- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Ημέρα της Ευρώπης: Η ΕΕ οφείλει το άλμα προς το αύριο
Η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή την ιστορική διακήρυξη Σουμάν
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Ημέρα της Ευρώπης - Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει το άλμα προς το αύριο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει το άλμα προς το αύριο. Με ενότητα και πίστη στις αρχές της, που την καθιστούν παράδειγμα για όλη την οικουμένη», τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ανάρτηση της στο Facebook για την Ημέρα της Ευρώπης.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «Το παγκόσμιο περιβάλλον ρευστότητας καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη γεωπολιτική χειραφέτηση της Ευρώπης και την ανάγκη για ενότητα, αυτονομία και ισχύ, ώστε η ίδια να είναι σε θέση να υπερασπίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα συμφέροντά της και τις αξίες της».
«Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί διά μιας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα: θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη» αναφέρει η ιστορική διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν, υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, που δημοσιεύθηκε στις 9 Μαΐου 1950, πέντε χρόνια και μία ημέρα μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.
Σήμερα, 73 χρόνια αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει το λαμπρότερο ιστορικό εγχείρημα δημιουργίας μιας συμπολιτείας από ανεξάρτητα εθνικά κράτη που διάγουν τη μακρότερη περίοδο ειρήνης στην πρόσφατη ιστορία τους. Ένα κεκτημένο ειρήνης, που η αξία του ακτινοβολεί ακόμα περισσότερο στο σκοτάδι του πολέμου μετά τη βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα μέλη της ΕΕ οικοδόμησαν στιβαρές δημοκρατίες, αντίβαρα στην επέκταση των αυταρχικών εθνικισμών που όλο και περισσότερο απλώνονται γύρω από την ίδια και όχι μόνο, και τα επιτεύγματά της δημιουργούν μια πραγματική αλληλεγγύη στην υπεράσπιση του κοινού μας σπιτιού.
«Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί διά μιας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα: θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα...
Posted by Katerina Sakellaropoulou on Tuesday, May 9, 2023
Το παγκόσμιο περιβάλλον ρευστότητας καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη γεωπολιτική χειραφέτηση της Ευρώπης και την ανάγκη για ενότητα, αυτονομία και ισχύ, ώστε η ίδια να είναι σε θέση να υπερασπίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα συμφέροντά της και τις αξίες της. Αξίες καταστατικές, όπως η ελευθερία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ισότητα των δικαιωμάτων, η ασφάλεια απέναντι σε κάθε είδους απειλές, η διάχυση της ευημερίας και της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπου η ΕΕ είναι παγκόσμια πρωτοπόρος. Η υπεράσπιση επίσης ενός διεθνούς συστήματος στηριγμένου στο διεθνές δίκαιο, σε πολυμερείς θεσμούς και κανόνες που θα προστατεύουν την ειρήνη και τη συνεργασία.
Για όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει το άλμα προς το αύριο. Με ενότητα και πίστη στις αρχές της, που την καθιστούν παράδειγμα για όλη την οικουμένη».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι έχουν έκπτωση έως 50%, για ποιους ιδιοκτήτες ο φόρος είναι μηδενικός
Συμμετοχή άνω των 150.000 πολιτών δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα μέλη για τη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων
«Θα μάθετε να σέβεστε τους θεσμούς», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας
Έντονο ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή - Έως τις 19:00 ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Οι παρεμβάσεις στην αγορά και η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για πρώτη φορά στο αν απογοητεύτηκε που δεν προτάθηκε ξανά για το αξίωμα
Η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνιμες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες, μισθωτούς, οικογένειες και επαγγελματίες
Πόλεις-εργαστήρια της εθνικιστικής δεξιάς, ισλαμιστές υποψήφιοι και ο βαθύς ύπνος της γαλλικής κοινωνίας
Θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης ή θα παρασυρθεί από τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης;
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Ο οίκος επιβεβαιώνει το αξιόχρεο αναγνωρίζοντας μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και συνεχή αποκλιμάκωση του χρέους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.