Πολιτικη & Οικονομια

Debate: Τι έθεσαν ως εκλογικό διακύβευμα οι πολιτικοί αρχηγοί

Τα μηνύματα των «έξι» στην τηλεοπτικη αναμέτρηση

62224-137655.jpg
Newsroom
25’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Debate: Τι έθεσαν ως εκλογικό διακύβευμα οι πολιτικοί αρχηγοί
@Menelaos Myrillas / SOOC

Εκλογές 2023 - Debate: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών εν όψει της κάλπης της 21ης Μαΐου

Σε έναν αγώνα πειθούς αναμετρήθηκαν οι έξι πολιτικοί αρχηγοί στο debate διάρκειας σχεδόν τριών ωρών, ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου

Μετά τη λήξη των δημοσιογραφικών ερωτήσεων, ακολούθησε η τελευταία ενότητα της «τηλεμαχίας», με την τρίλεπτη τοποθέτηση κάθε πολιτικού αρχηγού, στην οποία ο καθένας ξεχωριστά έστειλε το μήνυμά του στον ελληνικό λαό.

Μητσοτάκης: Είναι στο χέρι μας να προχωρήσουμε για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε

Μήνυμα ισχυρής Ελλάδας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας ως εκλογικό διακύβευμα Μαΐου τη συνέχιση της τροχιάς ανάκαμψης της χώρας, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις του για την επόμενη τετραετία για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ.

Στην τελική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κάλεσε τους πολίτες «αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή θα κυλήσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που πιστεύω θέλουμε να ξεχάσουμε».

Η τελική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Σε 10 ημέρες έχουμε εθνικές εκλογές . Οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν απόφαση αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή θα κυλήσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που πιστεύω θέλουμε να ξεχάσουμε. Μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να πω, ναι, ήμουν συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις και κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων. Το έργο μας θα το αξιολογήσουν οι πολίτες. Ψηφίζουν με γνώμονα το μέλλον. Για μια Ελλάδα παραγωγική, μια Ελλάδα που θα συνεχίσει στην τροχιά της δυναμικής ανάκαμψης με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με την ανεργία κάτω από 10%, μια Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει το μέσο μισθό στα 1500 ευρώ και τον κατώτατο στα 950 ευρώ, κάτι που δεν θα γίνει αλλιώς παρά μόνο αν συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει.

» Ξέρω ότι στην κοινωνική Ελλάδα που οραματίζομαι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά, έχουμε σχέδιο για να κάνουμε καλύτερη την κατάσταση στη δημόσια υγεία. Ξέρω πως η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη, κάτι απαραίτητο για λόγους ενεργειακής απεξάρτησης. Μπορούμε να γίνουμε πρωταθλητές , να παράγουμε περισσότερη ενέργεια από ήλιο και άνεμο.

» Μια Ελλάδα που θα παραμένει ισχυρή, πρωταγωνίστρια στην περιοχή, που θα συμμετέχει ισότιμα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, θα συνδιαμορφώνει την Ευρώπη που όλοι οραματιζόμαστε. Αυτή την Ελλάδα μπορούμε να την κάνουμε πράξη, είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά για την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csiwjwi35ysh)

Τσίπρας: Μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή, το χρωστάμε στην ιστορία

Άνοιγμα στους ψηφοφόρους και της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας, στην καταληκτική τοποθέτησή του στην τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτκών αρχηγών, απαριθμώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάναμε λάθη. Ναι, κάναμε λάθη, όμως κυβερνήσαμε με εντιμότητα» είπε και ζήτησε από τους πολίτες μια «πρώτη ευκαιρία» διακυβέρνησης, «χωρίς τους εξαναγκασμούς της Τρόικα» 

Η τελική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα

«Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες ανεξάρτητα αν είναι δεξιοί ή αριστεροί και θέλω να τους απευθυνθώ λέγοντάς τους ότι έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να φέρουν μία μεγάλη αλλαγή γιατί τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας η αδικία έγινε καθεστώς, το εισόδημά εξαντλείται την τρίτη εβδομάδα του μήνα, τα δημόσια νοσοκομεία έμειναν εγκαταλελειμμένα χωρίς γιατρούς, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν μία θηλιά στο λαιμό, πνίγονται στα χρέη, εν μπορούν να περάσουν έξω από τις τράπεζες. Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σκέφτονται αν θα μπορούν και την επόμενη μέρα να παράγουν στη γη, οι νέες και οι νέοι που βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται, οι περισσότεροι από αυτούς σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα, να πάνε στο εξωτερικό να βρουν μία προοπτική με αξιοπρέπεια, ενώ 700.000 νοικοκυριά αγωνιούν αν την επόμενη ημέρα θα χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς.

» Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα. Η Ελλάδα της αισχροκέρδειας, της οικογενειοκρατίας, της διαφθοράς, της αδικίας.

» Είναι στο χέρι μας να φέρουμε μια μεγάλη αλλαγή. Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με απλή αναλογική αλλά και με απλή λογική. Το πρώτο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο για να σχηματίσει κυβέρνηση. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ένα πρώτο σημαντικό μεγάλο βήμα για την αλλαγή, για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα αλλάξει τα πράγματα, θα αλλάξει τις ζωές μας, θα νοιάζεται για την καθημερινότητα του πολίτη. Μια κυβέρνηση η οποία θα στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα προχωρήσει στην αύξηση των μισθών, στη μείωση των τιμών, στη ρύθμιση των χρεών, στη στήριξη του κοινωνικού κράτους, τη στήριξη των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων, της εργασίας, των ατόμων με αναπηρία, των ανθρώπων της τέχνης και της δημιουργίας. Ξέρουμε και μπορούμε. Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες που βρέθηκε ποτέ κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά. Κάναμε λάθη.

» Ναι, κάναμε λάθη, όμως κυβερνήσαμε με εντιμότητα. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, από την κρίση, από τη χρεοκοπία με γεμάτα τα ταμεία. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα στις αγορές. Όμως δεν κυβερνήσοαμε με βάση το πρόγραμμά μας. Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας πρόγραμμα και όχι με τους εξαναγκασμούς της Τρόικα. Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή. Το χρωστάμε στην ιστορία, το χρωστάμε στον ελληνικό λαό. Να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με περισσότερη δικαιοσύνη, δικαιοσύνη για όλους, δικαιοσύνη παντού».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csiwcqtfuh0h)

Ανδρουλάκης: Να κάνουμε την αλλαγή δυνατή, με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια

Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας προέταξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ως το «επίδικο» της 21ης Μαίου, στην τελική του τοποθέτηση στο debate.

Η τελική τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη

«Στις 21 Μαΐου κρίνεται αν θα αλλάξει κάτι ριζικά στην πατρίδα μας ή θα έχουμε μια από τα ίδια. Δεκαπέντε χρόνια οικονομική κρίση, ανισότητες, ανεργία στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας συζήτησης για τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας της Ελλάδας» ανέφερε στην καταληκτική τοποθέτησή του στο debate ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

» Τώρα στο επίκεντρο της θεσμικής παρακμής, η χώρα μας χρειάζεται μεγάλες αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, του πολίτη, της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κάποιοι επισείουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, κυρίως τα συστημικά media. Κυβέρνηση θα υπάρχει την επόμενη μέρα των εκλογών, όπως υπάρχει μετά από κάθε εκλογές. Το θέμα είναι τι κυβέρνηση θα έχουμε. Μια κυβέρνηση που χαϊδεύει τους ισχυρούς ή μια κυβέρνηση που θα λειτουργήσει προς όφελος του απλού λαού, του πολίτη, του νέου που αγωνιά για την καθημερινότητά του;

» Πυξίδα των αποφάσεων μου είναι τρεις λέξεις. Κατ’ αρχάς η λέξη εμπιστοσύνη. Ο ελληνικός λαός έχει βυθιστεί σε έναν ωκεανό κρίσης εμπιστοσύνης σε σχέση με το πολιτικό σύστημα. Εγώ ό,τι λέω σήμερα, αυτό θα κάνω και αύριο. Γι’ αυτό λίγο λέω λίγα πράγματα και πάρα πολύ συγκεκριμένα γιατί δεν θέλω να νιώσει κανένας πολίτης ότι τον απογοήτευσα, ότι εργαλειοποιώ την ψήφο του. Εμπιστοσύνη. Χρειάζεται αξιοκρατία και διαφάνεια. Αξιοκρατία σημαίνει αυτό που είπα και πριν. Όλες οι θέσεις των οργανισμών και των νοσοκομείων με ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς και όχι με κομματικά παιδιά. Διαφάνεια σημαίνει όλες οι δαπάνες στη Διαύγεια. Όχι στρατούς μετακλητών και βέβαια χιλιάδες απευθείας αναθέσεις, όπως ζούμε σήμερα.

» Η δεύτερη λέξη είναι η λέξη αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια σημαίνει ισχυρό κοινωνικό κράτος, δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία και όχι οι πιο αδύναμοι Έλληνες να φοβούνται να πάνε σε ένα νοσοκομείο, διότι μπορούν να μπουν στις λίστες της ντροπής για ένα χειρουργείο που παίρνει συνεχώς αναβολές, ή ένα νέο παιδί που κάνει το μηχανογραφικό του όχι εκεί που φιλοδοξεί να σπουδάσει, αλλά εκεί που σηκώνει η τσέπη του πατέρα, της μάνας, του παππού και της γιαγιάς.

» Μια δημόσια παιδεία ισχυρή που είναι μοχλός κοινωνικής κινητικότητας για όλους τους Έλληνες, για να οικοδομήσουν με αξιοπρέπεια το μέλλον τους.

» Και βέβαια η λέξη ανάπτυξη και προοπτική. Για να έχουμε ισχυρή προοπτική πρέπει η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική, με εξωστρέφεια. Όχι μία χώρα άλλο ένα γιγάντιο ξενοδοχείο, Μία χώρα που θα επενδύσει σε παραγωγικές επενδύσεις για καλές θέσεις εργασίας. Αυτά όλα είναι δεσμεύσεις που κάνουν την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μια ισχυρή χώρα στα Βαλκάνια, μια ισχυρή χώρα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι το πιστεύω μου. Και μπορούμε -εάν μας δώσουν ισχυρή εντολή οι πολίτες- να κάνουμε την αλλαγή δυνατή, με κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csiwn6d59yb5)

Κουτσούμπας: Δυνατός λαός με δυνατό ΚΚΕ

Αιχμηρός απέναντι στον Αλέξη Τσπίρα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας απηύθυνε κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ στις εκλογές, κατά την τρίλεπτη καταληκτική τοποθέτησή του. 

Η τελική τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Το σύνθημα τα κέρδη μας, τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Αυτό το σύνθημα αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία για το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη που ζήσαμε και συγκλονίστηκε όλη η ελληνική κοινωνία. Αποτυπώνει και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός μας. Όλοι μας όλα αυτά τα χρόνια αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα ενός συστήματος της βαρβαρότητας που μας έχει φτάσει ως εδώ. Και βεβαίως αυτόν τον δρόμο τον διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και τα κόμματα φυσικά που κυβέρνησαν υπηρετώντας αυτό τον δρόμο» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη τελική του τοποθέτηση στο debate των πολιτικών αρχηγών.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ συνέχισε ως εξής: «Και όλοι εδώ οι παριστάμενοι παρότι είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πιο ζωντανή συζήτηση, όπως άλλωστε είχε προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την αρχή στη διακομματική Επιτροπή, αλλά παρόλα αυτά οι παριστάμενοι είτε ως πρωθυπουργοί, οι δύο κύριοι, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας είτε ως υπουργοί κυβερνήσεων όπως ο κ. Βαρουφάκης, έστω για ένα εξάμηνο πολύ κρίσιμο όμως για την πορεία της χώρας και για τα αποτελέσματα στη συνέχεια τα αρνητικά που ζήσαμε, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων ο κ. Ανδρουλάκης ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τότε της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βελόπουλος, ως στέλεχος του ΛΑΟΣ στη συγκυβέρνηση κλπ. Με τον ένα ή άλλο τρόπο λοιπόν έχουν όλοι εδώ οι παριστάμενοι ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Είναι λοιπόν μέρος του προβλήματος θα έλεγα και αυτό θα πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός και άρα δεν μπορεί να αποτελέσουν και μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος. Γιατί έτσι κι αλλιώς μια κυβέρνηση θα βγει το επόμενο διάστημα. Εμείς εκτιμάμε ότι θα μπορούσε να βγει στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διατυπώσει τα κόμματα, τα κυβερνητικά που θέλουν να συγκυβερνήσουν, ότι θα μπορούσε να γίνει και την 22α Μαΐου. Φαίνεται άλλες επιταγές τους οδηγούν σε μια ταλαιπωρία για την οικονομία, για τη χώρα, για την κοινωνία, για τον λαό μας, σε επόμενες εκλογές. Παρόλα αυτά όμως αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Άρα ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει τα μέτρα του, η νεολαία να πάρει τα μέτρα της και τα μέτρα που πρέπει να πάρει -γιατί πριν πεινάσουμε πρέπει να μαγειρεύουμε- είναι να ενισχύσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε αυτές τις εκλογές γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός ο λαός απέναντι στα δύσκολα και τα αντιλαϊκά που έρχονται. Δυνατός λαός με δυνατό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csiwlj48ef8h)

Βελόπουλος: Να κάνουμε πραγματικά περήφανους τους Έλληνες

Με υπονοούμενα περί αποκλεισμού της Ελληνικής Λύσης από τα μέσα ενημερωσης, ο Κυριάκος Βελόπουλος παρέμεινε πιστός στο τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», συνδυάζοντάς με σύνθημα κατατεθέν της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία».

Η τελική τοποθέτηση του Κυριάκου Βελόπουλου

«Είχα σήμερα την δυνατότητα να συναντήσω τέσσερις δημοσιογράφους μετά από τέσσερα χρόνια ως πρόεδρος κόμματος. Δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε το δικό μας μήνυμα. Δεν μπορέσαμε να πούμε αυτό που πιστεύουμε, πως η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει αρκεί στο τιμόνι της χώρας να υπάρξει ένας άνθρωπος που αγαπάει το έθνος, την πατρίδα, όλα αυτά που μας ενώνουν. Να κάνουμε πραγματικά περήφανους τους Έλληνες.

» Έχουμε το σχέδιο αρκεί να ματώσουν οι κομματικοί τους. Όλοι αυτοί που βολεύτηκαν και ξεβόλεψαν τα ελληνόπουλα, να υπάρξει αξιοκρατία στη χώρα. Εύχομαι στο Θεό κάποια στιγμή οι Έλληνες να ενώσουν δυο συνθήματα. Πατρίδα, Ορθοδοξία, Οικογένεια και Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Να ενώσουμε δυνάμεις. Έρχονται δύσκολες μέρες. Για μας στην Ελληνική Λύση, είναι δέσμευση να ξανακάνουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες περήφανους».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csiwpxq8ybbd)

Βαρουφάκης: Τα τρία κόμματα «μαγειρεύουν» νέα δημοσιονομική πειθραρχία

Στην τελική του, ελεύθερη, τοποθέτηση, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε από μία καταγγελία. Όπως υποστήριξε, επί τρεις μήνες, το ΜέΡΑ25 καταθέτει πρόταση στη Βουλή, με την οποία ζητά να ψηφισθεί η πρόβλεψη να ψηφίζουν στον τόπο εργασίας τους οι εποχικοί νέοι εργαζόμενοι, όπως, άλλωστε, συμβαίνει, με τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες.

Η τελική τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φοβάται τη γενιά των Τεμπών […] τρέμει, ιδρώνει με τη σκέψη ότι θα ψηφίσουν οι νέοι, ιδίως αυτοί που εργάζονται στα ”κάτεργα” της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σαντορίνης».

Μιλώντας για τον κατ’ αυτόν, διακύβευμα των εκλογών, έκανε την αντιδιαστολή μεταξύ των τριών μνημονιακών κομμάτων για το ποιο έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια από τη μια, και του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, από την άλλη. Σύμφωνα με το αφήγημα του οποίου, η χώρα βρίσκεται στο «πιο βαρύ και αδίστακτο» τέταρτο Μνημόνιο, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας το 2018 και το οποίο θα λήξει το 2060.

Καταθέτοντας, επίσης, στοιχεία για τη μείωση του εθνικού εισοδήματος (κατά 20% σε σχέση με το 2007) και του χρέους (50% μεγαλύτερο), κατηγόρησε τα τρία κόμματα ότι θα «μαγειρέψουν» δημοσιονομική πειθαρχία για άλλη μια φορά, μιας άλλης μορφής λιτότητα, όπως είπε.

Κλείνοντας, ανέφερε πως υπάρχει μόνιμη λεηλασία της χώρας από το 2017 και εντεύθεν, με τρεις βασικούς πυλώνες, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον «Ηρακλή» και το Υπερταμείο. Κανένα από τα τρία κόμματα δεν θα τους καταργήσει, σημείωσε και αντιπρότεινε ότι η κατάργησή τους είναι όρος για να επιστρέψουν οι νέοι που είναι στο εξωτερικό, αλλά και να παραμείνουν στη χώρα όσοι είναι ακόμη εδώ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csiwiwlxk6fl)


Δείτε πώς κάλυψε σε liveblog τη βραδιά του debate η ATHENS VOICE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ