Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Οι πολίτες μπορεί να ψηφίσουν Ανδρουλάκη και να προκύψει Τσίπρας

Τι είπε για το debate και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εμμονικό» μαζί του χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στα σενάρια περί προοδευτικής διακυβέρνησης

Στην πιθανότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης ανοχής ή μειοψηφίας, την οποία αποκαλεί «τερατογένεση», στέκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News».

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν έχει να κάνει μόνο με το αν βγαίνει το άθροισμα των αριθμών αλλά «προϋποθέτει προγραμματικό πλαίσιο και συναινέσεις», γι αυτό και όπως λέει μιλάει για τερατογένεση ακούγοντας όσα συζητώνται από την αντιπολίτευση «για κυβερνήσεις ηττημένων, ανοχής και ό,τι άλλο προκύψει μέχρι τις εκλογές».

Αναφέροντας ότι δεν εμπιστεύεται όσα λέει προεκλογικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει: «Αν βγαίνουν οι αριθμοί, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και με συμμετοχή ή ανοχή από τον κ. Βαρουφάκη. Και πρέπει να έχουν κατά νου οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να ψηφίσουν Ανδρουλάκη και να προκύψει Τσίπρας "από την πίσω πόρτα"».

«Στο debate να μας πουν Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης πώς θα είναι η προοδευτική συγκυβέρνηση»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο debate: «Οι πολίτες δεν περιμένουν το ντιμπείτ για να μας γνωρίσουν. Τα ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πολιτικές του κάθε κόμματος και του κάθε πολιτικού αρχηγού προκύπτουν διαχρονικά από τις προτάσεις, τη δράση, τη συνέπεια, την αξιοπιστία του. Στον περιορισμένο χρόνο μιας συζήτησης και στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί, σε ό,τι με αφορά -γιατί ο καθένας θα έχει διαφορετική επιδίωξη-, αναλόγως και των ερωτήσεων που θα τεθούν, θα απευθυνθώ με ειλικρίνεια στους πολίτες, όπως το κάνω πάντα, μιλώντας γι' αυτά που κάναμε, για λάθη και παραλείψεις, αλλά κυρίως για το σχέδιό μας για το μέλλον».

Και συνέχισε λέγοντας: «Αλλά έχει μεγάλη σημασία, αφού οι εκλογές γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, να αντιληφθούν οι πολίτες ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα την επόμενη μέρα. Εμείς μιλάμε για αυτοδυναμία. Να μας πουν, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Βαρουφάκης ποια είναι επιτέλους αυτή η "προοδευτική διακυβέρνηση". Ποιοι θα την αποτελούν και τι πρόγραμμα θα έχει. Θα βρισκόμαστε όλοι μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι και είναι ευκαιρία να αποτυπωθεί η πρόταση διακυβέρνησης του καθενός».

«Εμμονικός ο Νίκος Ανδρουλάκης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Νίκο Ανδρουλάκη, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει έρθει ποτέ να τον συναντήσει και έχει αποφύγει να το κάνει δύο φορές. «Κι αυτό έγινε πολλούς μήνες πριν προκύψει το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη την ανακοίνωσα εγώ, όταν περιήλθε σε γνώση μου», σημείωσε.

Παράλληλα, καταλόγισε για άλλη μια φορά «εμμονή» του κ. Ανδρουλάκη με τον ίδιο: «Τώρα λέει σε όλους τους τόνους ότι πρωθυπουργός δεν θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, αλλά κάποιος "άγνωστος Χ" που θα επιλέξει εκείνος και θα τον αποκαλύψει όταν το κρίνει. Ο κ. Ανδρουλάκης, δείχνει να έχει προσωπική εμμονή μαζί μου. Μου επιτίθεται συνέχεια με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και θεωρεί ότι το πρόβλημα είμαι εγώ και όχι η Νέα Δημοκρατία. Λέει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί και με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με άλλον πρωθυπουργό. Αυτό φαίνεται προσωπικό και μάλλον εμμονικό μαζί μου».

Για το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές, στηλιτεύοντας τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη σε διάφορα ζητήματα: «Σε επίπεδο προτάσεων, σε κάποια θέματα έχουμε συγκλίσεις, αλλά σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα έχουμε σημαντικές διαφορές, οι οποίες μπορείτε να αντιληφθείτε ποιες συνέπειες θα είχαν στην προσπάθεια εφαρμογής σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Το ΠΑΣΟΚ, π.χ., δεν τολμά να αναφερθεί στην αλλαγή του άρθρου 16 για τη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Δεν ψήφισε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι δύο μόνο, αλλά απολύτως ενδεικτικά παραδείγματα στον τρόπο προσέγγισης των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στη χώρα».

«Καθοριστική η κάλπη της 21ης Μαΐου»

Χαρακτηρίζοντας καθοριστικές τις επερχόμενες εκλογές της απλή αναλογικής, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «οι πολίτες μέσα από το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου θα ορίσουν ποιος θα κυβερνήσει» και πως «ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα θα μας φέρει κοντά στον στόχο μας και θα ακυρώσει τις παγίδες της ακυβερνησίας και των περιπετειών που κρύβει η απλή αναλογική».

Υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι μια πραγματική συμφωνία αλήθειας και όχι συρραφή ανεφάρμοστων υποσχέσεων και προβάλλει πως μέσα στην τετραετία που ολοκληρώθηκε τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση στην αρχή της θητείας της.

«Έχω περιγράψει την πρώτη θητεία ως μία τετραετία στην οποία χτίζουμε ένα σπίτι. Έχουμε βάλει τα θεμέλια και αρχίζουμε να χτίζουμε τους ορόφους. Για να ολοκληρωθεί το σπίτι της σύγχρονης Ελλάδος, χρειαζόμαστε μία τετραετία ακόμα. Ελπίζω ότι οι πολίτες, μέσω της ετυμηγορίας τους, θα συμφωνήσουν», λέει ακόμη ο πρωθυπουργός.

Μιλά για στόχους που επετεύχθησαν, για σημαντικά βήματα που μένουν ακόμη να γίνουν, αναγνωρίζει προβλήματα που παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν και τονίζει: «Το στίγμα της δεύτερης διακυβέρνησης θα είναι όπως λέει και το σύνθημά μας: Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά. Σταθερότητα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, μεγαλύτερη τόλμη για αλλαγές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα μπροστά, ώστε να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Σήμερα έχουμε την πρόσθετη εμπειρία μιας κυβερνητικής θητείας στη διάρκεια της οποίας κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σειρά εξωγενών κρίσεων, αλλά και πληθώρα προβλημάτων. Έχουμε και την ωριμότητα και τη διάθεση για μια ακόμη πιο δημιουργική τετραετία. Ήμασταν έτοιμοι και το 2019, αλλά είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι τώρα».

Ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υπογραμμίζει: «Εφόσον ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευθεί ξανά στο τιμόνι της χώρας, θα προσπαθήσω να οικοδομήσουμε μία θετική ατζέντα σε ζητήματα όπου μπορούμε να έχουμε αμοιβαίο όφελος, όπως το εμπόριο, ο πολιτισμός, το περιβάλλον. Αλλά για να υπάρχει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις μας, η Τουρκία πρέπει να δεχθεί ότι λύνουμε τις διαφορές μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ότι ουσιαστικά έχουμε μια μεγάλη διαφορά, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσω άλλα θέματα με την Τουρκία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY