Πολιτικη & Οικονομια

4 στους 10 δεν έχουν κάνει ακόμα φορολογική δήλωση - Σκέψεις για παράταση

Το ίδιο είχε συμβεί και το 2022

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φορολογικές δηλώσεις: 4 στους 10 δεν έχουν κάνει ακόμα δήλωση
© EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Φορολογικές δηλώσεις: Στο 59% το ποσοστό υποβολής - 4 στους 10 δεν έχουν κάνει ακόμα δήλωση 

Σκέψεις για παράταση της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς παραμένει πολύ χαμηλός ο αριθμός υποβολής τουςΗ προθεσμία λήγει την 31η Ιουλίου, όμως πάνω από 4 στους 10 δεν έχουν ακόμη κάνει τη δήλωσή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα, 3.844.976 έχουν υποβάλει το Ε1 τους, εκ του συνόλου των 6,5 εκατ. Πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξης του 59%.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να δοθεί παράταση έως το τέλος Αυγούστου, όπως είχε συμβεί και το 2022.

Φορολογικές δηλώσεις: Σε 8 δόσεις η αποπληρωμή - Η έκπτωση

Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο ξεκινά η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος. Το σύστημα της ΑΑΔΕ δίνει αυτόματα οκτώ δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι και φέτος ισχύει η έκπτωση του 3% για όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι την 31η Ιουλίου. Στην περίπτωση παράτασης θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν χωρίς πρόστιμο την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μαζί με τη δεύτερη δόση μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3.844.976 φορολογικές δηλώσεις και με βάση την εκκαθάριση το 30% πληρώνει επιπλέον φόρο που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.058 ευρώ ενώ το 70% των φορολογουμένων είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 είτε έχουν επιστροφή που κινείται στα 350 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024. 
  • Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση. 
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή. 

Οι περιπτώσεις που υποβάλλονται χειρόγραφα

Μόνο δύο είναι οι περιπτώσεις στις οποίες δίνεται η δυνατότητα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για χειρόγραφη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, χειρόγραφα πρέπει να κατατεθούν οι δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανηλίκων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.

Σημειώνεται από την υποχρεωτικά ηλεκτρονική υποβολή εξαιρούνται μόνο αυτές οι δύο συνθήκες και πως όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του myAADE, εναλλακτικά η δήλωση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή.

Τι θα γίνει με τους συμψηφισμούς

Το πλάνο της ΑΑΔΕ με τους συμψηφισμούς προβλέπει:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ