Πολιτικη & Οικονομια

Γ. Νικητιάδης: «Λιγότερη έπαρση δε βλάπτει κ. Σκρέκα»

«Ούτε με τα pass, ούτε με τα πρόστιμα θα εμποδιστεί η αισχροκέρδεια» τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΠΑΣΟΚ: Η απάντηση του Νικητιάδη στον Κώστα Σκρέκα
Ο Γιώργος Νικητιάδης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

ΠΑΣΟΚ: Η απάντηση του Νικητιάδη στον Κώστα Σκρέκα - «Ούτε με τα pass, ούτε με τα πρόστιμα θα εμποδιστεί η αισχροκέρδεια» τονίζει ο πρώην υφυπουργός

«Η έπαρση και ο στόμφος με τον οποίο τοποθετήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, φανερώνουν πως η Κυβέρνηση και ο ίδιος δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Δείχνουν να μη ζουν στην Ελλάδα ο κ. Σκρέκας και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορεί οι καταναλωτές να είναι σε καθημερινό αδιέξοδο και ο κ. Σκρέκας στη συνεδρίαση της Επιτροπής να διαφημίζει και να επαίρεται για τα μέτρα της Κυβέρνησης ''που καμία άλλη χώρα δεν έχει λάβει”» δήλωσε ο υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε Ανάπτυξης, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής.

«Ούτε με τα pass, ούτε με τα πρόστιμα θα εμποδιστεί η αισχροκέρδεια»

Ο κ. Νικητιάδης υπογράμμισε περεταίρω ότι «η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι ούτε με τα pass, ούτε με τα πρόστιμα του ενός εκατομμυρίου θα εμποδίσουν όσους αισχροκερδούν να συνεχίσουν την ίδια τακτική αφού τα κέρδη τους είναι υπερπολλαπλάσια του ενός εκατομμυρίου. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ εμμένουμε ότι χωρίς μείωση στους βασικούς συντελεστές ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, χωρίς σοβαρούς ελέγχους σε όλο τον κύκλο των εργασιών από την παραγωγή ενός προϊόντος έως την τελική διάθεση του στον καταναλωτή και τη συμμετοχή των καταναλωτικών οργανώσεων, δεν πρόκειται να υπάρξουν αποτελέσματα για την καταπολέμηση της ακρίβειας».

Κλείνοντας ο κ. Νικητιάδης τη δήλωση του τόνισε με έμφαση ότι «o κ. Σκρέκας και η Κυβέρνηση αδυνατούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο η αύξηση της τιμής των προϊόντων στη χώρα μας, είναι διπλάσια και πολλές φορές τριπλάσια από την τιμή των ίδιων προϊόντων στην Ευρωζώνη. Προφανώς δεν έχουν την θέληση να συγκρουστούν και να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο τα μεγάλα συμφέροντα. Τα δύο πρόστιμα και τυχόν άλλα που θα επιβληθούν ουδείς γνωρίζει αν και πότε θα εισπραχθούν την ίδια ώρα που οι εταιρείες επι των οποίων επιβλήθηκαν τα πρόστιμα συνεχίζουν να πωλούν δεκάδες προϊόντα τους στα σούπερ μάρκετ. Λιγότερη έπαρση και περισσότερη αποφασιστικότητα για ουσιαστική αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας δε βλάπτει κ. Σκρέκα».

Οι δηλώσεις του Κώστα Σκρέκα κατά την επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ μεγάλης αλυσίδας

«Η απόφαση της κυβέρνησής μας είναι ξεκάθαρη και αμετάκλητη» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας διαμηνύοντας πως «όσοι παραβιάζουν το νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία, θα το πληρώσουν πολύ ακριβά»

Αυτά ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα σε σούπερ μάρκετ μεγάλης αλυσίδας στο Μαρούσι για να διαπιστώσει πως υλοποιείται η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις «μόνιμες μειώσεις τιμών» αλλά και το «Καλάθι του νοικοκυριού». Εκεί ενημερώθηκε για την εφαρμογή του μέτρου, για την πορεία των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και για την ανταπόκριση από τους καταναλωτές.

Αυστηρό μήνυμα Κ. Σκρέκα μετά τα πρόστιμα: «Όσοι παραβιάζουν το νόμο θα το πληρώσουν ακριβά»
Ο Κώστας Σκρέκας στο σούπερ μάρκετ © ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία ημέρα μετά τα πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν σε δύο πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία, ο υπουργός επισήμανε πως οι έλεγχοι δεν θα σταματήσουν και θα συνεχιστούν.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Οι έλεγχοι συνεχίζονται. Η απόφασή μας είναι όσοι παραβιάζουν το νόμο για αθέμιτη κερδοφορία, θα το πληρώσουν ακριβά. Χθες υποχρεωθήκαμε να επιβάλλουμε τα ανώτατα πρόστιμα σε δυο πολυεθνικές εταιρείες και περιμένουμε να διορθώσουν, άμεσα, τις τιμές στο ράφι για τα προϊόντα για τα οποία τους επιβλήθηκε το πρόστιμο ενώ θα είναι σημαντικό να συμμετάσχουν και στην πρωτοβουλία μόνιμης μείωσης τιμής.

»Η μία, ήδη, γνωστοποίησε ότι συμμετέχει και περιμένουμε κι από τη άλλη να συμμετάσχει. Στόχος είναι υπάρξει, άμεσα, συμμόρφωση και να καταλάβουν οι μεγάλες εταιρείες ότι είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης και βιωσιμότητας των ίδιων ότι πρέπει να μειωθούν οι τιμές αφού μειώνονται οι παράγοντες κόστους».

Στο σταντ με το «Καλάθι του νοικοκυριού» ο Κ. Σκρέκας

Ο κ. Σκρέκας συνομίλησε με τους εργαζομένους του καταστήματος, είδε τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί τα ταμπελάκια της πρωτοβουλίας και συζήτησε για την αύξηση της κινητικότητας των συγκεκριμένων κωδικών. Βρέθηκε ακόμη στο ειδικό σταντ με το «Καλάθι του νοικοκυριού» προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις στην εμφάνισή του.

Όπως υπενθύμισε ο υπουργός οι εταιρείες από την ώρα που θα ενημερώσουν ότι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία έχουν ένα χρονικό περιθώριο για τη σηματοδότηση των προϊόντων στο ράφι ενώ ταυτόχρονα εξακολουθούν να υπάρχουν τα προωθητικά πακέτα και δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν τα ίδια προϊόντα και στο καλάθι του νοικοκυριού.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» ο υπουργός είπε πως στα προϊόντα που έχουν σηματοδοτηθεί με το ειδικό ταμπελάκι, πρέπει να μειωθεί η τιμή τους στο ράφι τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον έξι συνεχόμενους μήνες. «Ήδη παρατηρούμε σε αυτό εδώ το κατάστημα ταμπελάκια σε 100 διαφορετικά προϊόντα. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν κοινοποιηθεί μέχρι τώρα 428 διαφορετικά προϊόντα από προμηθευτές που συμμετέχουν στη Μόνιμη Μείωση Τιμής» είπε.

Σημείωσε ακόμη πως πρώτη η Ελλάδα εφαρμόζει σε επίπεδο Ευρώπης αυτές τις πρωτοβουλίες που «αρχίζουν και συμβάλλουν στο να μειωθούν σταδιακά οι τιμές και έτσι τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται πάρα πολύ αρχίζουν να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά».

Στόχος η ενδυνάμωση του καταναλωτή στην αγορά

Τις επόμενες μέρες, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, θα συναντήσει τους εκπροσώπους των εταιρειών, και θα συζητήσει μαζί τους ενώ ανέφερε ότι ήταν αρκετοί οι κωδικοί για τους οποίους επιβλήθηκαν αυτά τα πρόστιμα και ήταν σε απορρυπαντικά και είδη προσωπικής φροντίδας.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι να ενδυναμωθεί και ο ρόλος του ίδιου του καταναλωτή στην αγορά όπως με την αξιοποίηση της εφαρμογής e-Katanalotis για να συγκρίνει και να επιλέγει τις συμφέρουσες τιμές.

«Η προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού είναι συνεχής. Οι καταναλωτές βλέπουν ακριβά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ κι αυτό δεν θα αλλάξει άμεσα, αλλά με τον διαρκή έλεγχο της αγοράς ώστε να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους καταστρατηγούν τη νομοθεσία και με την ειδική ταμπέλα για την έκπτωση τουλάχιστον 5% για τουλάχιστον 6 μήνες, σταδιακά, θα σταθεροποιηθούν και θα μειωθούν οι τιμές. Αυτό επιδιώκουμε να επεκταθεί σε όσα περισσότερα προϊόντα γίνεται» πρόσθεσε ο ίδιος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ