Πολιτικη & Οικονομια

Άρχισαν τα όργανα (να συνεδριάζουν) στον ΣΥΡΙΖΑ

«Πρώτη» Κασσελάκη στην ΚΟ, τα επόμενα «ραντεβού» και το Συνέδριο που απομακρύνεται

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άρχισαν τα όργανα (να συνεδριάζουν) στον ΣΥΡΙΖΑ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ - Στέφανος Κασσελάκης: Σήμερα η πρώτη ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα - Τα επόμενα κρίσιμα ραντεβού και το Συνέδριο που απομακρύνεται

Παραδοσιακά οι συνθήκες συνεδρίασης μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν ευνοούν αντιπαραθέσεις και κριτική των βουλευτών προς την πλευρά του προέδρου. Σε πολλές περιπτώσεις, δε, μιλά μόνο ο αρχηγός και η συνεδρίαση λύεται πριν προλάβουν να αρθρώσουν λόγο οι βουλευτές. Σήμερα το μεσημέρι (5/10) θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο νέος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης. Αν και είναι το πρώτο από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζουν μετά την εκλογή του νέου προέδρου, δεν αναμένεται να σηκωθούν οι τόνοι από την εσωκομματική αντιπολίτευση, που είναι πάντως ετοιμοπόλεμη για τα επόμενα «ραντεβού».

Η εκεχειρία μέχρι... νεωτέρας στον ΣΥΡΙΖΑ έχει αιτία και χρονικό ορίζοντα τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές που πρέπει να ολοκληρωθούν με ηρεμία και να φέρουν θετικά αποτελέσματα στην Κουμουνδούρου. Εν συνεχεία, οι εσωκομματικές διαδικασίες αναμένονται να πάρουν «φωτιά». Ήδη, πριν από το «σύνθημα» Φίλη για προσωρινή «κατάπαυση του πυρός», είχαν αρχίσει τα πρειδοποιητικά «πυρά» σχετικά με το Συνέδριο του κόμματος που οδεύει προς αναβολή.

«Πρώτη» Κασσελάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που θα στρέψουν σήμερα (5.10) το ενδιαφέρον τους στη Βουλή και την αίθουσα της Γερουσίας. Εκεί, ο Στέφανος Κασσελάκης θα απευθυνθεί με κάθε επισημότητα και για πρώτη φορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή. Προ ολίγον ημερών ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στα έδρανα των αξιωματούχων στην Ολομέλεια της Βουλής όπου παρέμεινε σιωπηλός, παρατηρώντας τα πάντα και ακούγοντας προσεκτικά, όλα όσα έλεγε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο Στέφανος Κασσελάκης ξέρει τα κατατόπια, άλλωστε έχει ξεναγηθεί στο Κοινοβούλιο, έχει το δικό του γραφείο όπου υποδέχθηκε σειρά πολιτικών στελεχών, συζητώντας για την επόμενη ημέρα στο κόμμα. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών στη Βουλή των Ελλήνων
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών στη Βουλή των Ελλήνων © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενδιαφέρον από το στρατόπεδο Μητσοτάκη

Όσο η αντιπαράθεση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Στέφανου Κασσελάκη «φουντώνει», λαμβάνοντας «αυτοδιοικητικά» χαρακτηριστικά, το στρατόπεδο του πρωθυπουργού, αλλά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, φαίνεται ότι αναμένουν με ενδιαφέρον τη σημερινή πρώτη ομιλία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ανοιχτά ότι περιμένει το πολιτικό στίγμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική αντιπαράθεση, γιατί μέχρι στιγμής ειλικρινά δυσκολεύομαι. Διότι δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό, πρέπει να έχω πολιτική επιχειρηματολογία. Πιστεύω, όμως, ότι αυτό συν τω χρόνω θα έρθει», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. 

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά όπου - όποια πολιτική αντιπαράθεση «γεννηθεί» μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών - θα προέρχεται από τα κοινοβουλευτικά έδρανα και όχι από κάποιο βίντεο στα social media. 

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης θα δώσει τον επόμενο τόνο της πολιτικής του για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας -σύμφωνα με πληροφορίες- τον δικό του «ανασχηματισμό» για τους τομεάρχες του κόμματος. 

Τα επόμενα ραντεβού στον ΣΥΡΙΖΑ και το Συνέδριο που απομακρύνεται

Μετά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, τα ραντεβού για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι κρίσιμα. Του Συνεδρίου θα προηγηθούν οι συνεδριάσεις άλλων κομματικών οργάνων: οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο χρόνος για την Κουμουνδούρου είναι τόσο πυκνός και οι διαδικασίες εξαιρετικά απαιτητικές, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το Συνέδριο δεν θα γίνει τελικά τον Νοέμβριο, αλλά θα χρειαστεί να μετατεθεί -ίσως- για το νέο έτος.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, τον οποίο πολλοί αποκαλούν πλέον «αντ'αυτού», δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα στην ΕΡΤ ότι το Συνέδριο θα πρέπει να γίνει όταν το κόμμα είναι έτοιμο να το κάνει και όχι «για λόγους σκοπιμοτήτων».

«Χρειάζεται χρόνος και κινήσεις με τη σειρά που πρέπει. Απαιτείται προετοιμασία. Το να επικαλούμαστε το Συνέδριο ως σημείο αντιπαράθεσης δεν έχει νόημα. Ο Κασσελάκης δεν φοβάται τις διαδικασίες. Θεωρώ ότι το συνέδριο πρέπει να γίνει όταν είναι έτοιμο το κόμμα να το κάνει, όχι όταν για λόγους σκοπιμότητας θέλει κάποιος να το κάνει τώρα. Θεωρώ πάντως ότι τον Νοέμβριο δεν προλαβαίνουμε συνέδριο», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αναβολής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Νίκος Βούτσης, στράφηκε κατά της αναβολής του και ζήτησε να εφαρμοστεί το καταστατικό, να συνεδριάσει σύντομα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή. Θα είναι λάθος αν υπάρξει», είπε ο κ. Βούτσης. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στις 16:30 το απόγευμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ