Πολιτικη & Οικονομια

Ένας ανεξάρτητος City Manager για τη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μια καμπή, που χρειάζεται σύμπνοια

stavros-konstantinidis.jpg
Σταύρος Κωνσταντινίδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένας ανεξάρτητος City Manager για τη Θεσσαλονίκη.
© Anastasius / Unsplash

Στις Δημοτικές Εκλογές η Θεσσαλονίκη καλείται να εκλέξει τον Δήμαρχο, που θα την οδηγήσει προς τη δεκαετία του 2030 και θα λύσει βαζικά ζητήματα της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου θα εκλέξει τον Δήμαρχο που θα την οδηγήσει προς τη δεκαετία του 2030. Δεν χρειάζεται η επιβεβαίωση καμίας δημοσκόπησης για να κατατάξει κανείς τα τρία σημαντικότερα προβλήματα : Συγκοινωνίες - Κυκλοφοριακό, Καθαριότητα - Ανακύκλωση, Έλλειψη δημοσίου χώρου και πρασίνου. Με άλλα λόγια ο πυρήνας του προβλήματος είναι η βιώσιμη κινητικότητα και η πράσινη ανάπτυξη. Είναι δηλαδή το στοίχημα της κλιματικής αλλαγής και η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Μέσα σε αυτό ενυπάρχουν όλα τα ζοφερά προβλήματα που σήμερα την απασχολούν. Βέβαια υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα όπως η ασφάλεια, η κοινωνική αλληλεγγύη, οι δημοτικές παροχές σε ευάλωτες ομάδες, η εξωστρέφεια, ο τουρισμός και η πολιτισμική λάμψη μίας πόλης που διέθετε πάντα αυτήν την παράδοση. Ένα βέβαια κομβικό σημείο της πόλης, είναι πάντα η σχέση με την Αθήνα, η τεκμηρίωση σχεδίων που μπορούν να αντλήσουν πόρους, η στενή αλλά διεκδικητική θέση προς την κυβέρνηση και τα επιμέρους Υπουργεία.

Η απαιτητική και πολυσύνθετη αυτή δουλειά έχει ουσιαστικό και συμβολικό καθοδηγητή πάντα τον Δήμαρχο της πόλης. Τίθεται πάντα το ερώτημα αν αυτός ο ιδανικός 
Δήμαρχος πρέπει να είναι περισσότερο πολιτικός ή τεχνοκράτης, αν πρέπει να προκύπτει μέσα από κομματικούς μηχανισμούς ή γνήσια μέσα από τις ζυμώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Η χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φαίνεται να ατονεί μέσα στη σύγχρονη εποχή, και πάντως οι πιο ελπιδοφόρες κινήσεις μέσα στη σύγχρονη ιστορία της πόλης κινήθηκαν δυναμικά επειδή τροφοδοτήθηκαν απο την αυτονομία, την αυτοοργάνωση, την κινητοποίηση των πολιτών.

Ο 
Δήμαρχος Ζέρβας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για ένα αδύναμο έργο τετραετίας, έλαβε το χρίσμα της ΝΔ, 3 αντάρτες υποψήφιοι ερίζουν στο χώρο της ΝΔ, εκ’ των οποίων ο Γιώργος Ορφανός παραιτήθηκε προσφάτως απο την κούρσα, ενώ ο Σπύρος Πέγκας έλαβε το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ σε μία ακατανόητη εξέλιξη που περισσότερο μοιάζει να βγάζει απο μία άβολη θέση και τις δύο πλευρές, παρά έχει φυσική εξήγηση πολιτικής συγγένειας.

Ο συνδυασμός «ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» του Στέλιου 
Αγγελούδη, ξεκίνησε με καθαρή εξαγγελία αυτονομίας και ανεξαρτησίας, προέταξε ένα σύγχρονο δημοτικό πρόγραμμα και πορεύεται στην πράξη συσπειρώνοντας, πάνω στις προγραμματικές θέσεις και δεσμεύσεις, ανθρώπους απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Ο Αγγελούδης αντιλαμβάνεται την Δημαρχία ως τεχνοπολιτική αποστολή απέναντι στα προβλήματα της πόλης. Έχει επικεντρώσει στο τρίπτυχο Κυκλοφοριακό - Καθαριότητα- Δημόσιοι χώροι και Πράσινο. Αντιλήφθηκε έγκαιρα πως η πόλη χρειάζεται τους ενεργούς πολίτες, τις κοινωνίες των γειτονιών, τους νέους ανθρώπους και όχι την κομματική ταυτότητα κανενός. Εξάλλου στην αυτοδιοικητική προτεραιοποίηση των προβλημάτων τα κόμματα δεν έχουν να κομίσουν «γλαύκα είς Αθήνας».

Ο ίδιος δικηγόρος, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΘ και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με σημαντική διαδρομή και πολιτική, τεχνοκρατική εμπειρία νοηματοδοτεί με τον τρόπο του, την σύγχρονη αυτοδιοικητική αποστολή. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μια καμπή, που χρειάζεται σύμπνοια. Δήμαρχο που την ενώνει, και 
όχι να τη διχάζει. Δήμαρχο που να ξέρει τα «κατατόπια» της Αθήνας, να μπορεί να διεκδικήσει προγράμματα και έργα, να μπορεί να συντονίσει σαν προπονητής της Ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ή με άλλα λόγια και όπως ακριβώς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ως ένας ανεξάρτητος City Manager χωρίς κομματικές παρωπίδες, να προσδώσει στην πόλη τη λάμψη, τον κοσμοπολιτισμό και την ακτινοβολία που της αξίζει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ