Πολιτικη & Οικονομια

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από 158 βουλευτές

Μετά από τρεις ημέρες συζήτησης των Προγραμματικών Δηλώσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όρθιοι υπουργοί και βουλευτές χειροκροτούν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ομιλία του επί των προγραμματικών δεσμεύσεων
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης από 158 βουλευτές - 142 «όχι» - Οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή έδωσαν 158 βουλευτές μετά την τριήμερη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας. 142 βουλευτές δεν έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Κανένας εκ των βουλευτών δεν ψήφισε «παρών». 

Συγκεκριμένα, αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή ψήφισαν «ΟΧΙ», οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Προοδευτική Συμμαχία, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος, Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα "Νίκη", και, Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου).

Μητσοτάκης: Καταργώ τα εμπόδια για την ψήφο των Αποδήμων με έναν νόμο και ένα άρθρο

Η συνεδρίαση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις ολοκληρώθηκε με τη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία προανήγγειλε ότι πρόκειται «με έναν νόμο και ένα άρθρο να καταργήσω τα εμπόδια για την ψήφο των Απόδημων Ελλήνων», δηλώνοντας ότι αναμένει το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών. 

«Η συζήτηση σηματοδοτεί έναν πρώτο διάλογο για τις προτεραιότητες της χώρας. Θέλω να συγκρατήσω το ήπιο κλίμα της συζήτησης και εύχομαι αυτό να διατηρηθεί γιατί αυτό εκφράζει το μήνυμα της ενότητας και της υπευθυνότητας, που εξέπεμψαν οι πολίτες με την ψήφο τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία ολοκληρώνεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως είπε «ο λόγος της αντιπολίτευσης δεν είχε πειστικά επιχειρήματα εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών, ούτε χρήσιμες παρατηρήσεις για να τις βελτιώσουν. Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων που είχαν εξαντληθεί προεκλογικά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι εκλογές έδειξαν πως η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, η εντολή που έχει πάρει η πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα σε αυτές», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υλοποίησα τις δεσμεύσεις των προγραμματικών δηλώσεων του Ιουλίου του 2019 εξ ου και μας ξαναψήφισαν οι πολίτες», είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να συμφωνεί με τον ορισμό που έδωσα στον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό. Ας συμφωνήσουμε και στους δείκτες προκειμένου να γίνει η σύγκλιση με την Ευρώπη, ότι δηλαδή πετυχαίνουμε τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «Σε ό,τι αφορά στην πράσινη μετάβαση, η Ελλάδα είναι σήμερα πρωταγωνίστρια. Όλα αυτά είναι ενδείξεις προόδου και σύγκλισης με την Ευρώπη».

«Δεν έκρυψα ποτέ τα προβλήματα στο Κράτος Δικαίου, τελικός κριτής είναι η έκθεση της ΕΕ που επιβεβαιώνει τη βελτίωση» είπε συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ζήτημα της «κοινωνικής κατοικίας» που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημείωσε: «Μας είπατε για 150.000 κοινωνικές κατοικίες, πόσο να βάλουμε το μέτρο, μιλάμε για δεκάδες δισ. ευρώ. Εδώ δεν είναι Ευρωβουλή, θα υποστείτε τη βάσανο της αντιπαράθεσης. Θα πρέπει να έχετε κοστολογημένες προτάσεις» του είπε και στη συνέχεια «απάντησε» και σε όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος: «Για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω να πω πολλά. Μας είπατε όσα μας λέγατε προεκλογικά. Το έλεγα και στον κ. Τσίπρα, ότι αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο, που δεν υπήρχε και ο ελληνικός λαός μας επιβράβευσε δίνοντας μας μεγαλύτερο ποσοστό. Πρώτος εγώ είπα για τις δύσκολες μάχες που πρέπει να κερδίσουμε» συμπλήρωσε.

Φάμελλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μηδένισε τα χρέη του - Η ΝΔ τι κάνει με τα δάνειά της;»

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, απηύθυνε στη δευτερολογία του στη Βουλή επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης αιχμές κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Υγεία και την Ακρίβεια.

Ο κ. Φάμελλος κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν αν η πρώτη θητεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είχε θετικό πρόσημο, αν ήταν «νικηφόρα», όπως το αποτέλεσμα των εκλογών για το κόμμα. Ο πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν ήταν νικηφόρα για την κυβέρνηση, καθώς η χώρα σημείωσε ρεκόρ στους νεκρούς σε σχέση με τον πληθυσμό της, ενώ το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο. «Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ενήμερος για την πολύ κακή κατάσταση που δημιουργήθηκε με την πανδημία, ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Στο ΕΚΑΒ έχουμε τραγικά περιστατικά» σχολίασε ο κ. Φάμελλος. Ακολούθως αναφέρθηκε στην «αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν είχαμε πάνω από 37.000 θύματα, στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, με την Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό στις 27.000! Σχεδόν 40% περισσότερες απώλειες! Αυτή είναι πράγματι αριστεία!».

Συνεχίζοντας για την υγεία είπε: «Δεν είναι νικηφόρο γιατί ενώ υπήρχαν δισεκατομμύρια πόρων να μην έχουμε προσωπικό στο ΕΚΑΒ και να έχουμε ανησυχητικά συχνά θανάτους ακόμα και σε καρότσες αγροτικών! Και μην χρησιμοποιείτε στρεβλώσεις του παρελθόντος ως δικαιολογία εφόσον για αυτές ευθύνονται προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ». Ακολούθως ρώτησε: «Η ΝΔ δεν κυβερνούσε το 2012-2015 όταν ο κος Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας έλεγε ότι δεν θέλει η τρόικα να του πάρει τη δόξα για τις απολύσεις των γιατρών; Και σίγουρα δεν είναι νικηφόρο για την ενεργειακή κρίση ότι η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή κιλοβατώρα στην Ευρώπη για το 2022 σύμφωνα με τη Eurostat όπως και ότι τον Μάιο του 2023, η Ελλάδα είχε ακόμη το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (10,8%) στην ΕΕ και το και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων (24%). Ενώ στην ομιλία σας δεν υπήρχε κάποια αναφορά στους νέους και σε κάποια στρατηγική για την καταπολέμηση του brain drain. Μόνο ένα ακόμα επίδομα, το youth pass».

Μετά την Υγεία, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στην ακρίβεια: «Η Ελλάδα κατέγραψε την πρώτη θέση στην ακρίβεια το ρεύμα μέσα στο 2022. Τα νοικοκυριά υποφέρουν από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα. Για 15 συνεχόμενους μήνες. Πληθωρισμός απληστίας από τις επιχειρήσεις. Η επιλογή της κυβέρνησης ήταν η ακρίβεια. Αν ήταν τόσο καλός ο κ. Μητσοτάκης στην οικονομία δεν θα έπρεπε να κάνει και κάτι για τα δάνεια του κόμματός σας; Ο ΣΥΡΙΖΑ μηδένισε τα δικά του χρέη».

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Η αναξιοκρατία είναι εργαλείο της πολιτικής σας»

Με αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης ξεκίνησε τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκης λέγοντας: «Μιλάτε για άριστους, αλλά επιλέγετε τους αρεστούς. Η αναξιοκρατία είναι εργαλείο της πολιτικής σας. Μία ανοιχτή συμμετοχική δημοκρατία δεν κάνει διακρίσεις», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Γι’ αυτό σπάσατε κάθε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Αναζητείτε συναίνεση σε θέματα χαμηλότερης αξίας. Πρέπει να σταματήσει η εγχώρια πολιτική ελίτ να αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο. Είμαστε εδώ για να εργαστούμε για τις μεγάλες αλλαγές».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αφιέρωσε κομμάτι της ομιλίας του στην πολυσυζητημένη αναθεώρηση του άρθρου 16 και παρουσίασε τη θέση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: «Η κυβέρνηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η ρύθμιση της, κάνει διαχείριση συμβόλων. Όπως έκανε και με την ”φανταστική” πανεπιστημιακή αστυνομία. Ας μιλήσουμε, κύριοι, συγκεκριμένα. Υποστηρίζουμε ως χώρα ότι ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Αλλά τόσο επί Νέας Δημοκρατίας όσο και επί ΣΥΡΙΖΑ έμειναν σε ομηρία, χωρίς ακαδημαϊκή αναγνώριση εκατοντάδες νέοι που πέρασαν με πανελλαδικές εξετάσεις στις τουριστικές σχολές στην Κρήτη και τη Ρόδο. Μήπως μέσω της απαξίωσης έχετε στόχο να κλείσουν; Έχω πολλά ανάλογα παραδείγματα, που αποδεικνύουν ότι δεν έχετε διάθεση για γόνιμη και συγκεκριμένη συζήτηση. Αλλά επιλέγετε το ”διαίρει και βασίλευε” σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

»Προτεραιότητα για εμάς είναι η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, ώστε να προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και έρευνα. Αλλά και δημόσιες επαγγελματικές σχολές που θα καλύψουν ζωτικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, πρέπει να ρυθμίσουμε την κατάσταση με τα ιδιωτικά κολλέγια που υπάρχουν στη χώρα. Να βάλουμε αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις. Να σταματήσουμε το εμπόριο πτυχίων χωρίς υπόβαθρο. Το ζήτημα αυτό είναι σύνθετο. Αφήστε λοιπόν τα ευχολόγια. Οι νέοι χρειάζονται υψηλής ποιότητας εφόδια. Και θα πρέπει να τα παρέχουμε χωρίς να εξαρτάται το μέλλον τους από την οικονομική επιφάνεια της οικογένειάς τους. Θα αγωνιστούμε για την αναβάθμιση της Παιδείας στη χώρα μας. Γιατί αν δεν σταθεί στα πόδια της η νέα γενιά, δεν θα σταθεί όρθια η πατρίδα μας».

Διαβάστε επίσης »»» Πρωταγωνίστησε ο Τασούλας στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ