- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έρχονται φυλακή και βαριά πρόστιμα ακόμα και για εμπρησμό εξ αμελείας
Τα πρόστιμα θα φτάνουν πλέον τα 30.000 ευρώ
Φωτιές: Φυλακή και βαριά πρόστιμα ακόμα και για εμπρησμό εξ αμελείας - Θα επιβάλλονται επιπλέον μεγάλες χρηματικές ποινές και τσουχτερά διοικητικά πρόστιμα
Συνάντηση εργασίας είχαν σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Βασίλη Κικίλια. Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης εργασίας ήταν η λήψη νομοθετικών και διοικητικών μέτρων ώστε εφεξής οι εμπρηστές να εκτίουν τουλάχιστον ένα μέρος της επιβαλλόμενης ποινής.
Όπως σημείωσε ο κ. Φλωρίδης «Το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε μία διαδικασία αναθεώρησης των θεμελιωδών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, βάσει της οποίας θα επιδιώξουμε όλο αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία να υποχωρήσει. Οι ποινές που επιβάλλονται θα πρέπει να εκτίονται. Όποιος σκέφτεται μετά την αλλαγή του Κώδικα να παρανομήσει πρέπει να το σκεφτεί και δύο και τρεις φορές γιατί το ενδεχόμενο να βρεθεί στη φυλακή θα είναι πάρα πολύ μεγάλο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φλωρίδης και προσέθεσε ότι υπό αυτήν την έννοια θα αντιμετωπιστούν και τα εγκλήματα που αφορούν τους εμπρησμούς είτε εξ αμελείας τελούμενα, είτε από πρόθεση.
«Τα από πρόθεση τελούμενα εγκλήματα, το έγκλημα του εμπρησμού, τιμωρείται ήδη από πάρα πολύ βαριές ποινές. Αυτό που θα συμπεριλάβει η θεμελιώδης αλλαγή του Ποινικού Κώδικα θα είναι και ότι τα εξ αμελείας τελούμενα εγκλήματα εφόσον είναι από ένα όριο και πάνω η ποινή, οι ποινές αυτές θα εκτελούνται, θα οδηγούνται στη φυλακή. Για να τελειώνει όλη αυτή η αίσθηση που τυραννάει την ελληνική κοινωνία ότι τελικά στην Ελλάδα ό,τι και να κάνεις δεν έχει καμία συνέπεια. Από εδώ και πέρα θα υπάρχουν συνέπειες», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι τα πρόστιμα θα είναι υπερπολλαπλάσια από αυτά που ίσχυαν και πρόσθεσε πως τα πρόστιμα θα είναι ανάλογα με αυτά που ισχύουν για την κακοποίηση των ζώων και μπορεί να φθάνουν έως και τις 30.000 ευρώ.
«Είναι μεγάλο το κόστος που πληρώνουμε κάθε χρόνο πρώτα απ' όλα στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Είναι δημόσιο συμφέρον. Είναι η προστασία των πολλών, της ελληνικής κοινωνίας, όλων των ανθρώπων από τη λαίλαπα των πυρκαγιών. Είναι εγκληματική αμέλεια, δεν είναι πλέον αμέλεια», επεσήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Όπως υπογράμμισαν οι δύο υπουργοί, οι αλλαγές στο κομμάτι των διοικητικών προστίμων θα προωθηθούν άμεσα ενώ σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές αλλαγές αναμένονται με την επαναλειτουργία της Βουλής.
Να σημειώσουμε ότι την αυστηροποίηση των ποινών για εμπρησμό είχε προανήγγειλει ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας τη Δευτέρα (31/07) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ηθοποιοί Αιμίλιος Χειλάκης και Μαριάννα Τουμασάτου παρουσιάζουν την εκδήλωση
Στην εκδήλωση για το βιβλίο των Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Κωνσταντίνου Φίλη
Σε εγρήγορση το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενόψει της θερινής περιόδου
«Σήμερα το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα πει έστω και μια κουβέντα για τη μεγάλη επιτυχία;»
Με αφορμή ανάρτηση του συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα
Το νέο σύστημα ενώνει Κτηματολόγιο, Ε9 και ΔΕΔΔΗΕ για ελέγχους και δικαιότερες επιβαρύνσεις
Η επιδότηση διαμορφώνεται στα 15 λεπτά ανά λίτρο
Σε εξέλιξη επαφές Αθήνας-Βρυξελλών για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την Eυρωπαϊκή Εισαγγελία
Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται
Η ισχυρότερη παρουσία καταγράφεται στα δεξαμενόπλοια και στα bulk carriers
Νέο μήνυμα της Αμερικανίδας πρέσβειρας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο πλαίσιο που ενσωματώνει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
Το 44% πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ το 45% διαφωνεί
Ποιοι δικαιούχοι κόβονται αυτόματα από το σύστημα
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επιβάρυνσης»
«Η ιστορία ξαναγράφεται από την ίδια την κοινωνία»
Ο εκδότης της «Μεταρρύθμισης» χαρακτηρίζει προσχηματικό το επιχείρημα περί ορίου θητειών
Δεν είναι ακραίο το νομικό μας σύστημα να τζογάρει ζωές δίνοντας ευκαιρίες σε αδίστακτους εγκληματίες;
«Νέα κόμματα με πρωτοεμφανιζόμενους ή επανεμφανιζόμενους πρωταγωνιστές που φορούν άλλο προσωπείο»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.