Πολιτικη & Οικονομια

Αλέξης Πατέλης: Όνειρό μας μια Ελλάδα στην οποία ο καθένας θα μπορεί να είναι ο εαυτός του χωρίς φόβο και διακρίσεις

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού στέλνει μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας: Το μήνυμα του Αλέξη Πατέλη στο TikTok ενάντια στις διακρίσεις.
Ο Αλέξης Πατέλης έστειλε το δικό του μήνυμα κατά της ομοφοβίας μέσω του TikTok © Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας: Το μήνυμα του Αλέξη Πατέλη στο TikTok ενάντια στις διακρίσεις.

Με ανάρτησή του στο TikTok, ο Αλέξης Πατέλης στέλνει το δικό του μήνυμα ενάντια στις διακρίσεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας.

Στο βίντεο που δημοσίευσε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, επισημαίνεται:

«Όνειρό μας είναι μία Ελλάδα στην οποία ο καθένας θα μπορεί να είναι ο εαυτός του χωρίς φόβο, εμπόδια και διακρίσεις.

Το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι ιδεολογία σου, είναι η ταυτότητά σου και αυτό κανένας ποτέ μα ποτέ δεν μπορεί να το αρνηθεί».

@alexdunujlc Ημέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. #idahot #lgbtiq #λοατκι #ελλαδα #ονειρο ♬ original sound - Alex Patelis

Η Εθνική Στρατηγική της Ελλάδας για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ 

Με απόφαση του πρωθυπουργού, συστήθηκε το Μάρτιο του 2021 Επιτροπή, με σκοπό τη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.  Η Εθνική Στρατηγική, η οποία εκπονήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, αποτελεί συνέχεια της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2020-2025 για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι: «Οι διακρίσεις, η βία και το μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αντιβαίνουν στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να εκλείψουν».

Η Εθνική Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ διαρθρώνεται σε τέσσερις πυλώνες ως ακολούθως:

  1. Καταπολέμηση των διακρίσεων έναντι των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων
  2. Προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων
  3. Κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
  4. Πρωτοβουλίες για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε παγκόσμιο επίπεδο

Η επιτροπή παρέδωσε το πόρισμά της τον Ιούνιο του 2021, το ποίο συνιστά έναν συνεκτικό οδικό χάρτη που θέτει τις πολιτικές κατευθύνσεις και τους στρατηγικούς άξονες που θα συντελέσουν στην οικοδόμηση μιας ανοιχτής και προοδευτικής κοινωνίας, που θα συμπεριλαμβάνει και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Η εθνική στρατηγική σηματοδοτεί τη μεταστροφή της κουλτούρας της κοινωνίας μας, συμβάλλοντας στην άρση των παγιωμένων στερεοτύπων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας που αποκλίνουν από τα κυρίαρχα ετεροκανονικά πρότυπα. Η σταδιακή εκρίζωση των στρεβλών αυτών αντιλήψεων ενισχύει σταδιακά την κοινωνική και οικογενειακή συνοχή των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων με το οικογενειακό τους περιβάλλον.   

Η εθνική στρατηγική εστιάζει σε στρατηγικές προτεραιότητες, όπως την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, την ισότιμη εργασιακή ένταξη και την καθολική πρόσβαση σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε ίση βάση με το γενικό πληθυσμό. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί πάνω από δεκαεπτά νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλάζοντας σε σημαντικό βαθμό το τοπίο για τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας, προάγοντας την ορατότητα τους και ενισχύοντας την κοινωνική τους συμμετοχή, με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μεταξύ των θεσμικών αυτών παρεμβάσεων έχουν ξεχωριστή σημασία, η ένταξη της διάστασης του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου στο νέο νόμο για τον σχολικό εκφοβισμό, η κατάργηση της αναχρονιστικής απαγόρευσης για αιμοδοσία από ομοφυλόφιλα άτομα, η συμπερίληψη των trans προσώπων στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στα προγράμματα της ΔΥΠΑ, η απαγόρευση πρακτικών μεταστροφής φύλου σε ευάλωτα πρόσωπα καθώς και η απαγόρευση των μη αναγκαίων ιατρικών παρεμβάσεων «κανονικοποίησης» στα ανήλικα ίντερσεξ πρόσωπα.

Το αποτύπωμα των θεσμικών αυτών παρεμβάσεων βρίσκει έρεισμα και στο διεθνές πεδίο, αφού σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει κάθε χρόνο η ILGA Europe, που κατατάσσει τις χώρες της Ευρώπης με βάση τις ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίες, η Ελλάδα ανέβηκε τέσσερις θέσεις και βρίσκεται πλέον στη δέκατη τρίτη θέση. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υποκειμενική και η αντικειμενική φτώχεια των Ελλήνων
Η υποκειμενική και η αντικειμενική φτώχεια των Ελλήνων

Η Ελλάδα κατέχει μία θλιβερή πρωτιά: ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που βρίκεται στο στατιστικό όριο της φτώχειας υπολογίζεται στο 18,9 για το 2023, το 67% των ερωτηθέντων θεωρούν εαυτούς φτωχούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.