Πολιτικη & Οικονομια

Ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Τάσος Κανελλόπουλος θα ηγηθεί του κόμματος Κασιδιάρη

Εν όψει της κρίσης του Αρείου Πάγου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αναστάσιος Κανελλόπουλος
Αναστάσιος Κανελλόπουλος © EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ηλίας Κασιδιάρης - Αναστάσιος Κανελλόπουλος: Ο πρώην αντεισαγγελέας που θα αναλάβει την προεδρία και την εκπροσώπηση του κόμματος «Έλληνες»

Ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος φαίνεται πως επελέγη για να αναλάβει τη θέση του προέδρου στο κόμμα του καταδικασμένου για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η κάθοδος του κόμματος στις εκλογές.

Η ανάληψη της προεδρίας του «Εθνικού κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ» από τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο γίνεται αφενός ενόψει των εθνικών εκλογών, αφετέρου όμως λόγω της δικαστικής μάχης που θα δοθεί στις αρχές Μαΐου στο Α1’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, οπότε και θα κριθεί ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις εκλογές.

Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός, σε δηλώσεις του στο dikastiko.gr, ανέφερε πως βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη διοικούσα επιτροπή του εν λόγω κόμματος, προκειμένου να γίνουν οι αλλαγές του καταστατικού. Αυτές αφορούν, όπως αναφέρει, «την κατάργηση της διοικούσας επιτροπής και την ανάδειξη του ιδίου με εκλογική διαδικασία σε πανελλήνιο συνέδριο περίπου 70 ατόμων, σε πρόεδρο του κόμματος».

Σε ερώτηση για το πώς θα παρακαμφθεί ο όρος περί πραγματικής ή «εικονικής ηγεσίας», καθώς αρκετοί έχουν ερμηνεύσει τις εξελίξεις αυτές ως μια προσπάθεια αποφυγής των προβλέψεων της τροπολογίας που βάζει «μπλόκο» στη συμμετοχή του κόμματος του Κασιδιάρη στις εκλογές του Μαΐου, ο πρώην ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός απάντησε: «Ε όχι και αχυράνθρωπος ο Κανελλόπουλος. Όποιος με ξέρει δεν μπορεί ποτέ να το πει. Εξαρτάται για ποια προσωπικότητα μιλάς. Η διαδρομή μου μιλάει από μόνη της».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κανελλόπουλος είχε ιδρύσει τον Φεβρουάριο του 2022 τον πολιτικό φορέα «Εάν…», διακηρύσσοντας την αναγκαιότητα να ξαναγίνει η Ελλάδα «κανονικό κράτος», με σύνθημα «η χώρα χρειάζεται έναν εισαγγελέα».

H επιλογή Κανελλόπουλου συσχετίζεται με την ψήφιση του νόμου 5019/2023, που απαγορεύει σε κόμματα να συμμετάσχουν στις εκλογές εάν διαθέτουν ηγετικά στελέχη που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης.

Με βάση τον νέο νόμο προβλέπεται ότι η απαγόρευση ισχύει όχι μόνον για τα εμφανή ηγετικά στελέχη ενός υποψήφιου κόμματος αλλά και για την πραγματική του ηγεσία. Ο νέος νόμος δίδει τη δυνατότητα επίσης να κριθεί αν τα υποψήφια κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, κάτι που συναρτάται με την ύπαρξη καταδικασμένων ηγετικών στελεχών, ανεξάρτητα εάν η καταδίκη τους δεν έχει καταστεί αμετάκλητη.

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, κάθε κόμμα θα υποβάλει σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 2 Μαΐου την αίτησή του με τους υποψηφίους του, ενώ δύο ημέρες πριν θα υποβληθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο από κάθε πολιτικό σχηματισμό το όνομά του και το σήμα του.

Στις 5 Μαΐου 2023, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς και θα αποφανθεί για το Εθνικό Κόμμα-Ελληνες, καθώς και για όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που θα λάβουν μέρος στις εκλογές.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε, ο κοινοβουλευτκός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος κάλεσε τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τις διατάξεις που ψήφισε η Βουλή.

«Η Βουλή έκανε το καθήκον της. Ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Εναπόκειται στη Δικαιοσύνη να προστατεύσει την εφαρμογή αυτού του πλαισίου», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ