει ότι «συντηρείται κλίμα για κυνήγι μαγισσών, κλίμα εχθροπάθειας και συνακόλουθα αναζήτησης του "αδιαμεσολάβητου Μεσσία", για τη συνεχή φυγή προς τα μπρος με την αποδοχή ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Σε άλλο σημείο της επιστολής αποχώρησής του, προσθέτει: «Είναι ώρα ευθύνης για όλες και όλους μας και είμαι σίγουρος ότι καθένας με αγωνία θέλει να ασκήσει αυτήν την ευθύνη. Σε ότι με αφορά λαμβάνω την απόφασή μου με βάση τις αξίες της "ηθικής της ευθύνης" με την οποία προσπάθησα να συμπορευθούμε και να συμβάλω με απόψεις, πάντοτε μέσα στα όργανα του κόμματος. Όπως βεβαίως και με την υπεράσπισή τους στο δημόσιο χώρο και ιδιαίτερα μέσα στη Βουλή, εφ’ όλης της ύλης των κορυφαίων ζητημάτων, που προέκυψαν και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση απέναντι στην πολιτική και το καθεστώς της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη». 

Επιμένει ο Σταθάκης - Νέες αιχμές κατά Κασσελάκη 

Ο Γιώργος Σταθάκης έχει διαγράψει ήδη την πορεία για την απομάκρυνσή του από το κόμμα, το οποίο αποχαιρέτησε με άρθρο - «αντίο». Το βράδυ της Πέμπτης μέσα από τηλεοπτική του συνέντευξη «έριξε λάδι στη φωτιά», χαρακτηρίζοντας «πολιτική αυτοκτονία» την εκλογή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. «Κλείνω την πόρτα, για μένα ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη πρόεδρο έχει τελειώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σταθάκης ενώ υποστήριξε ότι με την εκλογή Κασσελάκη ακυρώθηκε η ενότητα και η Αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα που αποφασίστηκε στο τελευταίο συνέδριο δεν υπάρχει και δεν υπήρξε. «Αυτό το πρόγραμμα ουσιαστικά ξεχάστηκε τη μέρα που ψηφίστηκε. Την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα του 2023 την αποδίδω σε όλες τις επιλογές που έγιναν από το 2019 έως το 2023», είπε και πρόσθεσε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας διασφάλιζε και την κυβερνησιμότητα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwuo520mf0wh)

 

Κανονικά στην Κεντρική Επιτροπή η «Ομπρέλα»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την αποχώρηση Βούτση και Σκουρλέτη, η «Ομπρέλα» θα παραστεί στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, θέλοντας να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο χρόνος για την αποχώρηση μετρά ήδη αντίστροφα. 

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα μπορούν να γίνουν για τους παρακάτω λόγους:

«1. Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων. Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αντίστοιχο επίπεδο. 2. Εσωτερικό δημοψήφισμα προκηρύσσεται:

(α) σε εθνικό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.

(β) σε περιφερειακό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών του αντίστοιχου γεωγραφικού επιπέδου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΠΣΕ.

Το δημοψήφισμα μπορεί να αφορά αποκλειστικά ζητήματα περιφερειακής πολιτικής. Για την πρόθεσή της να διοργανώσει περιφερειακό δημοψήφισμα, η ΠΣΕ ενημερώνει την ΚΕ.

Εάν η ΚΕ κρίνει ότι η σημασία ενός θέματος υπερβαίνει τα όρια της συγκεκριμένης περιφέρειας, μπορεί να ακυρώνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ή να το επαναπροκηρύσσει με άλλους όρους, σε πανελλαδικό επίπεδο ή σε επίπεδο περισσότερων περιφερειών».

Όλα τα φώτα πλέον στρέφονται στην αυριανή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, στις 12:00 το μεσημέρι στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Μέχρι τότε, ίσως, οι αποχωρήσεις ιστορικών στελεχών αυξηθούν. 

Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ