Πολιτικη & Οικονομια

Σε εγρήγορση για το «τρικ» Κανελλόπουλου στο κόμμα Κασιδιάρη

Η κυβέρνηση έτοιμη για προσθήκη στον νόμο εάν χρειαστεί

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κόμμα Κασιδιάρη - Αναστάσιος Κανελλόπουλος: Η κίνηση του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ο προβληματισμός στον πολιτικό και νομικό κόσμο

Την προοπτική καθόδου στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη, υπό τον Τάσο Κανελλόπουλο, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε, σε σχετική ερώτηση, πως «υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο ώστε εγκληματικές οργανώσεις, ακόμη και όταν χρησιμοποιούν τρικ μέσω της τοποθέτησης στην ηγεσία τους ανωτάτων δικαστικών για να κατέλθουν στην εκλογική διαδικασία, να μην μπορέσουν τελικά».

«Είμαι σίγουρος ότι η Δικαιοσύνη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κανείς δεν είναι αφελής και δεν θα ξεγελασθεί, εάν χρειαστούν προσθήκες, εδώ είμαστε να το δούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα τελευταία 24ωρα η είδηση πως ένας πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος Κασιδιάρη προκαλεί προβληματισμό τόσο στον πολιτικό όσο και στον νομικό κόσμο της χώρας.

Ανδρουλάκης: Αγώνας παντού ώστε το νεοναζιστικό μόρφωμα να μην μπει στη Βουλή

Με ομιλία σε φίλους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στα Καλάβρυτα, όπου κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα σταθεί εμπόδιο στην επάνοδο φασιστικών δυνάμεων στη Βουλή.

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ψήφισε τη σχετική τροπολογία για να μπούμε εμπόδιο στη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση, που θέλει μέσα από τη φυλακή να πάρει μέρος σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα. Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα από αυτόν τον μαρτυρικό τόπο: Υπάρχουν οι νόμοι αλλά είναι και η βούληση του ελληνικού λαού. Κι επειδή είδαμε πολλά τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει ο ελληνικός λαός να μπει με την ψήφο του εμπόδιο και όχι να δώσει την ευκαιρία να μπουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο άνθρωποι που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του Φύσσα, άνθρωποι οι οποίοι είναι απολογητές του Χίτλερ και αυτών που αιματοκύλησαν την Ελλάδα στα Καλάβρυτα και σε άλλους μαρτυρικούς τόπους» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και επισήμανε: «Η μνήμη είναι φρουρός. Η Δημοκρατία είναι φρουρός και εμείς, η δημοκρατική παράταξη, που στο DNA μας είναι οι αγώνες και οι θυσίες του ελληνικού λαού, θα δώσουμε αγώνα σε κάθε μεριά της Ελλάδας ώστε αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα να μην βρει χώρο στη Βουλή των Ελλήνων».

Αλιβιζάτος: Σοκ η κίνηση Κανελλόπουλου

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο συνταγματολόγος και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος χαρακτήρισε σοκαριστική την κίνηση Κανελλόπουλου να ηγηθεί του κόμματος Κασιδιάρη.

Μάλιστα, ο κ. Αλιβιζάτος επισήμανε την αποδοκιμασία από τα τρία αδέλφια του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, λέγοντας ότι για τον ίδιο αποτελεί ανακούφιση, καθώς δύο εκ των τριών είναι ανώτατοι δικαστικοί και ο τρίτος δικηγόρος.

«Το Σύνταγμα δεν προβλέπει απαγόρευση σε φασίστες να πολιτεύονται και μπορεί να βγει κάποιος να πει είμαι οπαδός του Μουσολίνι ή του Χίτλερ και να πολιτευθεί στο μέτρο που δεν χρησιμοποιεί βία ή τάγματα εφόδου όπως έκανε η Χρυσή Αυγή», ανέφερε ο κ. Αλιβιζάτος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφορικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου που αναμένεται στις αρχές Μαΐου, ο συνταγματολόγος υπογράμμισε πως «ο κ. Κανελλόπουλος βρίσκεται προ του διλήμματος ή να τεστάρει το νόμο υποβάλλοντας υποψηφιότητα και του ίδιου του Ηλία Κασιδιάρη, κάτι το οποίο αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση του νόμου και θα κληθεί ο Άρειος Πάγος να πει ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος κάποιος που έχει καταδικαστεί ή να πει δεν κατεβάζω υποψηφιότητα Κασιδιάρη και τοποθετώ κάποιο άλλο πρόσωπο».

H επιλογή Κανελλόπουλου συσχετίζεται με την ψήφιση του νόμου 5019/2023, που απαγορεύει σε κόμματα να συμμετάσχουν στις εκλογές εάν διαθέτουν ηγετικά στελέχη που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης.

Με βάση τον νέο νόμο προβλέπεται ότι η απαγόρευση ισχύει όχι μόνον για τα εμφανή ηγετικά στελέχη ενός υποψήφιου κόμματος αλλά και για την πραγματική του ηγεσία.

Ο νέος νόμος δίδει τη δυνατότητα επίσης να κριθεί αν τα υποψήφια κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, κάτι που συναρτάται με την ύπαρξη καταδικασμένων ηγετικών στελεχών, ανεξάρτητα εάν η καταδίκη τους δεν έχει καταστεί αμετάκλητη.

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, κάθε κόμμα θα υποβάλει σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 2 Μαΐου την αίτησή του με τους υποψηφίους του, ενώ δύο ημέρες πριν θα υποβληθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο από κάθε πολιτικό σχηματισμό το όνομά του και το σήμα του.

Στις 5 Μαΐου 2023, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς και θα αποφανθεί για το Εθνικό Κόμμα-Έλληνες, καθώς και για όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που θα λάβουν μέρος στις εκλογές.