Πολιτικη & Οικονομια

«Αυτή ήταν η στιγμή που μείναμε άναυδοι»: Οι δημοσιογράφοι για το παρασκήνιο του debate

Όσα είπαν στις κάμερες μετά την τηλεμαχία

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι δημοσιογράφοι στο Debate των πολιτικών αρχηγών
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Εκλογές 2023 - Debate: Οι δημοσιογράφοι για την ατμόσφαιρα στην τηλεμαχία, τους νικητές και τις ερωτήσεις

Τα παρασκήνια του debate που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (10.5) στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ αποκάλυψαν οι έξι δημοσιογράφοι που απηύθυναν ερωτήματα στους αρχηγούς των κομμάτων. Σε δηλώσεις τους στις κάμερες σχολίασαν τις τοποθετήσεις των πολιτικών, αλλά και το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας. 

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος, βρέθηκαν απέναντι από τους δημοσιογράφους Μάρα Ζαχαρέα από το STAR, Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ, Γιώργο Παπαδάκη από τον ΑΝΤ1, Αντώνη Σρόιτερ από τον ALPHA, Παναγιώτη Στάθη από το OPEN και Ράνια Τζίμα από το MEGA. Ο συντονιστής της βραδίας, Γιώργος Κουβαράς, σχολίασε ότι «ο πιο "κουμπωμένος" ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης». 

Μάρα Ζαχαρέα: «Υπήρχε ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα» - Όσα έπιασε το «αυτί» της

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος του debate η δημοσιογράφος του STAR, Μάρα Ζαχαρέα, αναφέρθηκε στην ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας. «Ακόμα και όταν δεν φαίνονταν στην κάμερα υπήρχε ένα κλίμα και μια ατμόσφαιρα μέσα στο στούντιο της ΕΡΤ και αυτό το οποίο κατάλαβα εγώ τουλάχιστον είναι ότι καίγονται να έχουν μια κουβεντούλα μεταξύ τους. Δηλαδή όσο μπορούσαν ο ένας πέταγε τη σπόντα του και επίσης είχε ενδιαφέρον να βλέπει κανείς τις εκφράσεις που ίσως να μην φαίνονταν στις κάμερες και τις γκριμάτσες όταν μίλαγε ο ένας και έλεγε μια αιχμή για τον άλλον. Πως αντιδρούσε και ο άλλος, με σταυρωμένα τα χεράκια στο τραπέζι, αλλά το πρόσωπο έδειχνε και αποδοκιμασία και επιδοκιμασία ανάλογα με τη στιγμή. Ήταν ενδιαφέρον», είπε η Μάρα Ζαχαρέα και συμπλήρωσε: «Στα διαλείμματα δεν θα έλεγα ότι μίλησαν ιδιαίτερα. Αυτό το οποίο έπιασε λίγο το αυτί μου στο τελείωμα είναι, νομίζω, ότι ο κ. Τσίπρας είπε προς τον κ. Μητσοτάκη να κάνουν τελικά και το debate οι δυο τους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csiy9lq96689)

Σία Κοσιώνη: «Δεν ήταν άχρηστο αυτό που παρακολουθήσαμε»

Η Σία Κοσιώνη, δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι το debate «δεν ήταν άχρηστο, αλλά ήταν μονότονο». «Δεν ήταν άχρηστο αυτό που παρακολουθήσαμε. Δεν ήταν όμως και το καλύτερο. Θυμάμαι παλαιότερα debates στα οποία υπήρξε μεγαλύτερη ζωηράδα, περισσότερα 'καρφιά', περισσότερες αμήχανες στιγμές και σίγουρα η μεταξύ τους αντιπαράθεση, που το κάνει πιο διαφορετικό. Εγώ ένιωσα ότι πνίγονταν οι πολιτικοί αρχηγοί μέσα σε αυτό το πλαίσιο και είμαι σίγουροι ότι το διαπίστωσαν και οι ίδιοι και οι πολίτες. Για εμάς ούτε λόγος! Καταλαβαίνετε τι νεύρα προκαλεί σε έναν δημοσιογράφο να ρωτάς κάτι να μη σου απαντάει και να μην μπορείς να επανέλθεις. Ζητάμε συγγνώμη και την κατανόηση του ελληνικού λαού γι' αυτό», δήλωσε η Σία Κοσιώνη. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csixs9exbzbt)

Ράνια Τζίμα: «Η στιγμή που μείναμε άναυδοι»

Η δημοσιογράφος του Mega, Ράνια Τζίμα, είπε αμέσως μετά την έξοδό της από την ΕΡΤ ότι η είδηση της βραδιάς ήταν η ατάκα του Νίκου Ανδρουλάκη, «ότι πρέπει να πάνε πρόσωπα στη φυλακή για τις υποκλοπές, αν και στη συνέχεια γενίκευσε και δεν ήταν συγκεκριμένος». Λίγο αργότερα, στην ειδική εκλογική εκπομπή του Mega, η Ράνια Τζίμα αποκάλυψε την αντίδραση των δημοσιογράφων στην τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. «Κάποια στιγμή λέει ο κ. Ανδρουλάκης πως "κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή". και μένουμε άναυδοι οι δημοσιογράφοι. Κοιταζόμαστε μεταξύ μας, δίπλα μου ήταν ο Παναγιώτης Στάθης και ακριβώς παραδίπλα ο Αντώνης Σρόιτερ. Σκουντάω, δεν μας έπιαναν εκείνη την ώρα οι κάμερες, λέω "παιδιά, θα κάνουμε κάτι; Θα πούμε κάτι;". Με βλέπει ο Κουβαράς και μου γνέφει "δεμένα τα χέρια μου". Δηλαδή, βγαίνει ένας πολιτικός αρχηγός και λέει για τις υποκλοπές ότι κάποιος πρέπει να πάει φυλακή, και δεν μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε ποιον εννοεί», πρόσθεσε η Ράνια Τζίμα. «Αν διακόψεις εκείνη τη στιγμή κινδυνεύεις να είσαι αντιθεσμικός. Δεν υπήρχε καμία απολύτως πιθανότητα, έτσι κι αλλιώς, να μας δώσουν μια πιο καθαρή εικόνα. Δηλαδή δεν διέγνωσα κάποια χαραμάδα για συνεργασία παρακάτω Αλλά αυτό δεν ξέρω αν έχει και καμία σημασία. Δεν επρόκειτο δηλαδή να το δούμε αυτό στο debate».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csixjs7cron5)
Παναγιώτης Στάθης: «Κανείς δεν έγινε σοφότερος από το debate»

Ο δημοσιογράφος του OPEN, Παναγιώτης Στάθης, συμπλήρωσε ακόμη ότι «υπήρξαν και χαλαρές στιγμές, αλλά νομίζω ότι κανείς δεν έγινε σοφότερος. Πρέπει να γίνεται πιο ελεύθερα η τηλεμαχία. Ο καθένας έβαλε τα επιχειρήματά του, όπως τα ξέραμε από πριν. Έλεγε κάτι ένας πολιτικός αρχηγός και ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα κοιτάχτηκαν και χαμογέλασαν. Κάποιες φορές μιλούσαν και μεταξύ τους. Αυτές όμως οι αντιδράσεις, το να απαντάει δηλαδή ένας πολιτικός αρχηγός και να καταγράφεις την αντίδραση του άλλου, αυτό είναι ένα στοιχείο και ρεπορταζιακό. Δεν θα έπρεπε να καταγράφεται; Δεν υπήρχαν ακραίες αντιδράσεις αλλά είδα και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη αρκετές φορές να κάνουν μορφασμούς σε απαντήσεις. Ό,τι στοιχείο ζωντάνιας ήταν εκτός κανόνων. Γι' αυτό και επιμένουμε και λέμε ότι αυτό είναι ωραίο να γίνεται, οι πολιτικοί αρχηγοί να είναι απέναντι σε δημοσιογράφους αλλά να γίνεται πιο ελεύθερα. Νομίζω και οι ίδιοι ασφυκτιούν σε αυτούς τους κανόνες στους οποίους βλέπαμε τόση ώρα εκεί μέσα και τους οποίους και θέτουν και οι ίδιοι».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csj5qzfzblqx)

Γιώργος Παπαδάκης: «Ασφυκτικό το πλαίσιο ερωτήσεων των δημοσιογράφων»

Ο Γιώργος Παπαδάκης έκανε λόγο για «ασφυκτικό πλαίσιο» στις ερωτήσεις, με τους ερωτώντες να κάνουν λόγο για «πανοπλία», όπως άλλωστε παραδέχθηκαν οι περισσότεροι μετά την ολοκλήρωση του debate. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ