Πολιτικη & Οικονομια

Αντεγκλήσεις κορυφής λίγο πριν το μπλε παραβάν των αυτοδιοικητικών εκλογών

Μητσοτάκης και Κασσελάκης ανεβάζουν τον πολιτικό τόνο μιας «ήσυχης» κάλπης

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντεγκλήσεις κορυφής λίγο πριν το μπλε παραβάν των αυτοδιοικητικών εκλογών
Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια κόντρα με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές ©Alexandros Michailidis / SOOC

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Αντιπαράθεση εν όψει της κυριακάτικης κάλπης - Τα μηνύματα Μητσοτάκη και Κασσελάκη

Επόμενος στόχος: Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023. Μόλις μερικές ανάσες πριν οι κάλπες στηθούν στα εκλογικά τμήματα, η πολιτική αντιπαράθεση φουντώνει ξανά, με πεδίο δόξης λαμπρό την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών. Κυριάκος Μητσοτάκης και Στέφανος Κασσελάκης ρίχνουν πλέον όλο το βάρος στην υποστήριξη των προσώπων και των συνδυασμών που φέρουν το χρίσμα και την υποστήριξη Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, βγαίνοντας και πάλι στους δρόμους. Αυτή τη φορά όχι για τις εθνικές ή εσωκομματικές εκλογές, αλλά για να «μετρήσουν» τις εκλογικές δυνάμεις σε μικρούς και μεγαλύτερους δήμους, δίνοντας «αέρα» τρίτου γύρου εθνικών εκλογών.

«Αρένα» για τα δύο κόμματα αποτελούν η Περιφέρεια Αττικής και ο δήμος Αθηναίων. Εκεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Χαρδαλιάς διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του Γιώργου Ιωακειμίδη -υποψηφιότητα που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-, ενώ ο Κώστας Μπακογιάννης βρίσκεται μια ανάσα από την επανεκλογή, αφήνοντας πίσω τον Κώστα Ζαχαριάδη. Οι διεκδικητές των αξιωμάτων έχουν ανεβάσει τους τόνους, με αντεγκλήσεις και «τσουχτερές» δηλώσεις για τον «διορισμό Χαρδαλιά» και τον «Μεγάλο Περίπατο Μπακογιάννη». Οι κοινές εμφανίσεις των υποψηφίων με τους προέδρους των κομμάτων, ρίχνουν νέο λάδι στην αυτοδιοικητική «φωτιά», σε μία προσπάθεια να πείσουν και να παρακινήσουν τους δημότες να προσέλθουν την ερχόμενη Κυριακή (8.10) πίσω από το μπλε παραβάν. 

Η περιοδεία Μητσοτάκη - Χαρδαλιά

Σαφές μήνυμα απόλυτης υποστήριξης και σύμπνοιας με τον Νίκο Χαρδαλιά έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περιοδεύοντας με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής στον Βύρωνα. Διόλου τυχαία η περιοχή που επελέγη, αφού ο Νίκος Χαρδαλιάς υπήρξε δήμαρχος του Βύρωνα, πολύ πριν ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή.

«Θα είναι νίκη του Βύρωνα, θα είναι νίκη της Αττικής και, ναι, θα είναι και νίκη της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες της περιοχής, ανάγοντας την εκλογική αναμέτρηση στην Περιφέρεια Αττικής σε «αγώνα δρόμου» και επικράτησης με κομματικούς όρους. Την ίδια ώρα, για τον Νίκο Χαρδαλιά, η εκλογή του αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα.

«Στο τέλος της πενταετίας, το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορώ να δικαιώσω την εμπιστοσύνη, και τη δική σας, και όλων εκείνων των απλών πολιτών που κάθε μέρα με την κριτική τους, κάθε μέρα με τις συμβουλές τους μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι όχι μόνο ως περιφερειάρχες και ως δήμαρχοι, αλλά το κυριότερο καλύτεροι ως άνθρωποι. Γιατί ως καλύτεροι άνθρωποι μπορούμε να υπηρετήσουμε τον άνθρωπο, και είμαι έτοιμος να αναλάβω και αυτή την ευθύνη», είπε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χαρδαλιάς έκαναν κοινή περιοδεία στον Βύρωνα
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Αν, Νίκος Χαρδαλιάς και Κώστας Μπακογιάννης, κερδίσουν το 43+% των ψήφων και εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή, η Νέα Δημοκρατία θα μετρήσει ακόμη μία συντριπτική νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του καλοκαιριού, που οδήγησαν σε εσωκομματικές εξελίξεις την Κουμουνδούρου και την αλλαγή σκυτάλης και εποχής στο κόμμα της Αριστεράς. 

Παρών ο Κασσελάκης για Ζαχαριάδη και Ιωακειμίδη

Στον ΣΥΡΙΖΑ των εύθραυστων ισορροπιών μετά την εκλογή του νέου προέδρου, ιστορικά στελέχη του κόμματος «δίνουν τόπο στην οργή», σημαίνοντας εκεχειρία μέχρι τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Η Κουμουνδούρου επιδιώκει να παραταχθεί ενωμένη έναντι της Πειραιώς σε μία αναμέτρηση που μοιάζει αμφίρροπη. Ο Στέφανος Κασσελάκης - ήδη πριν την εκλογή του - είχε θέσει ως πρώτη, δύσκολη μάχη, εκείνη της ανάδειξης των νέων «τοπικών αρχόντων», μιας και οι Ευρωεκλογές - κάλπες με πιο έντονα κομματικά χαρακτηριστικά - απέχουν πολύ. 

Ο Νίκος Φίλης έκανε την Τρίτη ένα βήμα πίσω, καλώντας τους ψηφοφόρους «να μείνουν συσπειρωμένοι για τις εκλογές και για το κόμμα. Ό,τι χάνουμε στην Αριστερά δεν ισοφαρίζεται από άλλους χώρους. Η πρόθεση είναι να είμαστε ενωμένοι, θα προκύπτει αυτή η πρόθεση ως δυνατότητα και αποτέλεσμα από τις συμπεριφορές όλων των πλευρών. Το θέμα δεν είναι τι κουβεντιάζουμε, αλλά με τις πράξεις μας τι μήνυμα στέλνουμε στην κοινωνία», δήλωσε ο πρώην υπουργός. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήρθε «να προσβάλλει» τη στήριξη που η Κουμουνδούρου είχε ήδη δώσει στον πρώην βουλευτή Κώστα Ζαχαριάδη και τον δήμαρχο Νίκαιας - Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη, για τον δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής. Αντιθέτως, από τις πρώτες του κινήσεις ήταν να συναντήσει από κοντά τους δύο υποψηφίους. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων της «Ανοιχτής Πόλης», ενώ περπάτησε μαζί με τον κ. Ιωακειμίδη στο Σύνταγμα, σκορπώντας χαμόγελα. Είχε προηγηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση για τις λεπτομέρειες της καμπάνιας του με τον «Αττικό Κύκλο Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης». 

Ιωακειμίδης, Κασσελάκης, Φάμελλος περπάτησαν μαζί στο Σύνταγμα
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

«Ραντεβού» Μητσοτάκη Κασσελάκη με φόντο τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορούν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη Βουλή, καθώς ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βουλευτής. Όμως, το πρώτο πολιτικό ραντεβού για να αναμετρηθούν θα έχει φόντο ψηφοδέλτια, παραβάν και κάλπες. Οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές θα αποτελέσουν την πρώτη κομματική αναμέτρηση.

Ο πρωθυπουργός έχει ως στόχο η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει όσες περισσότερες περιφέρειες μπορεί. Άλλωστε, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha τόνισε: «Από τη στιγμή που δώσαμε πολιτική διάσταση σε αυτές τις αναμετρήσεις, παραμένει στόχος μας να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες, γιατί όχι και τις 13, και γιατί όχι και τους τρεις μεγάλους Δήμους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει αντιπαράθεση με το «κενό». 

«Ο κ. Μητσοτάκης ας αντιπαρατεθεί με το κενό της προσωπικής του ευθύνης», απαντά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ανοίξει τον «χορό» της αυτοδιοικητικής αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό, «χρεώνοντας» στη ΝΔ τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος είχε χαστούκισε συμπολίτη του εν μέσω της καταστροφής από τις πλημμύρες, και καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να άρει τη στήριξή του». Η ΝΔ διέψευσε ότι στηρίζει τον Αχιλλέα Μπέο.

Ποιους στηρίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τις υποψηφιότητες του Κώστα Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθηναίων, του Κωνσταντίνου Ζέρβα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και του Γιάννη Μώραλη για τον Δήμο Πειραιά. Στις Περιφέρειες, η ΝΔ στηρίζει στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη τον Χρήστο Μέτιο, στην Περιφέρεια Αττικής τον Νίκο Χαρδαλιά, στο Βόρειο Αιγαίο τον Αλκιβιάδη Στεφανή, στη Δυτική Ελλάδα τον Νεκτάριο Φαρμάκη, στη Δυτική Μακεδονία τον Γιώργο Κασαπίδη, στην Ήπειρο τον Αλέξανδρο Καχριμάνη, στη Θεσσαλία τον Κωνσταντίνο Αγοραστό, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τη Ρόδη Κράτσα, στην Κεντρική Μακεδονία τον Απόστολο Τζιτζικώστα, στο Νότιο Αιγαίο τον Γιώργο Χατζημάρκο, στην Πελοπόννησο τον Δημήτρη Πτωχό, στη Στερεά Ελλάδα τον Φάνη Σπανό και στην Περιφέρεια Κρήτης την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στηρίξει μία σειρά υποψηφίων στις Δημοτικές Εκλογές. Στην Αθήνα το χρίσμα έλαβε ο Κώστας Ζαχαριάδης με την «Ανοιχτή πόλη», στον δήμο Θεσσαλονίκης στηρίζει την υποψηφιότητα του Σπύρου Πέγκα, ενώ έχει ανακοινώσει τη στήριξή του στον Γιώργο Γαβρίλη για τον δήμο του Πειραιά, στον Βασίλη Αϊβαλή για την Πάτρα, στον Απόστολο Καλογιάννη για τη Λάρισα και στον Δημήτρη Τραπεζιώτη για το Αγρίνιο. Η Κουμουνδούρου αποφάσισε να στηρίξει για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο, για την Περιφέρεια Ηπείρου τον πρώην βουλευτή Ιωαννίνων, Γιάννη Στέφο, για την Κρήτη τον Σπύρο Δανέλλη, για τη Στερεά Ελλάδα τον Απόστολο Γκλέτσο, για τη Δυτική Μακεδονία στη Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Τέσσερις και σήμερα μένουν για να δούμε πώς θα εξελιχθεί για τα δύο κόμματα η μάχη των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών. 

 Διαβάστε περισσότερα για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ