Πολιτικη & Οικονομια

Η ώρα του β' γύρου των εθνικών εκλογών - Στο 40,77% η συμμετοχή

Πότε θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της κάλπης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χέρι τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στην κάλπη
Ποιες ημέρες θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία λόγω των Αυτοδιοικητικών Εκλογών © ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον «β' γύρο» των εθνικών εκλογών - Τι ώρα θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της κάλπης

Στο 40,77% είναι μέχρι τώρα η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές σύμφωνα με τη νέα ενημέρωση που εξέδωσε στις 17:00 το Υπουργείο Εσωτερικών. Τον Μάιο, την ίδια ώρα, ήταν 48,76%. Μια απόκλιση της τάξης του 8%. Υπενθυμίζεται ότι κατά την ενημέρωση των 13:30, η συμμετοχή ήταν στο 29,13%, δηλαδή μειωμένη συγκριτικά με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΥΠΕΣ Μιχ. Σταυριανουδάκη οι περιφέρειες που είναι «πρωταθλητές» στην συμμετοχή είναι η Β' Θεσσαλονίκης με ποσοστό 48,13% , η Ανατολική Αττική, η Φθιώτιδα, ο Νότιος Τομέας Αθηνών και το Ηράκλειο Κρήτης, με ποσοστά πάνω από 45%. Στον αντίποδα με χαμηλή συμμετοχή είναι η Φλώρινα (25%), η Κεφαλονιά (27%), η Λακωνία η Ευρυτανία, που έχουν ποσοστά συμμετοχής κάτω του 30%.

Σημειώνεται ότι οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Η ψηφοφορία εκτυλίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά, αν και έχουν παρατηρηθεί μικροπροβλήματα με την απουσία μελών της εφορευτικής επιτροπής. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται από νωρίς στα εκλογικά τμήματα, εκτός από έναν ο οποίος αντικαταστάθηκε άμεσα.

Στις 20:30 τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Με το κλείσιμο των καλπών θα γίνει γνωστό το exit poll, ενώ - καθώς οι εκλογές γίνονται με λίστα αυτή τη φορά - τα αποτελέσματα αναμένονται λίγο νωρίτερα, γύρω στις 20:30.

«Τα αποτελέσματα θα είναι πάλι νωρίς. Την προηγούμενη φορά είχαμε σχεδόν το 90% πριν τις 22:00. Θεωρώ ότι τώρα θα το έχουμε ακόμα γρηγορότερα», έχει δηλώσει στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η επιτάχυνση στην ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θα υπάρξει καταμέτρηση σταυρών για τους υποψήφιους βουλευτές, καθώς αυτή η αναμέτρηση γίνεται με το σύστημα της λίστας για τους υποψηφίους. Σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστημα, αυτήν την Κυριακή εφαρμόζεται η ενισχυμένη αναλογική που αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά ώστε το πρώτο κόμμα να έχει αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και τα στοιχεία των έξι τελευταίων δημοσκοπήσεων, δεν αναμένεται σημαντική διαφοροποίηση στο αποτέλεσμα αυτής της κάλπης συγκριτικά με εκείνο της 21ης Μαΐου, ωστόσο θεωρείται κρίσιμο το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η ΝΔ, καθώς και ο αριθμός των κομμάτων που θα επιτύχουν την είσοδό τους στη Βουλή για το εύρος της αυτοδυναμίας. Την ίδια ώρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δίνουν μάχη για την ισχυροποίηση της θέσης τους στην Αντιπολίτευση.

Ψήφισαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Πρώτος από όλους, όπως το συνηθίζει, ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη Θεσσαλονίκη.

Από τους πολιτικούς αρχηγούς, πρώτος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ωστόσο, η ψηφοφορία ήταν... επεισοδιακή, καθώς ξέχασαν να του δώσουν το ψηφοδέλτιο του κόμματός του.

Στην Πύλο ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ακολούθως, στο Περιστέρι - και όχι στην Κυψέλη, όπως συνηθίζει - ψήφισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Σχεδόν την ίδια ώρα ψήφισαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Κηφισιά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο Αρκαλοχώρι Κρήτης.

Στο 2ο Δημοτικό Παλαιού Φαλήρου ψήφισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ακολούθησε η επικεφαλής της «Πλεύση Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 111ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας.

Σε μια πολιτικά χρωματισμένη δήλωση προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ψήφισε στις 12 το μεσημέρι και δεν έκανε καμία δήλωση.

Τελευταίος ψήφισε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος.

Αλλαγές στα εκλογικά τμήματα

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά της εκλογικής διαδικασίας, στα εκλογικά τμήματα θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές λόγω των Πανελληνίων, καθώς τάξεις θα αποτελέσουν εξεταστικά κέντρα των ειδικών μαθημάτων.

Από τον Δήμο Αθηναίων έχει ανακοινωθεί ότι πέντε σχολικά συγκροτήματα, τα οποία στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου είχαν λειτουργήσει ως εκλογικά τμήματα, δεν θα χρησιμοποιηθούν για τις κάλπες της Κυριακής.

Πρόκειται για τα παρακάτω πέντε σχολικά συγκροτήματα:

  • 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας
  • 1ο ΕΠΑΛ Αθήνας
  • 50ο Γυμνάσιο & Λύκειο Αθήνας
  • 59ο Γυμνάσιο & Λύκειο Αθήνας
  • 12ο Γυμνάσιο & Λύκειο Αθήνας

Οι εκλογείς, οι οποίοι κατά τις προηγούμενες εκλογές (21ης Μαΐου) ψήφισαν στα συγκεκριμένα σχολικά συγκροτήματα, θα πρέπει να ελέγξουν εγκαίρως στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών - και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα «μάθε πού ψηφίζεις» - το νέο εκλογικό τμήμα στο οποίο θα πρέπει να προσέλθουν στις 25 Ιουνίου.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές της Κυριακής σε 20 ερωτήσεις και απαντήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ