Πολιτικη & Οικονομια

Ανδρουλάκης στο OPEN: «Ανδρέας Παπανδρέου και Πρέσπες του Αιγαίου δεν πάνε μαζί»

Η απάντηση στις δηλώσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης
© EUROKINISSI

Εκλογές 2023 - Νίκος Ανδρουλάκης: Η συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στο OPEN

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής (5.5) συνέντευξη στο OPEN. O κ. Ανδρουλάκης κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας για τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη θέση ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ δεν «ανήκει» στον Νίκο Ανδρουλάκη. 

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην ιστορία αλλά στο να πηγαίνουμε στην πλαστογράφηση της σύγχρονης ιστορίας, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, καταντάει γραφικό. Εγώ ηγούμαι του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας ηγείται του κόμματος που πήγε να βάλει φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτή είναι η νεότερη ιστορία.Είπε ότι έχει οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου στο κόμμα τους. Ανδρέας Παπανδρέου και Πρέσπες του Αιγαίου δεν πάνε μαζί», απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και πρόσθεσε: «Τον Γιώργο Παπανδρέου τον έλεγε Πινοσέτ και Θάτσερ και πριν από κάποιους μήνες έλεγε τα καλύτερα. Τον Βενιζέλο ήθελε να τον βάλει φυλακή και με τις υποκλοπές έλεγε τα καλύτερα για τον κ. Βενιζέλο. Η πολιτική ουσία είναι πως είπε το εξής. Έχω καταθέσει πρόταση για τα κόκκινα δάνεια αλλά δεν είναι και σεισάχθεια. Τι υπονοεί με αυτό; Εμπαίζει τον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει όριο στην ασυνέπεια και τον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα. Προσπαθεί να κατακτήσει την εξουσία εμπαίζοντας για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό».

Την ίδια ώρα, απάντησε και στον χαρακτηρισμό «εμμονικός» που του απέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας: «Λέει ότι είμαι εμμονικός, αλλά εγώ δεν έβαλα τον ανιψιό μου να τον παρακολουθεί. Δεν έχω στο κόμμα μου εκπρόσωπο Τύπου που την Μεγάλη Παρασκευή χυδαιολογούσε κατά του κόμματος της ΝΔ. Δεν έχω διευθυντή επικοινωνίας άνθρωπο που στοχοποίησε την οικογένειά μου και την προσωπική μου ζωή. Είμαι ένας πολιτικός που κινείται στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο. Δεν έχω κανένα προσωπικό θέμα. Έχω ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωταγωνιστής ενός σκανδάλου που συγκάλυψε, έναν παρακρατικό μηχανισμό που είχε το θράσος να παρακολουθεί εμένα και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και δεν έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται διότι στην εξεταστική επιτροπή η πλειοψηφία της ΝΔ κάλυψε και τους επιχειρηματίες και τον ανιψιό και τον διοικητή της ΕΥΠ».

«Γυρνάει στα κανάλια όλη την ώρα και λέει του ''είπα να με δει και δεν με είδε''. Δεν έχω ξανασυναντήσει πρωθυπουργό σε ευρωπαϊκή χώρα να γυρνάει τα κανάλια και να λέει τέτοια παιδικά επιχειρήματα. Εμένα μου ζήτησε ποτέ για ένα σοβαρό εθνικό ζήτημα να με συναντήσει και εγώ αρνήθηκα; Τι είμαστε γείτονες; Να πάμε να πιούμε καφέ να γνωριστούμε;», συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνθηκε στους προοδευτικούς πολίτες: «Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ διότι έχουμε μία γενιά αξιόπιστη και προοδευτική, ένα σύγχρονο πολιτικό πρόγραμμα, δεν έχουμε στελέχη της ΝΔ και της Ακροδεξιάς στο κόμμα μας, έχουμε συνεπή και αξιακή στάση για τη Χρυσή Αυγή. Ελάτε να δημιουργήσουμε το νέο προοδευτικό σπίτι για να κάνουμε γενναίες αλλαγές».

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Ό,τι έχω πει θα ισχύσει στο έπακρο. Παίρνουμε ένα ισχυρό ποσοστό; Είναι ένα μήνυμα σταθερότητας και ισχύος για προοδευτική κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις μας. Προγραμματική κατεύθυνση είναι οι προγραμματικές μας προτεραιότητες. Αν τις δείτε, όλες έχουν τον χαρακτήρα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που φτιάχνει μια βιώσιμη ανταγωνιστική οικονομία με καλές θέσεις εργασίας κι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες. Βάσει αυτών των προτεραιοτήτων θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Εάν καταλήξουμε σε συγκλίσεις, θα πάμε στα πρόσωπα. Δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός, γιατί αυτό πάνε να μου χρεώσουν, ότι τάχα θέλει το 12-13-14% να πει ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Όχι, δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Θα είναι πρόσωπα κοινής αποδοχής. Και ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής θα πρέπει να μπορεί και να έχει την κουλτούρα των κυβερνήσεων συνεργασίας».

«Δεν μπορεί να είναι σε ομηρία η χώρα επειδή έχουμε δύο ηγετικές ομάδες που δεν σέβονται τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Πείτε μου μια ευρωπαϊκή χώρα που καταδικάζει το Ειδικό Δικαστήριο 13-0 τον στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα και αυτός αντί να τον στείλει σπίτι του, τον έχει δίπλα του στα ψηφοδέλτιά του. Πείτε μου μια ευρωπαϊκή χώρα που ο ανιψιός του πρωθυπουργού, του φιλελεύθερου πρωθυπουργού που έβαλε όλη του την οικογένεια σε θέσεις, γίνεται Νο2 της χώρας. Βλέπουμε ότι έχει στήσει ένα παρακράτος και δεν μιλά κανείς; Έχουμε ξεχάσει το όνομα του Δημητριάδη; Έρχομαι εδώ όχι για να συμβιβαστώ και να πάρω καρέκλες. Ήρθα στα πολιτικά πράγμα για να αγωνιστώ, να συγκρουστώ για να αλλάξω το πολιτικό σύστημα, να βελτιώσω το κράτος, να βελτιώσω την οικονομία και να έχει δικαίωμα η νέα γενιά στην ευτυχία και την ευημερία» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, σημείωσε: «Πάρτε όλους αυτούς που είναι σε κρίσιμες θέσεις. Όλοι κομματικά παιδιά της Νέας Δημοκρατίας, άσχετοι με τα τραίνα, με τον ΟΣΕ, με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Εγώ τι λέω; Με κάνετε ισχυρό; Μέσα σε δύο μήνες, με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, θα στελεχωθούν όλα τα διοικητικά συμβούλια, όλοι οι οργανισμοί, όλα τα νοσοκομεία».

Ανδρουλάκης: «Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή για να κάνει ο επόμενος πρωθυπουργός την Παιδεία όπως τη θέλει»

Σχετικά με θέματα Παιδείας, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις; Βέβαια πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν κάποιες εξετάσεις. Τι λέει όμως το ΠΑΣΟΚ; Δεν μπορεί να κρίνεται το μέλλον ενός μαθητή σε μια εξέταση, όπως κρίθηκε και το μέλλον των δικών μας γενεών. Η πρότασή μας είναι εθνικό απολυτήριο, με εξετάσεις τα δύο τελευταία χρόνια γιατί πρέπει να υπάρχουν κάποιες εξετάσεις. Θα είναι στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου και του γαλλικού μοντέλου. Θα επιλέξεις κάποιες σχολές βάσει του βαθμού σου. Και αυτό τι δίνει στο σχολείο, στο γυμνάσιο και στο λύκειο; Σταματάει να είναι πάρεργο. Σήμερα το σχολείο είναι πάρεργο γι’ αυτό έχει καταρρεύσει η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση» και πρόσθεσε:

«Αν έρθουν κάποιοι επιχειρηματίες και φέρουν μια επιχειρηματική πρόταση για ένα μη κρατικό – μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο, το οποίο θα έχει campus στα πρότυπα άλλων πανεπιστημίων και εργαστήρια, προφανώς είμαστε υπέρ. Λευκή επιταγή για να κάνει την παιδεία όπως θέλει ο επόμενος πρωθυπουργός, που φιλοδοξώ να μην είναι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος από τους σημερινούς πρωταγωνιστές, δεν θα δώσουμε, παρά μόνο αν υπάρχει συνολική συμφωνία και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και για τον τρόπο ενίσχυσης του δημοσίου πανεπιστημίου» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης κληθείς να τοποθετηθεί για τη συζήτηση γύρω από την αναθεώρηση του άρθρου 16.


Η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο OPEN

Συνέντευξη στο OPEN

Συνέντευξη στο OPEN #live

Posted by Νίκος Ανδρουλάκης on Thursday, May 4, 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωεκλογές 2024 - Μαρινίκη Θεοδώρου: Συνέντευξη με την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Μαρινίκη Θεοδώρου: Μία υποψήφια ευρωβουλευτής με πτυχίο… στην Ευρωβουλή

Ψάξαμε πολύ αλλά βρήκαμε και μιλήσαμε με τη μοναδική υποψήφια ευρωβουλευτή με μεταπτυχιακό σε αυτό που καλείται να υπηρετήσει: στην Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY