Πολιτικη & Οικονομια

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση στην υποβολή Ε9 ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ

Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση στην υποβολή Ε9 ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ
Unsplash+ / In collaboration with Getty Images

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Ε9 ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

Παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 δίνεται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2023, φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και νομικών οντοτήτων, ιδιοκτητών ακινήτων.

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, «σκοπός της μετάθεσης είναι η διευκόλυνση των φορολογούμενων ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των συγκεκριμένων δηλώσεων».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι 31 Ιουλίου 2023 και συγκεκριμένα στις 15:00 μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. 

Ο φόρος που θα προκύψει θα εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να είναι προγραμματισμένη να πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί έως και την 31η Ιουλίου, λαμβάνουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί έως 31 Ιουλίου, ακόμη και για όσους υποβάλλουν τελευταία στιγμή, μέσα στον Ιούλιο, τη δήλωση τους.

Οι περιπτώσεις που υποβάλλονται χειρόγραφα

Μόνο δύο είναι οι περιπτώσεις στις οποίες δίνεται η δυνατότητα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για χειρόγραφη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, χειρόγραφα πρέπει να κατατεθούν οι δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανηλίκων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.

Σημειώνεται από την υποχρεωτικά ηλεκτρονική υποβολή εξαιρούνται μόνο αυτές οι δύο συνθήκες και πως όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του myAADE, εναλλακτικά η δήλωση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή.

Τι θα γίνει με τους συμψηφισμούς

Το πλάνο της ΑΑΔΕ με τους συμψηφισμούς προβλέπει:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ