Πολιτικη & Οικονομια

Έχει σημασία πώς ντύνονται οι βουλευτές;

Ό,τι ισχύει για εσάς, ισχύει και για τους βουλευτές

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τις αντιδράσεις για το πώς ντύνονται οι βουλευτές όταν πάνε στη Βουλή.
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKNISSI

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τις αντιδράσεις για το πώς ντύνονται οι βουλευτές όταν πάνε στη Βουλή.

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από σας έχετε και βερμούδες και σαγιονάρες και ότι σας αρέσει πολύ να τις φοράτε. Με τις βερμούδες και τις σαγιονάρες αισθάνεστε χαλαρά και άνετα. Αισθάνεστε όμορφα. Παρόλα αυτά ούτε που θα σας περνούσε από το μυαλό να τις φορέσετε στον γάμος ενός φίλου ή στο πάρτι μιας φίλης. Το ίδιο και πάρα πολλά άλλα ρούχα ή παπούτσια που τα λατρεύετε παρότι δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει να τα φοράτε οπουδήποτε. Και δεν θα το κάνατε γιατί ξέρετε (όπως το ξέρουν και ο φίλος που παντρεύεται ή η φίλη που κάνει το πάρτι) ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας τα ρούχα που φοράμε είναι μια δήλωση. Και ότι, παρότι μπορεί να είναι τα ρούχα που αγαπάτε πιο πολύ, η βερμούδα και η σαγιονάρα σε έναν γάμο ή σε ένα πάρτι είναι ένα τεράστιο «σας έχω γραμμένους» ή ένα τεράστιο «θέλω να τραβήξω την προσοχή με κάθε τρόπο, ακόμα και αυτογελοιοποιούμενος» ή κάτι άλλο εξίσου δυσάρεστο.  Γι αυτό και αποφεύγετε τις βερμούδες και τις σαγιονάρες (και πολλά άλλα αγαπημένα σας ρούχα) στα πάρτι και τους γάμους.

Ό,τι ισχύει για εσάς, ισχύει και για τους βουλευτές. Ο τρόπος που ντύνονται για να πάνε στη Βουλή είναι μια δήλωση για το πώς αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους και για το τι είδους αισθήματα τρέφουν για το κοινοβούλιο. Γι’ αυτό οι περισσότεροι άντρες φορούν κοστούμι με γραβάτα και οι περισσότερες γυναίκες κάτι που θεωρούν συντηρητικά κομψό (με την ευρύτητα της γκάμας να επιτρέπει στο προσωπικό γούστο να στήνει παγίδες). Θέλουν έτσι να δηλώσουν τον (ειλικρινή ή όχι, δεν υπάρχει ποτέ τρόπος να ξέρουμε) σεβασμό τους στη Βουλή και στους ανθρώπους τους οποίους εκπροσωπούν. Δηλαδή σε εμάς. Και το κάνουν φορώντας ρούχα που ξέρουμε ότι δηλώνουν σεβασμό (δεν έχει σημασία να μας αρέσουν αυτά τα ρούχα, σημασία έχει ότι όπως κάθε γλώσσα έτσι και η γλώσσα των ρούχων βασίζεται σε κοινούς κώδικες για να επιτρέπει τη συνεννόηση)

Αν ένας βουλευτής εμφανιστεί στη βουλή ντυμένος παρουσιαστής ροντέο και να μια βουλεύτρια εμφανιστεί με μια ρόμπα, αν ένας βουλευτής εμφανιστεί με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας και μια βουλεύτρια με μπικίνι και παρεό, δεν κάνουν τίποτα που να απαγορεύεται. Αλλά δηλώνουν όσο πιο φωναχτά μπορούν ή ότι δεν έχουν κανέναν σεβασμό στη Βουλή και άρα σ’ αυτούς που εκπροσωπούν ή ότι δεν έχουν καμία διάθεση να μιλήσουν την κοινή μας γλώσσα αλλά μια δικιά τους που δεν καταλαβαίνει κανείς πέρα από αυτούς (οπότε πάλι δεν δείχνουν κανέναν σεβασμό) ή ότι δεν ξέρουν την κοινή γλώσσα και πιο ρούχο έχουμε παραδεχτεί ως ενδεικτικό σεβασμού ή ότι έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη να ξεχωρίζουν ώστε να είναι διατεθειμένοι ακόμα και να αυτογελοιοποιηθούν σε εθνικό δίκτυο.

Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν απαγορεύεται, αλλά και τίποτα δεν είναι ιδιαιτέρως τιμητικό για έναν βουλευτή (η για οποιονδήποτε άνθρωπο εδώ που τα λέμε).

Για να απαντήσω λοιπόν στο ερώτημα του τίτλου, βεβαίως και έχει σημασία πώς ντύνονται οι βουλευτές όταν πάνε στη Βουλή. Γιατί το ντύσιμό τους είναι μια δήλωση. Και οι δηλώσεις των βουλευτών, ειδικά όταν γίνονται στο κοινοβούλιο, έχουν σημασία. Κι αν κάποιοι βουλευτές δεν μας νοιάζει τι λένε, τότε ίσως να μην έπρεπε να είναι βουλευτές. Και μπράβο τους.     

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ