Πολιτικη & Οικονομια

Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά

Η ιστορία είναι εδώ για να μας θυμίζει την αξία της συμπερίληψης, της αλληλοαποδοχής στη βάση της ισότητας όλων των πολιτών

Γιώργος Σταμάτης
Γιώργος Σταμάτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2 Αυγούστου: Η Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά στην Ευρώπη - Οι θηριωδίες των ναζί
Το Marzahn, το πρώτο στρατόπεδο εγκλεισμού Ρομά (Τσιγγάνων) στο Τρίτο Ράιχ. Γερμανία, απροσδιόριστη ημερομηνία © Landesarchiv Berlin

2 Αυγούστου: Η Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά στην Ευρώπη - Οι θηριωδίες των ναζί

Η Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά στην Ευρώπη καθιερώθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2015 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τιμώνται έκτοτε όχι μόνο οι Τσιγγάνοι που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου αλλά και εκείνοι που υπέστησαν φρικαλέους διωγμούς από τα ναζιστικά στρατεύματα και μαρτύρησαν σε στρατόπεδα θανάτου στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Και αυτή η επίσημη ημέρα μνήμης είναι η 2α Αυγούστου, επειδή στις 2 Αυγούστου του 1944 δόθηκε από τους Γερμανούς ναζί η τελευταία εντολή εξολόθρευσής τους, οδηγώντας 2.897 γυναικόπαιδα Ρομά στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου προς εξόντωση.

Ο φυλετικός εκλεκτικισμός των Ναζί κατηγοριοποιούσε τους Ρομά ως «asocial», εκτός δηλαδή της «φυσιολογικής» κοινωνίας θεωρώντας τους φυλετικά κατώτερους και άρα αναλώσιμους.

Υπό τη θεώρηση αυτή χιλιάδες Ρομά μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως το Marzahn στο Βερολίνο και το Lackenbach στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου οι συνθήκες ήταν άθλιες.

Χιλιάδες υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία.

Χιλιάδες εκτοπίστηκαν και θανατώθηκαν στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, στο Τσέλμνο, στο Μπελζέκ, στο Σόμπιμπορ και στην Τρεμπλίνκα.

Συνολικά, περίπου 23.000 Ρομά, Σίντι και Lalleri εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, όπου στο λεγόμενο κτιριακό συγκρότημα των Τσιγγάνων, ζούσαν αιχμάλωτες ολόκληρες οικογένειες. Περίπου 3.500 ενήλικες και έφηβοι Ρομά ήταν φυλακισμένοι σε άλλα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως στο Ράβενσμπρουκ, στο Νατζβάιλερ-Στρούτχοφ και Σαξενχάουζεν. Έγκλειστοι Ρομά των στρατόπεδων συγκέντρωσης υπήρξαν θύματα ιατρικών πειραμάτων.

Όλες αυτές οι θηριωδίες με θύματα τους Ρομά σε όλη την κατεχόμενη τότε Ευρώπη, δεν αναδείχθηκαν, δεν καταγράφηκαν δεν έγιναν μέρος της ιστορικής θεώρησης, γεγονός που αναδεικνύει το ζήτημα των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού στην ιστορική του διάσταση.

Αυτή την ημέρα μνήμης, πρέπει να σκεφτούμε πόσο σημαντικό είναι για τις δημοκρατικές κοινωνίες η κατάρριψη των προκαταλήψεων.

Η ιστορία είναι εδώ για να μας θυμίζει την αξία της συμπερίληψης, της αλληλοαποδοχής στη βάση της ισότητας όλων των πολιτών, ένα κατοχυρωμένο σήμερα, δικαίωμα. Χρειαζόμαστε κοινωνίες δικαιωμάτων, που λειτουργούν δημοκρατικά και προστατεύουν τους ευάλωτους.

Ημέρα μνήμης και περισυλλογής γιατί η ανθρωπότητα οφείλει να θυμάται ότι το μίσος και ο ολοκληρωτισμός προκαλεί μόνο θηριωδίες. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ